Vruće teme

Požar u Notr Damu potpuno ugašen

MediaSfera

 

 

Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopštio je danas portparol pariske vatrogasne službe.

 

Portparol Gabrijel Plu je rekao da službe za vanredne situacije trenutno „nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatke”. Plu je naveo da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da konsoliduju građevinu.

 

Požar u katedrali stavljen je pod kontrolu tri sata posle ponoći, posle skoro devetočasovne borbe.Nekoliko sati kasnije počele su da stižu informacije da vatrogasci na licu mesta samo paze da se nešto opet ne zapali. Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

 

Bi-Bi-Si prenosi da je jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara. Požar je izbio dok je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrednim šest miliona evra.

 

Notr Dam je sinoć posetio francuski predsednik Emanuel Makron poručivši da će katedrala biti obnovljena. „Notr Dam je naša istorija, naša književnost, deo naše psihe, mesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života”, rekao je Makron novinarima ispred katedrale.

 

Veruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgoreo, a zvonik se urušio, prenosi Tanjug. „Struktura je spasena”, rekao je sinoć šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale. On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, dodajući da je dve trećine krova je izgorelo.

 

Ranije je saopšteno da je posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar u čuvenoj srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu. „Požar je pod kontrolom, ali nije u potpunosti ugašen”, rekao je Loren Nunjes iz Ministarstva unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare ispred Notr Dama. Nunjes je kazao da uzrok požara u katedrali Notr Dam još nije poznat i da vlasti nastavljaju istragu o tome kako je počeo, preneo je Rojters. On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, dodajući da je dve trećine krova je izgorelo.

 

Požar je izbio u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost. U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.

 

Makron: Obnovićemo Notr Dam

 

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je sinoć da će katedrala Notr Dam koja je velikim delom uništena u požaru, biti obnovljena. „Notr Dam je naša istorija, naša književnost, deo naše psihe, mesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života”, rekao je Makron novinarima ispred katedrale koja je gorela.

 

 

On je rekao da zna da Francuzi osećaju veliku tugu zbog toga, ali je dodao da želi da govori i o nadi najavivši kampanju za njenu obnovu. Najavio je i da će pozvati „najveće svetske talente” da pomognu u rekonstrukciji ove građevine, prenosi Rojters.

 

„Budimo ponosni zato što smo izgradili ovu katedralu pre 800 godina i vekovima je ulepšavali. Noćas ću samo da kažem: obnovićemo je zajedno”, poručio je francuski predsednik. On je pohvalio napore vatrogasaca koji se bore da ugase požar. Sačuvana je fasada i struktura katedrale.

 

„Najgore je izbegnuto mada bitka još nije potpuno dobijena”, rekao je Makron.

 

 

Radojičić: Dragi Parižani, Beograđani su uz vas

 

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izrazio je duboko žaljenje i tugu zbog požara u pariskoj katedrali Notr Dam.

 

„U mislima smo sa svim građanima Pariza i čitave Francuske. Notre Dame je jedan od simbola njihove prestonice, neprocenjivo nasleđe i važan deo evropske kulture”, rekao je gradonačelnik. On je dodao da su strašne slike Notr Dama u plamenu, istorijskog zdanja koje je uvek bilo među najposećenijima u Evropi.

 

„Dramatični su snimci Notr Dama u požaru. Gledajući ovo istorijsko zdanje kako gori mogu samo da izrazim duboko žaljenje. Strašne slike u plamenu jednog od naposećenijih spomenika u Evropi I u meni izazivaju samo tugu. Dragi Parižani, Beograđani su uz Vas, naveo je Radojičić, prenosi Tanjug.

 

Notr Dam se budi u pepelu

 

Objavljene fotografije požara u Notr Damu u Parizu, koje je snimio policijski dron, otkrivaju razmere velikog požara koji je izbio u jednoj od najčuvenijih svetskih katedrala. Fotografije prikazuju plamen koji zahvata gotovo celu srednjevekovnu građevinu. Od dima i vatre čini se da je krov potpuno nestao i da ništa nije ostalo od ikonskog središnjeg tornja katedrale.

 

Jedan Francuz objavio je na Tviteru dve fotografije Notr Dama, jednu od ranije, a drugu snimljenu jutros. „Notr Dam se budi u pepelu”, napisali su novinari „Figaroa”, objavljujući njegov tvit, piše portal Index, prenosi Tanjug. Veći deo krova katedrale koji se prostirao na 100 metara vatra je progutala već u prvih sat vremena požara.

 

Kako javlja BFMTV, sva umetnička đela koja su spasena iz Notr Dama prenesena su u Gradsku većnicu, gde će biti na sigurnom pod ključem, a planirano je da kasnije budu premeštena u Luvr. Oko katedrale postavljene su kamere i drugi uređaji koji mogu odmah upozoriti na opasnost.

 

Požar u katedrali stavljen je pod kontrolu tri sata posle ponoći, posle skoro devetočasovne borbe. Nekoliko sati kasnije počele su da stižu informacije da vatrogasci na licu mesta samo paze da se nešto opet ne zapali.

 

Izvor: Politika

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .