Kultura

Jelena Erdeljan: Najznačajnija spašena stvar iz Notr Dama je „Trnov venac“

MediaSfera

 

 

 

Dr Jelena Erdeljan, profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da je Notr Dam više od katedrale i da je svaka generacija Francuske uzidala sebe u nju. Navodi da je najznačajnija stvar koja je spasena – „Trnov venac“, Hristova relikvija izuzetnog značaja.
Gostujući u Danu uživo, kaže da je ceo svet ujedinjen u reakciji na vest o požaru, bez obzira na veroispovest – jer je Notr Dam više nego jedna katedrala – ona je simbol Pariza, Francuske i Evrope. To je značajno mesto za identitet zajednice, ističe Erdeljan.

 

„Dugo je građena – počela je, u ovakvom vidu, da se zida u 12. veku, nastavljena je u 13. i 14. veku i svaka generacija je uzidala sebe u to veliko sakralno zdanje“, kaže profesorka.

 

Crkve su u sednjem veku zbog drvene konstrukcije često gorele, dodaje. „Ovde se drvena konstrukcija nalazi između svodova i krovne konstrukcije i zato je gorela ta gornja etaža Notr Dama“.

 

Rekonstrukcija, zbog koje se sumnja da je izbio požar, bila je planirana da traje 20 godina.

 

Govoreći o tome koliko bi obnova mogla da traje, profesorka Erdeljan je mišljenja da će decenije proteći dok se sve ne sanira. Navodi da su već do sada velike donacije obezbeđene, a ističe i ulogu Uneska, ocenjujući da će svakako Notr Dam biti jedan od njegovih prioriteta.

 

Za ovu katedralu vezani su važni događaji u istoriji Francuske, naglašava profesorka. Čuveno zvono Emanuel, najteže i najveće, na južnom tornju – to zvono je ono koje je oglasilo kraj Drugog svetskog rata, 2. decembra 1804. godine tu je Napoleon krunisan za cara, navodi.

 

Kaže da turisti znaju za fasadu, ali najznačajnija stvar koja je spasena, je „Trnov venac“. To je, objašnjava, Hristova relikvija izuzetnog značaja, koja je iz Jerusalima najpre preneta u Carigrad, odakle je tokom krstaških ratova preneta u Pariz. Ne znam da li su spašeni ekseri koji su zabadani u Hristovo telo tokom raspeća, spašena je tunika Luja IX koji je važan ne samo kao vladar, već je oglašen za sveca, dodaje.

 

Profesorka Erdeljan kaže i da je katedrala Notr Dam „jedno živo mesto molitve“ jer je tu bogosluženje stalno u toku, iako je u procesu rekonstrukcije.

 

Iz ugla vernika, kaže da se na ovo gleda kao na poruku i opomenu da se ljudi vrate veri, jer se požar desio u prvom danu Velike nedelje.

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .