Vruće teme

Gori katedrala Notr Dam u Parizu

MediaSfera

 

 

 

Gust dim kulja iznad te 850 godina stare gotičke građevine. Čitav krov katedrale je izgoreo, toranj visok 93 metra srušio se u požaru. Lokalni mediji navode da se u požaru urušio i krov čuvene katedrale u Parizu. Pokrenuta je posebna akcija da se pokušaju sačuvati umetnička dela koja se nalaze u katedrali.

 

Veliki požar koji je nešto pre 18.00 izbio u katedrali Notr Dam u Parizu prvo je zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi po konstrukciji, javili su francuski mediji i dodali se deo tornja katedrale urušio zbog požara.

 

Vatrogasna služba brzo se odazvala po pozivu, postavljeni su bezbednosni parametri, a za medije je kratko prokomentarisano samo da je u toku akcija gašenja.

 

Francuski „Mond“ navodi da je požar izbio na tavanu, ali je u međuvremenu obuhvatio ceo krov usled čega se dogodilo urušavanje. Vatrogasci su se borili da se deo koji plamen nije zahvatio sačuva, međutim vatrena stihija ubrzo je zahvatila i levi zvonik. Takođe, tamo gde vidno nedostaje krovna površina jasno se nazire snažna vatra koja se proteže iz unutrašnjosti zdanja.

 

Televizija BFMTV prenela je da su vatrogasci na licu mesta evakuisali katedralu i okolne ulice gde su rasporedjene dodatne opreme za gašenje požara kao i snage koje pokušavaju da izvuku vredna umetnička dela iz crkve.

 

„Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati“, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

 

Oglasio se i predsednik Emanuel Makron.

 

“Notr dam je u plamenu. Ovo oseća ceo narod. Mislimo na sve katolike i sve Francuze. Kao i svi naši sunarodnici, tužan sam što vidim kako gori deo nas”, napisao je on, a potom se zaputio do Bogorodičine crkve, u četvrtom pariškom arondismanu.

 

Iako uzrok naizgled masivnog požara još nije jasan, pojedini zvaničnici su sugerisali da bi mogao da bude povezan sa radovima koji su bili u toku u zdanju, javlja „Bi-Bi-Si“.

 

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je planirano obraćanje naciji „zbog strašnog požara u Notr-Damu“, prenosi „Skaj Njuz“. Nešto kasnije oglasio se i na Tviteru i tom prilikom predočio da je tužan zbog velikog požara koji je zahvatio katedralu.
Gradonačelnik Pariza, An Hidalg, nazvala je požar „užasnim“ i apelovala ljudima koji se nalaze u blizini katedrale da poštuju sigurnosne parametre koje su uspostavile spasilačke ekipe.

 

Prošle godine je Katolička crkva u Francuskoj uputila hitan apel za obezbeđivanje finansijskih sredstava za spas katedrale, koja je počela da se raspada. Notr Dam je napoznatija katedrala u Francuskoj, posle katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.  Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

 

Kako prenosi „Gardijan“, postoje nepotvrđeni izveštaji da su tri srednjovekovna prozora na jugu i severu katedrale eksplodirala usled ogromne vrućine. Jedan od prozora datira iz 1225, a druga dva iz 1250. godine.

 

Statue koje su utovarene na kamion i preživele požar. (AP Photo/Francois Mori)

 

Bilo je malo i sreće u nesreći: šesnaest bakarnih kipova uklonjeno je sa tornja 11. aprila kako bi ih majstori popravili. Zato su pošteđeni. Kipovi su visoki tri metra i teški oko 250 kilograma. Trebalo je da budu vraćeni tek 2022. godine. Prema rečima zvaničnika Notr Dama, Patrika Žakina, od vatrene stihije sačuvane su vredne relikvije Hristova Trnova kruna i tunika svetog Luja.

 

Međutim, strahuje se za ostala neprocenjiva umetnička dela i predmete koji se još nalaze u katedrali

 

Istorija

 

Izgradnja katedrale Notr Dam  započela je 1163. godine , za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek delo gotičke umetnosti. Postavlјa se pitanje zašto je prva gotička katedrala sagrađena u Sen Deniu, a ne direktno u glavnom gradu Pariza. Pri tome treba znati da se Pariz tek u drugoj polovini 12. veka nametnuo kao glavni grad, dok je u prvoj polovini Sen Deni bio značajniji. Tek kad se uticaj vlasti dinastije Kapeta znatno proširio, koncetrisala se moć u Parizu.

 

 

Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektosnkih elemenata. Nјena prostranost, savršena uravnoteženost počelјa, lepota vitraža, potpuno opravdavaju njen status „najpopularnije“ crkve u Francuskoj. Katedrala je duga 130 m, široka 48 m, a visoka 36 metara. Osnova je zbijena. Potporni lukovi i stubovi raspoređeni su u više redova u vidu kaskada.

 

Viktor Igo je ovekovečio katedralu u romanu „Zvonar Bogorodičine crkve“ (1831), priči o zvonaru Kvazimodu. Povod za nastanak knjige bila je grčka reč “sudbina” napisana gotičkom kaligrafijom. Reč “sudbinu” Igo je pronašao u mračnim hodnicama crkve Notr Dam kada ju je istraživao.

 

Prema predanju, u Parizu su zvona sa Notr Dama zvonila u čast velike hrišćanske pobede na Kosovu polju 1389. godine.

 

 Izvor: BBC , RT , Le Monde , Daily mail , Le Parisien, N1, Wikipedia

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .