Vruće teme

Međunarodna nedelja civilnog društva: Krizni period u ostvarivanju ljudskih prava

MediaSfera

 

Foto: Pixabay, Promo

 

 

Međunarodna nedelja civilnog društva (International Civil Society Week – ICSW 2019)  pod nazivom “Moć zajedništva”, počela je juče 8. aprila u Beogradu, i trajaće još četiri dana. Do 12. aprila biće održani seminari, radionice i prezentacije, a 1000 učesnika razmeniće iskustva i ideje koje će omogućiti ljudima širom sveta da budu informisani, aktivni i uključeni u donošenje odluka koje oblikuju njihovu sadašnjost i budućnost.
Međunarodna nedelja civilnog društva po prvi put se održava u Beogradu, a otvorena je u prisustvu predstavnika brojnih organizacija iz celog sveta.

 

Ovogodišnja tema – „Moć zajedništva“ – istražuje kako ljudi i organizacije širom sveta mogu i još uvek rade zajedno kako bi omogućili i zaštitili prostor za građansku akciju, u svetu u kojem globalne transformacije preoblikuju funkcionisanje civilnog društva.

 

Na svečanom otvaranju skupa medijima se obratila Maja Stojanović, izvršna direktorka građanske inicijative, koja je istakla da je ovaj skup važan za ceo region jer se prvi put održava na ovim prostorima, a da je posebno značajan za Srbiju jer je stanje u društvu loše, ali bi bilo još gore da nije rada i zalaganja organizacija civilnog društva. Maja Stojanović navela je da mnoge pozitivne promene, poput izgradnje nezavisnih institucija i donošenje antikorupcijskih zakona, ne bi bilo moguće da nije bilo pritisaka i inicijative iz građanskog društva.

 

Lisa Džon, generalna sekretarka CIVICUS-a (World Alliance for Citizen Participation), takođe se obratila na otvaranju skupa objašnjavajući da uskraćivanje ljudskih prava, sloboda govora i česti napadi na novinare i medije, ukoliko zastupaju drugačije političke opcije „nije nešto što se dešava drugima tamo negde. To su pojave koje su svuda oko nas i sa kojima se direktno susrećemo“. Istakla je da je konferencija prilika da svi akteri društva priznaju i prepoznaju koji su to primeri uskraćivanja ljudskih prava i naglašava da „moramo da priznamo da je ovo kriza u ostvarivanju ljudskih prava i da ona utiče na svakoga od nas kako ne bismo dopustili da naša deca odrastaju bez tih prava i da zato moramo da se pobunimo protiv toga“. Glavni cilj i najpoželjniji ishod ove konferencije je ako svi učesnici sa nje odu u svoje države sa jasnom svešću šta u tom društvu nije u redu i koji su najefikasniji načini da se bore protiv toga, dodaje Lisa Džon.

 

ICSW će predstaviti program koji uključuje najmanje 30 sesija na teme koje se kreću od sužavanja slobode medija, hitnu pomoć organizacijama koje su pod napadima, povećanje odgovornosti civilnog društva, uz razne partnerske događaje, kao i obraćanja istaknutih govornika.

 

Program ICSW 2019. će se fokusirati na tri međusobno povezane celine: “Mostovi” (Bridges) su sesije koje će istražiti kako se trenutni regionalni i globalni kontekst civilnog društva menja, povezuje učesnike i jača saradnju. Sesijama pod nazivom “Ulice” (Streets) razmotriće načine za izgradnju izbornih jedinica i produbljivanje veština potrebnih za uspešnu gradjansku akciju. Pod nazivom “Stepenice” (Stairs) održaće se sesije koje imaju za cilj da identifikuju načine za izgradnju i održavanje kolektivnog uticaja i povezivanje lokalnih i globalnih napora.

 

Ovogodišnji ICSW u Beogradu i Novom Sadu organizuje CIVICUS, u saradnji sa Građanskim inicijativama. Prethodnih godina skupovi ovog obima održavali su se 2013. i 2014. u Južnoj Africi, 2016. u Kolumbiji i 2017. na Fidžiju.

 

Izvor: RIC/Danas
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .