Vruće teme

Pored 14.000 građana i evropska organizacija se uključila u borbu protiv gondole na Kalemegdanu

MediaSfera

 

Foto: Beoinfo

 

Kampanju protiv gondole podržala je i međunarodna organizacija za zašititu kulturne baštine „Europa Nostra“.

 

Više strukovnih udruženja uputilo je u sredu zvanično pismo nadležnim ministarstvima i institucijama, u kojem se traži obustavljanje projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu. Na to ih, kako su napomenuli, obavezuje i oko 14.000 potpisa građana koji su podržali Peticiju protiv izgradnje gondole.
Pisma su upućena Ministarstvu građevinarstva, inftastrukture i saobraćaja, Ministarsvu kulture i informisanja, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova i Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Kako je na konferenciji za novinare navela generalna sekretarka udruženja Evropa nostre Srbija Višnja Kisić, u pismima se ukazuje na neregularnosti u izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju gondole, kao i na nedovoljnu zaštitu i narušavanje kulturnog nasleđa.

 

Kisić je, piše Fonet, ukazala da je cilj peticije zaštita ustavnih prava građana, potreba da se očuva baština, kao i da se probudi stručna javnost.

 

Potpredsednica udruženja Evropa nostra Irina Subotić napomenula je da su predstavnici tog međunarodnog udruženja, koje okuplja više od 15.000 stručnjaka, obavešteni o ovom problemu i da su odlučili da tim povodom pošalju i svoju delegaciju. Predsednica društva konzervatora Srbije Katarina Maksimov ukazala je da ne postoji opravdanost za izgradnju objekata poput gondole i da u ovom slučaju nije sve urađeno po zakonu, jer nisu usklađeni svi projekti i planovi. Ocenila je da ovakav projekat menja karakter prvog i najstarijeg parka u Beogradu.

 

„Struka ne vidi opravdanost izgradnje ovakvog objekta. Kada radite intervencije i inovacije na objektima od izuzetnog značaja, one moraju da budu isključivo u svrsi očuvanja nasleđa“, kazala je Maksimov.

 

Predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja kao problem ističe to što je projekat rađen bez ikakvih javnih rasprava i konsultacija sa strukom. Arheološkinja i i predavačica na Filozofskom fakultetu Staša Babić navela je da struka nije protiv razvoja i rasta grada, ali da se zalaže za to da grad raste na razuman način, uz očuvanje tradicije. „U suprotnom biće naneta velika šteta“, zaključila je Babić.

 

Delegacija „Europa Nostra“ će uskoro posetiti Beograd i o tom problemu razgovorati sa predstavnicima civilnog društva i nadležnim ustanovama. Ova organizacija je osnovana 29. novembra 1963. godine u Parizu i više od 50 godina štiti i lobira za očuvanje kulturne baštine.

 

Europa Nostra je priznata kao najreprezentativnija organizacija u Evropi u ovoj oblasti, sa članovima iz više od 40 zemalja.

 

U borbu protiv gondole uključeno je i nekoliko političkih orgnizacija. Inicijativa Ne davimo Beograd je podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti plana detaljne regulacije kojim je Skupština grada omogućila zgradnju gondole na Kalemegdanu i zatražila se izgradnja hitno obustavi. Predsednik Skupštine Opštine Stari Grad Marko Bastać, takođe je uključen u akciju, i on je nakon što su isečena stabla na Kalemegdanu ista u znak protesta ostavio ispred Skupštine Srbije. Organizovano je i nekoliko protesta, na kojima su bili predstavnici opozicije.

 

Plan je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, i usvojen je sredinom prošle godine, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće početi u maju. U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina od kojih će jedna biti luksuzna.

 

Projekat će nas koštati 1,7 miliona evra i rok za izgradnju je 275 dana, odnosno mart 2020.

 

Izvor: Vice Srbija
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .