Vruće teme

Malinović na protestu: Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni

MediaSfera

 

Do sada možda najveći broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je pod nazivom “Isti zahtevi – nema povlačenja”, počeo šesnaesti po redu građanski protest “Jedan od pet miliona”.
Okupljeni nose transparente na kojima piše „Ne damo Kalemegdan“, „Ne dozvoli da strah bude profesija“, „Šojiću sidji sa belu ladju – Gorcka“, „Reci ne čiki sa sendvičima“ i „Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore“.

 

Okupljenim građanima su se na platou obratili glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i general u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović.

 

Branislav Lečić je poručio vlastima da će se cela Srbija okupiti u 13. aprila u Beogradu, ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtevi protesta: da predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković podnesu ostavke, da čelni ljudi RTS-a i članovi REM-a podnesu ostavke, i da se obezbede uslovi za održavanje poštenih izbora u roku od šest do devet meseci.

 

Lečić je zatim zamolio za minut ćutanja za sve žrtve NATO bombardovanja.

 

Građanima se potom obratio penzionisani general Sreto Malinović koji je 1999. godine komandovao 98. jurišnim pukom. Podsetio je da je Vojska pre 20 godina državnom vrhu predstavili kakav je odnos snaga, način kako NATO ratuje i do kojih posledica može doći, ali da se uprkos svemu ušlo u rat.

 

„Pružili smo otpor kakav agresor nije očekivao (…) 78 dana nakon početka dejstava potpisan je nekakav sporazum kojim su traume i žrtve učinjene uzaludnima. Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni? Šta bi rekao naš slavni vojvoda Mišić, ko je juče u 50. godini položio vojničku zakletvu nakon tri dana vojničke vežbe? Neću ime da mu izgovorim. To nije poniženje samo za Vojsku, to je poniženje za sve žrtve od Osmanlija do danas. To je poniženje za Srbiju“, ocenio je Malinović, govoreći o ministru Vulinu.

 

Dodao je da je i danas teško reći da li se sukob 1999. mogao izbeći, ali da istorija neće oprostiti onima koji su nas u taj sukoba uvukli, da bi nas onda na onakav način iz njega izvukli.

 

„Grle se sa Klintonom, Blerom i Šrederom. Napravili su koaliciju sa krvnicima ‘žute kuće’ i rade sve ono za šta su druge optuživali da je izdaja. Kao da nam se rugaju i poručuju da smo bili idioti što smo im dozvolili da vode državu. Ne! Idiotluk je bio dozvoliti im da ponovo vode državu. Hvla ‘belim listićima’ što su nam zacrnili nebo nad Srbijom“, rekao je on.

 

Malinović je imao poruku i za „kolege policajce“ da ne dižu pendreke na svoj narod i podsetio da je u težim uslovima rekao da nće nikome dozvoliti da ga dovede u sukob sa sopstvenim narodom. Apelovao je i na učesnike protesta da ne vređaju policajce jer „nisu oni protiv nas“.

 

„Još samo ostaje da nas gurnu jedne na druge i da potonemo. A gnev se pothranjuje i taloži. Ne smemo im dozvoliti da okrenu narod na narod. Nije nas pet miliona, nas je 10 miliona, samo neki to ne znaju ili ne smeju kazati“, istakao je Malinović.

 

Učesnicima protesta je poručio i da ne smeju odustati dok ne oteraju „bahate gramzivce“, ali i svima koji dolaze posle njih ne stave jasno do znanja da država nije plen kamarile, već zadužbina naroda. „Ili će narodu služiti ili ćemo ih razdružiti, i to je sporazum sa narodom“, zaključio je Malinović.

 

Potom su se građani u protestnoj šetnji uputili ka zgradi RTS-a gde se održava performans „Dnevnik slobodne Srbije“.

 

Okupljenima će se u „Dnevniku“ obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

 

Izvor: N1
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .