Priče Snežana Ćosić

Snežana Ćosić: Savremena podvala – jake žene, slabi muškarci

MediaSfera

 

Piše: Snežana Ćosić

 

 

Žene su danas uglavnom na dugačkim ribolavčkim štapovima.

Dobro su zagrizle mamac i ne sluteći da je ispod njega mnogokraka udica. Sad se koprcaju kao morune.

Dovoljno su zagrizle da ne mogu da se otkače, još uvek plitko da bi ih ribolavac izvukao.
Ni tamo ste ni ovamo, ni u vodi ni na vazduhu. Jedino što možete da uradite, jeste da se koprcate.Voda je vaše prirodno okruženje. Dobro se snalazite u njoj,  ne dopuštate da vas progutaju krupnije ribe, uvek ste osetljive prema sitnijima i gledate da im pomognete.  Naravno, dobro vodite računa da vas ne prekriju veliki talasi.

 

Takve bravure izvodite svaki dan da vam je ego zaista otišao visoko. Toliko visoka da bačenu udicu niste ni videle od mamca koji je gotovo plutao na vodi.

 

A mamac je obično trivijalan, sve ono što ste propustile plutajući velikim vodama.

 

Propustile ste mnoge stvari, ali ono što vas najviše jede a što vi ne biste ni u ludom besu jasno definisale, propustile ste da budete žene.

 

U redu je propuštati neke stvari u životu, jednostavno dešava se, nije u redu kada dopuštate da vas drugi pecaju na to. Nije u redu kada  se iz osećanja nemoći deklarišete kao žene sa „muškim mozgom“, pa šta sad, hoćete li da počnete da ulazite u kladionice sve češući prepone? Ili ćete da hrlite po utakmicama i kamenjem gadjete navijače protivničke ekipe?

 

Da li treba dalje da nabrajam mesta gde ti zbog kojih ste poklele gube vreme. Može im se, i društvo i vi same ste dragovoljno pristale na apsolutno lažnu definiciju današnjeg muškarca a to je da su slabi, da ne znaju sa osećanjima, da je njima teško (halo, teško je i vama), da su oni pokleknuli pred  izazovima savremenih vremena, a šta je sa vama? I izaberete da li ćete da im budete mame, ili ćete da im budete žene?

 

Pristale ste na podvalu da jake i uspešne žene ne mogu da budu sa muškarcem. Pa samo su vam uz udicu nataknuli i omču oko vrata. A i šta će vam više da se dokazujete da ste dobre, da ste vredne , da ste zaslužne. Na laž da su svi oni isti a da ste vi sve posebne, vi dobijate samo lovorike, oni sav komoditet. Tako ih je naučila  mama dajući im diplomu: „Moj sin je muškarac“.

 

Muškarac se postaje sa muškarcima a ne sa ženama.

 

I nisu oni slabi, ali uopšte, razmaženi su, bahati, bezobrazni, sebični. Ne poznaju zakon akcije i reakcije. Tu lekciju iz fizike su propustili.

 

A za to NEMA OPRAVDANJA žene, drage moje.

 

Svaki dan se dokazujete na poslu, u kući, u svemu, ne dopuštajte više da vas pecaju na emocije.

 

Ne dopustite više da vas mamlazi zavlače, jer je to stvar njihove komforne zone, jer ima toliko žena pa ako ova neće naći će se druga koja hoće, a ako neće ni ona, mama je uvek tu.

 

A ako ste pristale na to da im budete mame, dobro se preispitajte šta ste trgujući sa tim muškarcem, dobile a šta izgubile. Pristankom na to da ste mame, ušle ste u trgovinu samo iz jednog jedinog razloga, da biste manipulisale njime. Pa se nemojte buniti kada vam se isporuči račun.

 

Šta će vam bekstvo u „muški mozak„, šta će vam bekstvo u „jadna sam„? Žene ste, hrabre, vredne, tople, saosećajne, nežne.

 

Budite to što jeste, a njima njihovo, ne zadirite u njihov izbor da zauvek ostanu dečaci. Taj koji želi da zauvek ostane dečak i ne snosi nikakvu odgovornost spram žene sa kojom je, ne treba vam. Ako mu niste dovoljan okidač da iz dečaka postane mukarac, spakujte se.

 

Svet je jedno divno mesto, ne vrti se oko muškarca.

 

Tu je i čeka vas, počnite da ga otkrivate.

 

Priče Snežane Ćosić možete čitati na blogu PRIČAJ MI

 


 

Snežana Ćosić

Snežana Ćosić je rođena u Župi, berićetnom kraju voćara, povrtara i dobrog vina. Umesto igre sa svojim vršnjacima, učila je slova, da bi u adolescentskom dobu pisanje postaje njena svakodnevnica. Autorka je romana: “Ne lomi mi lojze, ne kradi mi grojze”,“Stanica Balkan”, zbirke pesama “Ljubi me” i bloga sa milionskim pregledima “Pričaj mi”… Član je Udruženja književnika Srbije. Uskoro iz štampe izlazi i njena prva zbirka kratkih priča.

 

 

Dodaj komentar

Click here to post a comment

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .