Kultura

Bivši radnici JAT-a i ICOM Srbija: Apel za spas Muzeja vazduhoplovstva

MediaSfera

 

Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju Mueja vazduhoplovstva u Beogradu jer, kako se navodi, potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način. Tim povodom oglasili su se bivši radnici JAT-a i ICOM Srbija.
Bivši radnici JAT-a se ne slažu sa tom odlukom, odnosno sa „de fakto” gašenjem civilnog Muzeja vazduhoplovsta i zato su uputili peticiju predsednici Vlade Ani Brnabić, kako bi Vlada preispitala tu odluku i sačuvala Muzej vazduhoplovsta:

 

„Radnici bivšeg Jugoslovenskog aerotransporta i drugih preduzeća i ustanova civilnog vazduhoplovstva, koji smo našim sredstvima podigli Muzej i popunili ga našim eksponatima, kao i naši istomišljenici i poštovaoci 110 godina duge tradicije civilnog vazduhoplovstva u Srbiji, od Vlade Srbije tražimo:

 

– Da preispita i opozove svoju odluku o prenošenju  kompletnog Muzeja vazduhoplovstva u nadležnost Ministarstva odbrane i „de fakto” ukidanja civilnog Muzeja vazduhoplovstva.

 

– Muzej civilnog vazduhoplovstva može se i mora sačuvati tako što treba da dobije status samostalne kulturne institucije, što u stvari i jeste, i što je jedini ispravan odnos društva i vlasti prema svetloj i bogatoj tradiciji civilnog vazduhoplovstva Srbije.

 

– Shodono tome, budući status Muzeja vazduhoplovstva treba da se reši prenošenjem svih osnivačkih prava na Ministarstvo kulture Republike Srbije i da se, pod okriljem ovog ministarstva, reguliše status ove vredne kulturne institucije, koja ni po svom velelepnom izgledu ni po bogatstvu muzejske građe ne zaostaje za renomiranim muzejima vazduhoplovstva u svetu”, navodi se u peticiji.

 

Predlog ICOM-a

 

NK ICOM Srbija (nacionalni ogranak  Međunarodnog saveta muzeja u Republici Srbiji) uputio sledeći dopis Vladanu Vukosavljeviću, ministru kulture i informisanja Republike Srbije:

 

Poštovani gospodine ministre,

 

Vest o ukidanju Muzeja vazduhoplovstva – Beograd Odlukom Vlade Republike Srbije (Sl. glasnik 18 od 15. 03. 2019) veoma nas je zabrinula. Mišljenja smo da je ukidanje jednog muzeja, pogotovo muzeja tako dugog postojanja koji čuva kulturna dobra od važnosti za istoriju ne samo našeg, već i svetskog vazduhoplovstva, tužan dan za muzejsku zajednicu i čin štetan za opstanak kulturnog nasleđa u celini.

 

Posebno smo zabrinuti što se u tački 2. Odluke pominje da prava, obaveze, imovinu i arhivsku građu Muzeja vazduhoplovstva – Beograd preuzima Ministarstvo odbrane, a ne pominju se kulturna dobra koja čine suštinu postojanja ovog muzeja.

 

Takođe, u tački 6. Odluke se kaže da je Ministarstvo odbrane u obavezi da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplovstva – Beograd , kao spomenika kulture, što, prema važećem Zakonu o kulturnim dobrima (Sl. Glasnik 71/94, 52/2011) ne postoji kao mogućnost, budući da su za obavljanje muzejske namene i staranje o pokretnim kulturnim dobrima (čl. 23) nadležni muzeji (čl. 74, 77), a za spomenike kulture (čl. 19) Zavodi za zaštitu spomenika kulture (čl. 74, 75), koji nemaju nadležnost u obavljanju muzejske delatnosti.

 

Imajući u vidu da Ministarstvo odbrane u svojoj nadležnosti nema zaštitu kulturnog nasleđa i uzimajući u obzir obaveze i odgovornosti sopstvenika kulturnih dobara prema Zakonu o kulturnim dobrima (čl. 31-33), postavlja se pitanje na koji muzej se prenosi nadležnost zaštite kulturnih dobara Muzeja vazduhoplovstva – Beograd koji je ukinut? Odlukom Vlade Srbije ovo važno pitanje nije rešeno, što u stručnoj javnosti izaziva posebnu zabrinutost.

 

Ovo tim pre što u tački 3. Odluke stoji da se zaposleni Muzeja vazduhoplovstva – Beograd preuzimaju u skladu sa propisima kojim se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, a ne profesionalaca u zaštiti kulturnih dobara, pa nije jasno kako će Ministarstvo odbrane čuvati muzejsku namenu ugašenog Muzeja vazduhoplovstva – Beograd.

 

Zbog toga Vas molimo, gospodine ministre, i apelujemo da se odluka Vlade Republike Srbije preispita i nađe adekvatnije rešenje za zadovoljavanje potreba za delatnošću Muzeja vazduhoplovstva – Beograd,

 

Naš predlog je da se Muzej vazduhoplovstva – Beograd proglasi za muzej u sastavu Vojnog muzeja, čime se uključuje u sistem zaštite kulturnih dobara Republike Srbije, bez obzira na osnivača, koji je u ovom slučaju Ministarstvo odbrane. Samo tako će kulturna dobra koja čuva Muzej vazduhoplovstva biti na pravi način sačuvana od moguće devastacije i otuđenja.

 

U ime Nacionalnog komiteta ICOM Srbije,

Slavko Spasić
predsednik
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .