Medijske inicijative

Novinarska udruženja osudila upad u RTS

MediaSfera

 

 

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozoravaju javnost da sinoćnji incidenti u zgradi Radio-televizije Srbije predstavljaju posledicu višegodišnjeg širenja govora mržnje, gušenja medijskih sloboda i stvaranja atmosfere linča u društvu i ukidanja javnog dijaloga , za koje je najodgovorniji aktuelni režim na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.
Pozivamo sve državne institucije da ovaj događaj najozbiljnije shvate kao alarm i konačno uspostave vladavinu prava i poštovanje zakona, jer se društvo nalazi na ivici tenzija koje bi, ukoliko eskaliraju,  mogle da imaju nesagledive posledice.

 

Podsećamo da smo u bezbroj navrata upozoravali na pogubnu tabloidizaciju medijske scene kojom je u javni prostor kontaminiran nasiljem. Takođe, upozoravali smo i javne medijske servise da prestanu sa potčinjavanjem novinarske profesije moćnicima na vlasti, te kršenjem zakona koji ih obavezuju na profesionalno, objektivno i nezavisno izveštavanje u skladu sa javnim interesom.

 

NUNS i NDNV smatraju da nasilni upadi u javni medijski servis nisu primereni demokratskim i civilizovanim društvima, te još jednom upozoravaju državne institucije da postupaju u skladu sa zakonima kako bi se ovakvi incidenti predupredili, umesto da koriste državnu silu i primenjuju nasilje nad građanima koji protestuju zbog gušenja njihovih osnovnih prava.

 

Smatramo ciničnim nastup generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koji se mesecima oglušavao o zahteve građana, ali i zakonske obaveze javnog servisa, upodobljavajuću uređivačku politiku ove medijske kuće sa interesima vlasti.

 

Bujošević je morao mnogo ranije da stane u odbranu nezavisne uređivačke politike Javnog servisa Srbije, čija je odgovornost u stvaranju društvenih tenzija neupitna upravo zbog snishodljivog odnosa prema vlastima a nauštrb javnog interesa.

 

Pozivamo novinare i ostale medijske radnike na RTS-u kao i u pokrajinskom javnom servisu da ne pristaju na kršenje profesionalnih i etičkih standarda novinarstva i interesa javnosti i suprotstave se pritiscima vlasti i drugih centara moći koji su javni servis pretvorili u propagandnu platformu vlasti, navodi se u saopštenju NUNS i NDNV.

 

Radomirović: Upad u RTS je opasan presedan

 

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je za RTS da ono što su lideri opozicije uradili sinoć pokazuje da ne žele slobodan RTS. „Tražićemo reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija jer ovo je opasan presedan“, istakao je Radomirović.

 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da ono što se sinoć dogodilo predstavlјa opasan presedan. „Demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su nasilno u RTS i to je veliki pritisak na sve novinare i mi smo kao Udruženje novinara reagovali kao na svaku vrstu pritiska na bilo kog novinara i tražili smo da demonstanti mirno odmah izađu i takođe smo podsetili na RTS ima obavezu da objektivno informiše javnost o svim događajima uklјučujući i demonstracije“, rekao je Radomirović.

 

Dodao je da svako ima pravo da bude nezadovolјan izveštavanjem. Komentarišući jedan od zahteva demonstranata da se uklјuče direktno u program i da se građanima obrate direktno rekao je: „Onda bi svako mogao da dolazi na televiziju i govori šta mu padne napamet da ulazi nasilno. Naše je da kao Udruženje novinara da zaštitimo autonomiju urednika i novinara koji treba da rade svoj posao na miru i bez pritisaka“, rekao je Radomirović.

 

Ono što su lideri opozicije uradili sinoć pokazuje da ne žele slobodan RTS već ono na šta se oni žele da neko ima monopol nad infomacijama – da su predstavnici vlasti previše prisutni na vestima da zamene svojim prisustvom, a ne da građani budu bolјe informisani, kaže predsednik UNS-a.

 

Kako ističe, treba insistirati na tome da ni opozicija ni vlast nemaju minopol nad informacijama već da one pripadaju građanima.

UNS zatražio od međunarodnih organizacija osudu upada u RTS

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i Predstavnika OEBS-a za slobodu medija da osude upad grupe protestanata predvođenih opozicionim liderima u Radio-televiziju Srbije. U obraćanju međunarodnim novinarskim organizacijama, čiji je UNS član, navedeno je da su opozicioni lideri sa grupom od najmanje 100 protestanata upali sinoć u prostorije srpskog javnog servisa sa zahtevom da se direktno uklјuče u vesti.

 

UNS je objasnio da je u svom sinoćnom obraćanju javnosti od opozicionih lidera i protestanata tražio da mirno napuste medij, da se radi o neprihvatlјivom pritisku na novinare, medijske radnike i nezavisnost uređivačke politike RTS-a. Posle dvosatne blokade, naveo je UNS u obraćanju, intervenisala je policija koja je izgurala protestante iz zgrade RTS-a nešto pre 23 sata. Do preko potrebnog dijaloga u srpskom društvu, ponovio je UNS u obraćanju, ne može doći u atmosferi nasilјa i bespravnog zaposedanja zgrade RTS, u prisustvu lјudi u fantomkama i policije.

 

Izvor: NUNS, UNS
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .