Vruće teme

Protest u Beogradu: Demonstranti ušli u RTS

MediaSfera

 

 

 

Nekoliko stotina demonstranata je ušlo u zgradu Radio-televizije Srbije u toku protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu i traže da se organizatorima omogući gostovanje na javnoj televiziji.

 

Lider pokreta Dveri Boško Obradović kazao je u zgradi RTS-a da iz nje neće izaći, i pozvao demonstrante da uđu u svaku prostoriju RTS-a da obezbede da predstavnik protesta gostuje u emisiji RTS-a večeras.

 

„Ovo je vanredni program“, kazao je Obradović i pozvao građane da budu mirni i strpljivi. „Večeras ćemo osloboditi RTS“, rekao je. Uz Obradovića, u zgradi RTS je još jedan lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

 

„Niko od nas ne može da očekuje da izađemo pre ispunjenja zahteva“, kazao je Đilas.

 

Demonstranti su uzvikivali „Nije srpski ćutati“ (nekadašnja emisija direktora RTS Dragana Bujoševića) i „Vučiću, lopove“. U zgradi su i pripadnici policije, koji brane ostalim demonstrantima da dalje ulaze u zgradu RTS.

 

Ulasku u zgradu RTS-a prethodilo je održavanje „Dnevnika slobodne Srbije“ ispred, čiji je gost bio predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić. Protestna kolona je prošla ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije.

 

Na početku protesta Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta, dala je rok gradskom menadžeru Goranu Vesiću da do utorka u 18 časova sa Kalemegdana skloni gradilište za gondolu.

 

„Ukoliko ih ne skloniš, sklonićemo ih mi. Ovo nije tvoj grad i ovi ljudi nisu tvoji poslušnici. Idemo u odbranu Beograda“, poručila je Anasonović.

 

Građanima se obratio dramaturg Siniša Kovačević.

 

„Došao sam da vas pozovem ne u šetnju, nego u marš do slobode. Vreme je da počnemo da marširamo“, kazao je Kovačević i dodao: „Dobrodošli u Ludograd, grad gde Deda Mraz dolazi u avgustu, gde još možete videti irvase na ulicama. Grad u kome vlada kolektivno ludilo zahvaljujući jednom čoveku i njegovim čaušima.(…) Došao sam da vam kažem da živimo u Ludogradu bez Železničke stanice koju smo prepustili bez odbrane.. Ukrali su je da bi je dali nekome, a ne znamo kome, a mi smo ćutali. Ukrali su sve što su mogli da ukradu, dušu su nam ukrali.“

 

Napominjući da je jedino rešenje za Kosovo da Vučić ode, Kovačević je kazao: „Imate maketu od premijerke koja se ne meša u svoj posao i na kraju tog spiska imate koren svih tih zala čija je adresa na Andrićevom vencu. Čovek koji se svesno i sa namerom okružio takvim ljudima da bi mogao da dominira. Čovek koji je svesno i sa namerom razvio kult vođe.“

 

Antivladini protesti „1 od 5 miliona“ održavaju se u Beogradu svake subote od 8. decembra 2018. godine, a u međuvremenu su se proširili na više gradova Srbije.

 

Prvi protest 8. decembra u Beogradu pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je zbog napada na lidera „Levice Srbije“ Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Stefanović je tada napadnut s leđa i, između ostalog, primio udarac u glavu štanglom.

 

Protesti u drugim gradovima Srbije

 

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je po 11. put u Kragujevcu, a građanima su se obratiti profesor iz Beograda Čedomir Čupić i polјoprivrednik iz Čumića Dragiša Đorđević. Građani nezadovolјni aktuelnom vlašću okupili su se u 18 časova na platou ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“ odakle su krenuli u protestnu šetnju.

 

U Jagodini je održan sedmi protest građana „1 od 5 miliona“ a na štandu u centru grada okuplјeni građani mogli su da potpišu i „Ugovor s narodom“. Na trgu prisutnima se obratio novinar Milojko Pantić koji je istakao da je Srbija postala puki izvršilac volјe jednog čoveka i da u državi Srbiji ne postoje ni zakoni, ni deset božijih zapovesti.

 

Protest je održan i u Pirotu, Brusu, Aleksandrovcu, Smederevskoj Palanci, Jagodini, Kragujevcu. U gradovima širom Srbije protestovalo se i sinoć – Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kruševcu, Subotici, Kralјevu, Valјevu… Prvi protest nezadovolјnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom „Stop krvavim košulјama“ zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

 

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića. Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

 

Objavlјivanje plana za rešavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahteva. Protest su, između ostalih, podržali i profesori sa Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti i drugi.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa, RTS

 

 

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .