Vruće teme

Protest „1 od 5 miliona“: Policija potisnula demonstrante ispred zgrade RTS (UŽIVO)

MediaSfera

 

 

 

Organizatori protesta Jedan od pet miliona pozvali su građane okupljene ispred zgrade Radio televizije Srbije da se ne razilaze i naveli da su lideri opozicije i dalje u zgradi javnog servisa.
Oni su optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih.

 

Oni su preneli demonstrantima reči ministra unutrašnjih poslova Nebojiše Stefanovića, da su građani upali u RTS sa namerom da napadnu novinare, što je izazvalo buru nezadovoljstva i uzvike „Uhapsite Vučića“ i „Ostavke, ostavke“.

 

U jednom trenutku okupljeni demonstranti su pokušali da uđu u RTS na bočni ulaz sa parkinga, ali su odustali nakon što su videli da su vrata zaključana i da je postavljena metalna ograda.

 

Oko RTS nalazi se oko dve hiljade ljudi.

 

Organizatorka protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.

 

Podsetimo, učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su okružili večeras oko 19 sati zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu za koju je planirano da traje dva sata. Neki od demonstranata zatim su ušli u prostorije tog javnog servisa.

 

Potom su pripadnici Žandaremije ušli na sprat Radio televizije Srbije gde se nalaze članovi opozicije i demonstranti.

 

Policija je nakon toga počela da izvodi okupljene.

 

Kako je tada javio reporter agencije Beta, „pojedine izvode nimalo nežno“.

 

Pojedini okupljeni tada su seli na pod, ali bilo je i dosta koškanja. Kako je ranio javio reporter agencije Beta, pripadnici žandarmerije vukli su ljude za ruke i noge i iznosili ih iz zgrade.

 

U zgradi RTS nalazili su se i pojedini političari, članovi stranaka predvođeni Boškom Obradovićem, predsednikom pokreta Dveri i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, članovima Saveza za Srbiju.

 

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

 

Građani su slobodno šetali po zgradi RTS-a, tražeći rukovodstvo i odgovorne a pojedini su uzvikivali „Osvojili smo RTS“.

 

Obradović je razgovarao sa dežurnim urednikom Zoranom Stanojevićem tražeći da predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ budu uključeni vanredno u program prvog kanala RTS-a i obrate građanima.

 

„Nećemo otići odavde dok se ne omogući predstavnicima građana koji šetaju nedeljama na ulicama širom Srbije da se obrate građanima. Ostaćemo dokle god nam zahtevi ne budu ispunjeni a građanima pruženo njihovo pravo da znaju sve“, naglasio je Obradović.

 

Dok su se građani gurali u hodnicima zgrade javnog servisa, govoreći da će zauzeti celu zgradu naišla je i žandarmerija da razgovara sa njima.

 

Predstavnici policije zamolili su političare da smire ljude ističući da niko od njih ne želi da se nađe u situaciji da mora da primeni silu ali da se savetuje da se građani povuku. Policija se povukla u stranu ali pojavila se grupa, verovatno, pripadnika bezbednosnih službi.

 

Građani su nastavili da insistiraju da se uključe u program uz glasno skandiranje.

 

Boško Obradović kasnije je saopštio građanima i predstavnicima medija da je prvi čovek RTS-a Dragan Bujošević putem SMS poruke rekao uredniku Zoranu Stanojeviću da ne sme da pusti građane koji protestuju u program.

 

Pored Boška Obradovića u RTS-u su i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik gradske opštine Stari Grad Marko Bastać  i Dejan Bulatović, predsednik Zelenih.

 

Obradović: Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade RTS-a

 

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je večeras da je policija u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) ispraznila sve spratove javnog servisa, ali ne i onaj na kome se oni nalaze.

 

„Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovde. Nas ne smeju valjda, jer smo narodni poslanici“, rekao je Obradović.

 

„Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje“, upitao je Obradović i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtev ne ispuni.

 

Nakon toga, jedan od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da su neki ljudi u zgradi legitimisani.

 

„Mi smo ovde zaštićeni, ali mi ne znamo šta se dešava sa ljudima ispred zgrade“, kazala je Anasonović.

 

Odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.

 

Anasonović: Policija napala jednog od organizatora protesta

 

Jedna od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović izjavila je večeras da je policija ispred zgrade Radio televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

 

„Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udara ga“, kazala je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

 

Dodala je da veruje da to „nije ona policija koja sa nama sarađuje“.

 

Antić: Vojska je uz narod

 

 

Ispred RTS-a se održao i „Dnevnik slobodne Srbije“ – pandan televizijskom formatu drugog Dnevnika RTS-a, u kome je ove subote gost Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije. Antić je kao gost Dnevnika najavljen rečima „I vojska je uz narod!“.

 

Ispred vrata RTS-a parkiran je kamion odakle je počelo emitovanje „Dnevnika sobodne Srbije“ u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

 

Gost dnevnika bio je predsednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprpski ustanak.

 

„Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana“, kazao je Antić.

 

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, „da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti sudjeno“.

 

On je kazao i da se sutra obeležava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije oterala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

 

„Zato oni treba da odu“, rekao je Antić.

 

Posle toga, deo demonstranata sprema blokadu ulaza u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice, kao vid pritiska na rukovodstvo javnog servisa, a ne na zaposlene, kako su ranije objasnili.

 

Na prethodnom protestu održana je ovakva blokada u trajanju od sat vremena pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

 

Građani nose parole „Ne damo Kalemegdan“, „Stop rušenju Kalemegdana“, „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo“, „Mi takve životinje još nismo izučavali“, „Vi ste sveta grana evolucije“…

 

Među okupljenima su i predstavnici opozicije Vuk Jeremić i Zoran Lutovac.

 

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu „1 od 5 miliona“, Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

 

„Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi“, rekla je Anasonović.

 

Kovačević: Vreme je da marširamo

 

Siniša Kovačević je u govoru je pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je „vreme je da počnemo da marširamo“.

 

„Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo ‘dosta’, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode“, rekao je Kovačević.

 

Među okupljenima su i predstavnici opozicije Vuk Jeremić i Zoran Lutovac.

 

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu „1 od 5 miliona“, Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

 

„Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi“, rekla je Anasonović.

 

Izvor: Danas
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .