Vruće teme

GO Stari grad poručuje: Odbrana Kalemegdana – počela dežurstva

MediaSfera

 

 

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać održao je danas sastanak o „odbrani Kalemegdana“, na kojem se sa građanima dogovorio da će fizički sprečiti gradnju gondole, a ako se ipak nešto izgradi, oni će to srušiti. On je pozvao građane da se organizuju i da se na Kalemegdanu napravi dvadesetčetvoročasovno dežurstvo.
„Sve što urade preko dana, mi odemo preko noći i uništimo“, rekao je Bastać na sastanku, upozorivši građane da u takvim akcijama može doći do hapšenja. Bastać je novinarima rekao da za gradnju gondole na Kalemegdanu grad nema nikakvu dozvolu, a da će radove zaustaviti jer su nelegalni i gradi se protivno volji građana.

 

 

On je istakao da je za seču stabala bila potrebna opštinska dozvola i da ju je potpisao čovek koji je ucenjen.

 

„Nakon što smo to saznali, održali smo sednicu veća na kojoj smo poništili odluku, a pokrenut je disciplinski postupak i taj čovek razrešen je funkcije“, rekao je Bastać.

 

Građani su doneli odluku da preduzmu sledeće:

 

– Da se uvedu 24-časovna dežurstva u cilju odbrane drveća i obustave rada na projektu žičare koji izvode „Skijališta Srbije“ na lokalitetu Kalemegdana.

 

– Da se bez obzira na posledice, svi dosadašnji radovi, kao i eventualni budući radovi u cilju instaliranja žičare ruše i tako spreči trajno uništavanje kulturno-istorijskog dobra.

– Da svako u skladu sa svojim kapacitetima animira što veći broj građana da uzmu učešće u akciji i dežurstvima.

 

Jedna grupa građana je na sastanku izvestila da je jutros pokušala da se sastane sa gradonačelnikom, a njegova sekretarica im je najpre rekla da je gradonačelnik na sastanku u zgradi, da bi im nakon deset minuta saopštila da je on ustvari van zgrade. Ista grupa građana će u toku dana ponovo pokušati da kontaktira gradonačelnika ili nekoga iz njegovog kabineta, kako bi mu najdirektnije predočila kako se ovaj skandalnozni i štetni projekat sprovodi bez elementarnog pravnog utemeljenja.

 

 

Po završetku sastanka, građani, slobodni odbornici i predstavnici opštine Stari grad otišli su na Kalemegdan, demontirali vrata i zaštitnu ogradu oko nelegalnog objekta na kalemegdanskom platou i zaustavili dalju seču drveća pored okretnice tramvaja na Kalemegdanu.

Dežurstva građana su u toku, građani se mole da odreaguju na ovaj poziv. Jer, ponavljamo, Kalemegdan im ne damo!

 

Na sastanku „Odbranimo Kalemegdan“ kom su jutros u opštini Stari grad prisustvovali građani iz različitih delova grada, dogovorena su neprekidna dežurstva, a svi Beograđani se pozivaju da se priključe i jave na telefon 066/5334959.

 

Izvod: N1, Vesti
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .