Vruće teme

Protest zbog seče drveća na Kalemegdanu, zasađeno novo drvo

MediaSfera

 

Foto: Ivana Vitković/Danas

Udruženja građana „1 od 5 miliona“ organizvalo je danas u Beogradu na Kalemegdanu protest povodom seče drveća u tom parku i na suprotnoj obali kod Ušća zbog izgradnje gondole, i najavilo da će sprečiti svaki naredni pokušaj vlasti da poseče neko stablo.
Oni su u šetnji kroz Knez Mihajlovu sa megafona poručivali da se protive „ekocidu“ koji sprovodi vlast u Beogradu jer se seku stabla starija od 50 godina, i pozivali građane da im se pridruže. Posadili su i jedno drvo nedaleko od posečenog platana i gradskim vlastima poručili da stave na referendum odluku o izgradnji gondole, zbog koje se i uklanja drveće.

 

U slučaju da seča ne bude obustavljena, organizatori protesta „1 od 5 miliona“ najavljuju da će blokirati Novi Beograd u blizini Ušća. Jedan od organizatora protesta Srđan Marković da je drveće posečeno bez znanja javnosti i da vlast nije dokazala da ima dozvolu za to.

 

 

„Posekli su drveće bez najave, jer su znali da će gradjani biti protiv toga. Nisu potvrdili da imaju dozvole i nemaju dokaze da su ih dobili“, kazao je Marković.

 

Marković je dodao da je drveće posečeno zbog „skupe“ investicije koja se neće isplatiti u narednih 30 godina. On je naveo i da će biti srušen i zid na Kalemegdanu koji je izgrađen ’30-tih godina i da se Zavod za zaštitu spomenika još nije izjasnio po pitanju gondole.

 

 

Opština Stari grad saopštila je da je na današnjoj sednici Veća donela odluku o ukidanju rešenja kojim je formalno data saglasnost za uklanjanje stabala na određenim katastarskim parcelama. Odluku o pravljenju žičare, kako se navodi u saopštenju Opštine Stari grad, donela je Skupština grada Beograda, a ta odluka sa sobom nosi i seču stabala.

 

JKP „Zelenilo Beograd“ saopštilo je ranije danas da će u četvrtak započeti sadnju 300 stabala na Kalemegdanu i u parku kod Ušća, što je duplo više od posečenog drveća.

 

 

Izvor: N1, Danas
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .