Kultura

BEOGRAD ZA POČETNIKE: Najveća zbirka ikona u Srbiji u glamuroznoj palati u centru grada

MediaSfera

 

Beograd za početnike, sreda 20h

TV Studio B

Autor: Smiljana Popov

 

 

Nova epizoda “Beograda za početnike” otvara vrata monumentalne palate u centru grada, koja krije najveću zbirku ikona u Srbiji, ali i tragičnu sudbinu svog vlasnika, pasioniranog beogradskog kolekcionara, koji je ogromnu zbirku vrednih umetnina zaveštao gradu kao legat…
Čovek koji je zaslužan za reizgradnju i obnovu Palate “Albanija” i izgradnju nuklearnog reaktora u Vinči, praktično je i dalje “neprijatelj naroda“, jer se Državno pravobranilaštvo  protivi njegovoj rehabilitaciji, pošto je zahtev podneo testamentalni naslednik, a ne blizak srodnik!

 

Ostavio je jednu od najvećih zbirki fresaka u Srbiji, koja sadrži 165 izuzetno vrednih ikona, od 15. do 20. veka, slike iz 19. veka, kao i ulja na platnu Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića, Ignjata Joba…

 

U bogatoj zbirci ikona nastalih u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rusiji, Grčkoj i Italiji najbrojnije su one sa predstavama Bogorodice sa Hristom. Ikone iz ove kolekcije pružaju odličan uvid u glavne tokove razvitka grčkog ikonopisa postvizantijske epohe. Naime, najznačajniji deo ove dragocene zbirke čine ikone kritske škole. Posebno se ističe „Bogorodica Strasna“ pripisana ruci slavnog Andreje Rice – vodećeg umetnika kritske umetnosti druge polovine 15. veka.

 

Kancelarija „Beograda za početnike”

 

Prva tv emisija u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem (koju beogradski đaci gledaju na časovima istorije i srpskog jezika kao dodatno nastavno sredstvo), otvara kancelariju za rad sa građanima. Kako je sve one intrigantne, uzbudljive i kontroverzne priče i teorije zavere iz nacionalne nam povesti nemoguće ispričati u neumoljivom televizijskom „tajmingu“, ali i raskopčati i razgolititi mitove o velikanima i odsudnim istorijskim događajima u koje se „ne dira“, autorka serijala Smiljana Popov bila je prinuđena da otvori ovaj neobični javni kabinet i nastavi sa pripovedanjem i razotkrivanjem onih tajanstvenih ili malo poznatih epizoda intimne istorije Srbije i njenih protagonista.

 

U tome će joj pomagati brojni stručni saradnici – istoričari, arheolozi, pisci, naučnici, ali i malo poznati istraživači koji pasionirano njuškaju po prošlosti i čuvaju od zaborava sve ono što se zaboraviti ne sme.

 

Kancelarija „Beograda za početnike“ radiće sa građanima svakog trećeg petka u mesecu, u Galeriji 73 na Banovom Brdu, od 19-20.30 časova.

 

Prva otvorena vrata sa vrlo pikantnom temom biće 22. marta. Ulaz je slobodan…
Dodaj komentar

Click here to post a comment