Medijske inicijative

Tabloidna logika – Platfoma o dijalogu isto što i rat sa “Šiptarima”

MediaSfera

 

Foto: Raskrinkavanje

 

 

Skupština Kosova usvojila je 7. marta Platformu o dijalogu sa Srbijom koja predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom i ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Informer usvajanje ovog dokumenta smatra objavom rata dok Srpski telegraf i Kurir okrivljuju i neizostavne: Jeremića i Đilasa. Predsednik Vučić je povodom usvajanja ove platforme sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, ocenio da će odgovor Srbije biti odlučan, a potom nastavio svoju kampanju “Budućnost Srbije”.
Kosovska skupština je na sednici koja je sazvana na zahtev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, sa minimalnim brojem glasova usvojena je Platforma za dijalog sa Srbijom koja je poslata kosovskoj skupštini još 15. februara.

 

Kako je preneo Kossev, njom je, između ostalog, predviđeno da se mora dobiti priznanje od Srbije i uspostaviti sud za „zločine Srbije na Kosovu“. Predviđeno je i da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i „Trepča“ na Severu, predstavljaju deo „suverene teritorije Republike Kosovo“. Rezolucija UN 1244 bi trebalo da bude ukinuta, dok će sporazum biti postignut posredstvom EU i uz podršku SAD, koji bi bili garanti primene obaveza predviđenih sporazumom.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je izjavio da su kosovski Albanci, usvojenom Platformom, pokazali da nikad nisu ni želeli dijalog i da ga ni u budućnosti neće želeti, a da će odgovor Srbije biti odlučan, ozbiljan i čvrst. Vučić je to izjavio u Belegišu gde se nalazio jer je posle hitne sednice nastavio oblazak Srbije u sklopu kampanje “ Budućnost Srbije”.

 

Uglavnom prorežimskim tabloidima usvajanje ovakvog dokumenta predstavlja pripremu ili objavu rata. Informer je svoje čitaoce obavestio da su “Šiptari objavili rat”, Kurir dramatično piše da su “Jeremić i Đilas pomogli Albancima da donesu platformu”, dok autori teksta u Srpskom telegrafu smatraju da se “Haradinaj sprema za rat, u dokumentu se poziva na Jeremića”.

 

Ovakve najave rata sa Albancima i “Šiptarima” na naslovnicama tabloida nisu novost. Tako je Informer krajem godine najavio da “Šiptari napadaju sever 31. decembra”, a pre toga da rat na Kosovu počinje 15. decembra.

 

Obavestili su čitaoce i da se Šiptari naoružavaju kao za rat, da se spremaju za rat, da hoće rat, prete ratom, da Zapad trenira Šiptare za rat, ali i da 160 hiljada albanskih ekstremista čeka dozvolu da napadne Srbiju. Kako je Raskrikavanje već pisalo, predsednik Vučić je januara prošle godine na Informerovoj naslovnici bio zaslužan za sprečavanje rata na Kosovu, iako iz teksta nije bilo jasno kakav rat je u pitanju.

 

Portal tabloida Kurir pisao je novembra prošle godine da je Kosovo na ivici rata, pre dve godine da Albanci spremaju rat ukoliko Srbija ne prizna Kosovo i da kosovski Albanci zauzimaju Gazivode.

 

U prošlogodišnjem istraživanju portala Fake news tragač, tabloid Alo Albance predstavlja kao večitu pretnju, pa su tako najavljivali rat između Srba i Albanaca, kako na Kosovu tako i u samoj Albaniji, što se pokazalo kao neutemeljeno.

 

Izvor: Raskrikavanje
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .