Kultura

Slučaj kuće u Resavskoj i gradnja kompleksa: Kako je Zavod za spomenike dao amin

MediaSfera

 

 

Nakon što je Zavod za zaštitu spomenika kulture dostavio BIRN-u odgovor na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, direktorka Olivera Vučković je najavila da će istražiti ko je od zaposlenih omogućio uvid u tražena dokumenta.
Reč je o Uslovima o izgradnji koje je direktorka, kako navodi BIRN, samostalno i bez potpisa obrađivača, izdala investitoru, koji planira da gradi u zaštićenoj zoni na Vračaru.

 

Sve ima rok trajanja, pa tako i dela čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, podignuta pre više od veka. Porodična kuća u Resavskoj, kulturno-istorijski i arhitektonski veoma vredna, možda uskoro ode u zaborav, kao i ona u Mišarskoj, jer se na njihovom mestu planira izgradnja poslovno-stambenog kompleksa, iako obe pripadaju istočnom Vračaru, koji je pod prethodnom zaštitom.

 

„Objekti koji su pod prethodnom zaštitom uvažavaju isti stepen zaštite kao oni koji su već proglašeni za kulturno dobro, jer se pretpostavlja da će, u toj proceduri proglašavanja od tri godine, se dokazati da li oni jesu nešto što može da bude zaštićeno kao istorijsko-kulturna celina ili ne, ali sve dok se ne obori, imaju apsolutno jednak legalni status kao i objekti koji su pod zaštitom“, kaže Višnja Kisić iz udruženja Europa Nostra Srbija.

 

Prema istraživanju BIRN-a Uslove za izgradnju, koji ne preciziraju sudbinu postojećih zdanja, izdala je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković, bez potpisa obrađivača tog dokumenta, što je veoma sporno, objašnjava Kisićeva.

 

„Dakle, direktorka koja je istoričar i koja je položila konzervatorski ispit, pre par meseci je sebi dala za diskreciono pravo da donese jednu takvu odluku bez da joj struka, profesija i ingerencije na bilo koji način to dozvoljavaju“, dodaje Kisićeva.

 

Novinarka Ana Novaković, koju je zainteresovao podatak da je kompanija Sinadei, od koje je nekadašnji gradonačelnik Beograda i trenutni ministar finansija Siniša Mali kupio stan, povezana sa parcelama na kojima će se graditi, kaže da je bila iznenađena reakcijom direktorke Zavoda, kada ju je pozvala za komentar.

 

„U ovom slučaju je ona kazala da će pokrenuti, da će ispitati ko je od zaposlenih dao meni informaciju da se nešto, zaboga zida na Vračaru, a to je već informacija koja je postojala. Pretila je zapravo time da će da ispita i da će pokrenuti protiv tih ljudi, pretpostavljam postupke“, priča Novakovićeva.

 

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević kaže da je slučaj Resavska samo jedan od primera da su stručne procene, mišljenje i argumentacija postali nevažni.

 

„Jer onaj ko želi recimo da gradi, on je dobio mišljenje Zavoda koje je oličeno u potpisu i pečatu rukovodioca i nema više rasprave“, ističe Bojan Kovačević iz naučno-umetničkog udruženja Akademija arhitektura Srbije.

 

Na pitanje postoji li mogućnost da neko vrši pritisak na direktorku Zavoda, Kovačević kaže: „Ja bih bio zabrinut za gospođino zdravlje ukoliko je ona samoinicijativno taj papir potpisala i izdala, a da niko iz struke, iz samog kolektiva iza toga ne stoji“.

 

Vučkovićeva nije odgovorila na pitanja N1 zbog čega je najavila istragu o tome ko je BIRN-u dao informacije, ukoliko je sve transparentno, ali ni da li je i ranije postojala praksa da uslove za izgradnju izdaju isključivo direktori.

 

Izvor: N1
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .