Medijske inicijative

Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanje Petrović

MediaSfera

 

 

Nagrada Fondacije „Tanja Petrović” uručena je u Jugoslovenskoj kinoteci novinaru nedeljnika „Vreme” Teofilu Pančić za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.
Iz Fondacije “Tanja Petrović“ saopšteno je da je danas „malo autora, poput Pančića, koji se prepoznaju već po prvoj rečenici koju napišu“.

„Čak i kada piše o politici, on piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo“, stoji u obrazloženju Upravni odbor Fondacije.

Za Pančića, ističe se u saopštenju UO, kultura je polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše.

„On govori kao što i piše – jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima”, navedeno je u obrazloženju.

Teofil Pančić je šesti dobitnik nagrade Fondacije „Tanja Petrović“, posle Ivana Medenice, Petra Pece Popovića, Bojane Andrić, Žikice Simića i Milana Vlajčića. Teofilu Pančiću nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik Ivan Medenica, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, koji je istakao da Pančićevo pisanje, čak i kritika odlikuje dobronamernost.

On je rekao da su Pančićeve sve društveno-političke kolumne afirmacija kulture. Kultura shvaćena kao jedan, za ovu sredinu beznadežan pokušaj upristojavanja, u svojim tekstovima on hoće ovo društvo da upristoji, naveo je Medenica, stakavši kao važno da iza njegovih tekstova stoji pun moralni integritet.

Pančić je, primajući priznanje, rekao da mu je posebno značajno jer nosi ime njegove koleginice, čiji rad je voleo i cenio, kao i što je jedinstveno na ovim prostorima za doprinos kulturi u medijima. On je pročitao deo svoje nove kolumne u današnjem Vremenu.

„Pokušao sam da uredim svoj život, da budem okružen onim što volim i o tome pišem, da to bude moja profesija i hobi, i java i san, i nemir i strast, što znači da sam doživotno čovek bez profesije, koji ne radi ništa, jer rad je i kuluk i muka, kao kod našeg predsednika koji svakog jutra zaljubljeno čestita sebi što je uopšte ustao, a ja se nikad nisam mučio, vazda sam radio samo ono što me je veselilo“, rekao je Pančić.

„To je samo pusto uživanje, skrušeno priznajem, ali se ne kajem. Onda se nađu ljudi koji te za to nagrade, svašta, a toliki trudbenici kulture i medija se pate, niko da ih ni milo pogleda. Nepravda, pa to ti je“, zaključio je Pančić.

Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija, zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog programa, ove godine dodeljena je mladim organizatorima „Bašta festa“ u Bajinoj Bašti.

„Bašta fest“ je internacionalni festival kratkog igranog filma, koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Glavni program ovog festivala je takmičarskog karaktera i njihovu organizaciju vode selektori festivala, reditelj Nikola Ljuca i umetnička direktorka Maja Šuša. Za izbor nagrađenih učenika zadužen je tročlani žiri Bašta festa koji čine afirmisani autori i umetnici iz oblasti filma.

Fondacija “Tanja Petrović” je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .