Lifestyle

You Tube enciklopedija recepata

MediaSfera

 

 

 

U današnje vreme je spremanje bilo koje vrste jela sve više dostupno. Ne samo kao zapisani recept nego još bolje i kao vizuelna prezentacija. Više ne moramo da sedimo uz mame i bake da bi naučili kako se šta sprema. Sada samo pustimo YouTube enciklopediju recepata i spremni smo da kuvamo kao pravi profesionalci.
Recepti za slana jela, posna jela, kolače, recepti za sarmu, pasulj ili ribu sve što nam padne na pamet je na par klikova od nas. Ko je u tome najuspešniji , prosudite sami. Mi vam predstavljamo listu YouTube kanala kulinara koji sve čine da budu na vrhu zadatka. Čija su jela najukusnija prosudite sami.

 

Minjina Kuhinjica

 Minjina Kuhinjica je internet blog i YouTube kanal koji postoji od 2007. godine. Miroslava Minja Bogdanovski je mama troje dece koji su za nju glavni degustatori hrane koju sprema. Veoma su pristrasni ali to ne znači da Minjin kanal nema i druge pratioce.

Naprotiv, ovaj kanal za sada ima preko 42.000 korisnika. Kanal je lepo uređen, recepti su podeljeni u plejliste. Surfovanje po ovom kanalu je jednostavno i vizuelno lako. Recepiti se pronalaze veoma brzo, tako da su ovo pozitivne karakteristike ovog kanala.

Još jedna pozitivna strana Minjinih obroka jeste što svaki recept ima i u pisanoj formi na njenom sajtu. Na početku i na kraju svakog video recepta se nalazi spisak namirnica sa merama koje su vam potrebne za određeno jelo.

Jedina mana ovog YouTube kanala jeste to što video recepte ne prati i zvučni glas, odnosno ukoliko želite da spremate određeno jelo, morate konstantno gledati u ekran i pratiti napisane instrukcije.

 

Pivokosa

 Tijana Ivković je u svetu video kulinarstva poznata pod pseudonimom Pivokosa. Završila je akademiju umetnosti i sada od kuvanja stvara umetnost. Širokim narodnim masama njeno lice je ostalo poznato iz Dnevnjaka.

Njen kanal je usmeren na svakodnevne situacije sa kojima se susreće jedna mlada osoba koja počinje da kuva. Uglavnom su to u pitanju studenti koji su mučno otrgnuti od svojih kuća, naročito od mamine kuhinje i prepušteni sami sebi.

Prvo treba smisliti šta ti se jede, a zatim to znati i napraviti. Većina svetskih kulinara za svoj garnirung spaja nespojivo, tako i Pivokosa pohuje kuvana jaja, burek, čokoladu…

Za svoje kratko vreme, ovaj kulinarski YouTube kanal ima preko 43.000 prijavljenih korisnika koji uživaju u Tijaninim receptima i životnim mudrostima. Pozitivne strane ovog kanala su duhovitost, otvorenost i iskrenost mlade kulinarke, dok bi negativne bile samo to što ovo nikako nije ozbiljan i profesionalan kanal sa određenim jelima. Smatramo da to i nije tolika zamerka jer to mu nije glavni cilj.

Milica Mihailović

 Milica Mihajlović je uspešna gastroblogerka koja je sa svojim receptima na YouTub kanalu postigla pravi bum za kratko vreme. Njene savete za spremanje raznih vrsta jela prati preko 70.000 korisnika. Kod Milice možete pronaći recepte za svaki tip obroka, od slavskih jela, preko posnih jela, pita i kolača.

Na YouTube kanalu ove mlade mame, koja uživa u kuvanju, nalaze se i saveti vezani za lečenje lekovitim biljem, zdrave obroke, kupovinu i razne druge zaimljivosti.

Recepti su koncipirani tako da neka videa prati Miličin glas i saveti vezani za pripremu, dok su neka videa obroka bez toga. Pozitivna strana ovog kulinarskog kanala jeste definitivno raznovrsnost jela i veliki broj recepata. Uživaćete toliko da će vam trebati merenje pritiska.

Zamerka je što za neke obroke lista namirnica nije istaknuta. Još jedna mana je izostavljanje detalja za pojedine recepete.  Na primer informacija da se neka jela spremaju brzo, za 5 minuta, dok je za pečenje neophodno 40 minuta, što ovo poslednje u receptu nije navedeno u startu.

Bokina kuhinja

 Bojana Cvetković je glavni i odgovorni kulinar ovog YouTube kanala poznatijeg imena Bokina Kuhinja. Na početnoj strani možete videti da su recepti jednostavni za spremanje, prilagođeni za početnike i orjentisani ka srpskoj kuhinji.

Kanal Bokina kuhinja ima preko 86.000 prijavljenih korisnika koji sa uživanjem prate Bojanine recepte. Plejlista sa najviše recepata su kolači jer su i najslađi. Svaki video recept prati Bokin glas o potrebnim namirnicama i postupcima spremanja jela.

Namirnice su prikazane na početku videa, pripremljene na stolu. Tu su i saveti za okoštavanje belog mesa ili izbor posuđa za određeno jelo, kako bi hrana ispala ukusnija.

Pozitivne strane ove enciklopedije kulinarskih recepata jeste što je sve lepo objašnjeno i usmereno ka dobijanju ukusnog jela. Mala zamerka je što više volimo slana jela pa nam na ovom kanalu nedostaje više takvih recepata.

 

 

Sašina kuhinja

 Sašina kuhinja je kulinarski YouTube kanal koji do sada broji preko 124.000 prijavljenih korisnika. Jela se pripremaju bez glasa kulinara, uz opis sastojaka i detalja pripreme.

Sašin kulinarski YouTube kanal je međutim propratni materijal njegovog sajta o receptima. Sva jela deluju veoma ukusno. Izbor recepata je veoma veliki i raznovrstan, ali tu postoje i neke krupnije zamerke.

Spisak namirnica za potrebno jelo ne postoji ni na početku videa ni u opisu. Sastojci su ispisani u toku videa, i to po redosledu po kojem se dodaju u jelo. Što znači da prvo morate pažljivo odgledati svaki minut videa da vam neka namirnica ne bi promakla.

Pozitivna strana video recepata Sašine Kuhinje jeste što sastojci pišu i na engleskom jeziku. Međutim, nedostatak je što ne postoje plejliste kako bi se lakše dolazilo do željenog recepta. Ovaj kanal recepata na YouTube-u je samo dodatak ukoliko vam je potrebno i vizuelno da se uverite kako se određeno jelo pravi.

Za kraj znamo samo jedno: svako od ovih kulinara je umetnik u kuhinji. Verujemo da su pravi gurmani, jer bez ljubavi prema ukusnim obrocima ne bi postojala ni želja za kuvanjem. Bez obzira da li su istaknute mane ili pozitivne stvari naših kuvara, oni se svi bez izuzetka nalaze na listi YouTube enciklopedije recepata.  
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .