Vruće teme

Memorijal „Boško Buha” ne ide na doboš

MediaSfera

 

Foto: Wikipedia

 

 

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika odustala je od prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci, 300 kilometara jugozapadno od Beograda, nedelju dana pre nego što je kompleks trebalo da se nađe na javnoj licititaciji 28. februra.
Iz prodaje su izuzeti Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije i Spomen-dom “Boško Buha” koji je sagrađen od “pionirskog dinara”, paviljoni za smeštaj gostiju i dve vile, i zemljište u okviru kompleksa na visoravni pored puta Prijepolje-Pljevlja, blizu graničnog prelaza ka Crnoj Gori.

 

Na prodaju će biti ponuđen samo hotel sa pokretnom imovinom, dok se odustalo od javnog nadmetanja za Spomen dom “Boško Buha”, Muzej pionira i omladine Jugoslavije u Memorijalnom kompleksu “Boško Buha”, te za Dom kulture, paviljone za smeštaj gostiju i vilu “Jabuka”.

 

Podsetimo, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao stečajni upravnik ugostiteljsko-turističkog preduzeća “Putnik Prijepolje” d.o.o, objavila je 21. februara u Politici i Večernjim novostima da otkazuje prodaju nepokretne i pokretne imovine stečajnog dužnika (grupisanu u celinama 2 i 3), te se time povlači oglas objavljen u tim listovima 25. januara. Prodaja imovinske celine 1, koja obuhvata hotel, biće održana 28. februara kao što je planirano.

 

Najavljena prodaja objekata Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” izazvala je burne reakcije u javnosti, a tim povodom pokrenuta je i onlajn peticija na inicijativu dramske pedagoškinje Ivane Bogićević Leko i istoričarke dr Sanje Petrović Todosijević.

 

Inicijatorke peticije zahvalile su svima koji su potpisom i angažovanjem podržali inicijativu za očuvanje Memorijanog kompleksa “Boško Buha”, navodeći da sada predstoji rad na sređivanju dokumentacije, kao i planiranje renoviranja i programskih aktivnosti. Posebna zahvalnost upućena je Muzeju grada Prijepolja i Opštini Prijepolje, jer su i zvanično stali uz zahteve peticije, kojom je apelovano na nadležne da izuzmu iz prodaje Dom pionira i omladine sa okolinom, budući da je reč o jedinstvenom nasleđu koje je namenjeno i pripada deci i čija bi rasprodaja predstavljala i rasprodaju plemenitih ideja pacifizma, antifašizma i borbe za pravdu i jednakost.

 

Memorijalni kompleks “Boško Buha” proglašen je 1986. godine kulturnim dobrom od izuzetnog nacionalnog značaja, a do početka 90-ih i raspada SFRJ bio je jedna od najposećenijih turističkih destinacija, koju su obilazile mnoge školske ekskurzije. U tom kompleksu su i prvih godina po raspadu Jugoslavije organizovani edukativni i kreativni programi za decu iz regiona.

 

Memorijal je jedinstven ne samo na području Srbije, već i čitave bivše Jugoslavije pa i šire, jer ukazuje na značaj koji imaju deca kao društvena grupa u izgradnji čitave zajednice.

 

Memorijalni kompleks “Boško Buha” sačinjavaju: kameni beleg sa natpisom: Ovde je 1943. godine poginuo pionir, borac i narodni heroj Boško Buha, 17 borova posađenih na mestu njegove pogibije, bronzana figura dečaka-borca sa puškom i knjigom, osam bronzanih spomen-bista jugoslovenskih pionira-partizana, od kojih je većina posthumno odlikovana Ordenom narodnog heroja (Lepa Radić, Vera Miščević, Mate Blažina, Sava Jovanović Sirogojno), te Spomen dom “Boško Buha”, Dom kulture i Muzej pionira i omladine Jugoslavije.

 

Memorijal “Boško Buha” jedinstven je i po tome što su ga izgradila upravo deca – sredstava za njegovu izgradnju prikupljena su od tzv. “pionirskog dinara”. Takođe, spomenik Bošku Buhi, koji je otkriven 27. septembra 1970. godine, idejno je rešenje devojčice Jadranke Berić iz Gornjeg Milanovca koja je sa 6.069 pionira iz cele Jugoslavije učestvovala na konkursu “Kako zamišljam spomenik Bošku Buhi”.

 

Sve do raspada Jugoslavije, Memorijalni kompleks Boško Buha, podignut na mestu gde je 1943. godine u četničkoj zasedi stradao najmlađi narodni heroj Jugoslavije, bila je jedno od najposećenih mesta gde su se smenjivale đačke eskurzije. Posle Kragujevca, Jabuka je bio najposećeniji memorijalni centar u Srbiji.

 

Od 1991. godine ova destinacija je izbrisana iz školskog programa. Nakon raspada Jugoslavije, u memorijalnom kompleksu jedno vreme su boravile izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Već odavno su svi objekti na Jabuci zatvoreni i zapušteni.

 

Izvor: Slobodna Evropa / SEEcult.org
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .