Vruće teme

Epidemiolog Zoran Radovanović o Vučićevoj poseti dečijoj bolnici

MediaSfera

 

 

 

Povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Institutu za majku i dete u okviru svoje kampanje Budućnost Srbije, iako je na snazi zabrana poseta bolnica zbog gripa, epidemiolog dr Zoran Radovanovi rekao je da to „nije razumno“.
Radovanović je rekao za Talas, da deca koja se nalaze na odeljenju hematoonkologije primaju imuno-supresivnu terapiju pošto im je otpornost jako smanjena lekovima pa su osetljivi na svaku infekciju. Međutim, na pitanje da li je Vučićeva poseta uopšte moguća ili nije u takvim okolnostima, doktor Radovanović odgovara da to pre svega nije razumno uraditi u okviru takvog bolničkog odeljenja.

 

U razgovoru za Talas, epidemiolog dr Zoran Radovanović ističe da nije toliko strašno što je predsednik upao tamo gde ne sme, već je mnogo strašnije što ga niko nije sprečio. A najstrašnije od svega, kaže Radovanović, jeste što se niko nije usudio ni da Vučiću pravilno navuče zaštitnu odeću i masku i da ga spreči da dođe u dodir sa detetom.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da najodgovornije tvrdi da je poseta organizovana po svim pravilima epidemiologa kako niko ne bi bio ugrožen. Međutim, epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da sa epidemiološke strane izjava ministra nije tačna. Doktor Radovanović ističe da takva poseta sa sobom nosi rizik koji ne može da se otkloni.

 

Čak i da je Vučić imao kompletno zaštitno odelo, rukavice i masku, ni tada rizik ne bi bio u potpunosti otklonjen. Jedino majke mogu da borave sa decom, zato što je to i psihološki važno, ali takav boravak se radi po najstrožim propisima, zaključuje doktor Radovanović.

 

Zbog Vučićeve posete i fotografisanja sa detetom bilo je puno reakcija na društvenim mrežama. Reagovao je i portal Bebac koji je najoštrije osudio, kako se navodi „krajnje neodgovorno i bahato ponašanje ministarstva zdravlja i predsednika Vučića koji su zarad lične promocije ugrozili život dece na hematološkom odeljenju u Beogradu.

 

„Korišćenje dece na ovakav način i to za vreme epidemije gripa i pojačanih mera bezbednosti u celoj zemlji neprimereno je i nedopustivo. Zbog epidemije gripa pojačane su mere zaštite u celoj Srbiji. Deca ne idu u školu, a u bolnicama su zabranjene posete. I dok najbliži članovi porodice ne mogu da obiđu svoje najmilije, predsednik Vučić može sa sve novinarima i kamermanima da ude na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete“, naveo je Bebac.

 

„Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije. Deca koja se leče na odeljenju hemato – onkologije visoko su ugrožena i u redovnim uslovima jer i najobičnija prehlada može biti kobna za njih. Mere predostrožnosti i bezbednosti sprovode se, kada su ovako bolesna deca u pitanju, svakog dana, a posebno u situaciji epidemije. Uprkos tome, predsednik Vučić zarad fotografisanja i licne promocije ušao je u bolesničku sobu i to bez zaštitne maske.

 

Umesto da zaštiti prava pacijenta, da obezbedi najadekvatnije uslove za lečenje naših mališana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da je ovakav postupak moralan čin, a opravdanje nalaži u želji bolesnog deteta da vidi predsednika Vučića“, saopštio je Bebac.

 

„To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja“, naveo je Lončar, preneli su mediji.

Izvor: Nedeljnik
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .