Medijske inicijative

Zekić: Delovi spota SNS mogu da se emituju na televiziji

MediaSfera

 

 

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da će delovi spota Srpske napredne stranke (SNS) o opoziciji i protestima nesmetano moći da se emituju na televizijama i pokrivalicama u prilozima ili vestima.

 

„REM bi svakako reagovao u slučaju da je takav ili sličan spot emitovan u okviru vremena predviđenog za advertajzing, a pošto je emitovan u okviru priloga na vestima ili nekoj drugoj emisiji, to je deo uređivačke politike tih medija i nemamo na šta da reagujemo. Naročito u ovom slučaju, s obzirimo da je spot emitovan kao vest da je jedna stranka napravila spot“, kazala je Olivera Zekić za list „Danas“.

 

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, koji je u spotu predstavljen kao tajkun koji od „tajkuna broj 1“ ide po još novca za organizaciju protesta, rekao je za list „Danas“ da ne zna kome bi se obratio povodom uvredljivog spota.  Na konstataciju lista da bi to mogao da učini REM, Đilas je odgovorio: „Da se obratim Olveri Zekić da me zaštiti? REM-u koji ćuti na sve Pinkove, RTS-ove Hepije, Prve… već godinama? Na to što mi svakog dana crtaju metu na čelu? Od takvih zaštitu ne tražim. Ali bi im je sutra da sam u prilici dao. Nismo isti“, kazao je Đilas.

 

Na društvenim mrežama uveliko se deli informacija da je scenario za naprednjački spot uradio Vladimir Đurić (Đura Mornar), a da ga je režirao Milorad Milinković. Međutim, obojica su demantovali da su učestvovali u njegovom kreiranju. „Demantujem napise na društvenoj mreži Tviter da sam scenarista spota Srpske napredne stranke. Zahtevam od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza ovih neistina. Svom pravnom timu sam dao ovlašćenja da preduzmu odgovarajuće zakonske mere u cilju zaštite mog ličnog i profesionalnog integriteta“, naveo je Đurić u saopštenju.

Kulturolog Ratko Božović ocenjuje za Danas da je spot naprednjaka van svakog etičkog i estetskog konteksta. Prema njegovim rečima, ako takav spot može da se snimi i emituje, onda smo kao društvo duboko zaglibili. „Na onakav način rugati se ljudima koji su čista srca ustali protiv aktuelnog režima je neetički. Sprdati se sa ljudima koji ne pristaju da ih neko ponižava, i koji se bore za slobodu i minimum dostojanstva. Naprednjaci ne znaju kako drugačije da se bore protiv izraza nezadovoljstva nego ovakvim opskurnim uratcima, gde je cilj da se narod unizi i degradira“, smatra Božović. On dodaje da od SNS možemo očekivati još ovakvih spotova, jer drugog načina za borbu nemaju.

 

Delovi spota emitovani su na TV Prva a iz ove televizije kažu za naš list da spot nije emitovan niti se emituje, već je iskorišćen samo deo za potrebe priloga u vestima.

 

Predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić izjavio je da je evidentno da su televizije koje su emitovale spot SNS-a o opoziciji i protestima u Srbiji prekršile Zakon o elektronskim medijima zbog čega bi trebalo da reaguje REM. U izjavi agenciji Beta, Minić je rekao da je pitanje i ko je platio njegovo emitovanje. Minić je podsetio da je po Zakonu o elektronskim medijima „pružalac medijske usluge, u odnosu na svoj programski sadržaj, u skladu sa svojom programskom koncepcijom“, dužan da „poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a u toku predizborne kampanje da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije“.

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .