Vruće teme

Novinarska udruženja i stranke osudili pretnje upućene redakciji televizije N1

MediaSfera

 

 

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje upućene redakciji televizije N1 i od policije i tužilaštva zatražilo hitnu istragu, ukazujući da je za to delo predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Podršku redakciji N1 dali i NUNS i NDNV. Pretnje osudili LSV i Nova stranka.
Podsećajaući na sadržaj pisma upućenog redakciji N1 u kojem se preti dizanjem zgrade te televizije u vazduh i upozorava da je sudbina članova redakcije, navodno, „u rukama“ potpisanih ratnih veterana, UNS ukazuje na odredbe Krivičnog zakonika kojim se takva krivična dela sankcionišu.

 

Prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora, naglašava UNS.

 

To novinarsko udruženje očekuje „da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni“, navedeno je u saopštenju.

 

Kako je juče objavio N1, u redakciju je stiglo pismo u kojem se, između ostalog, navodi: „Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama“.

 

U pismu je bila knjižica Saveza ratnih veterana Srbije, a pošiljalac se potpisao kao „Beogradski veterani ratova 1999. godine“.

 

Predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić rekao je za N1 da ovo udruženje ne stoji iza poslatih poruka i da žele da policija ispita slučaj.

 

NUNS i NDNV: Vučić i Brnabić da javno osude pretnje

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da izražavaju podršku redakciji televizije N1 povodom najnovijih pretnji upućenih novinarima te medijske kuće i njihovim porodicama.

 

Kako se navodi u saopštenju, NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja.

 

NUNS i NDNV smatraju da je „krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1“.

 

„Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, defnitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde – da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike.

 

U saopštenju se ističe da će NUNS i NDNV o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

LSV osudio pretnje novinarima televizije N1

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je pretnje redakciji televizije N1 i zatražila od državnih organa „hitnu reakciju i sankcionisanje svih onih koji na ovakav način doprinose destabilizaciji našeg društva“.

 

„Ovakve pretnje su apsolutno nedopustive. Politika pretnji i zastrašivanja mora prestati“, naveo je u saopštenju portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Nova stranka: Targetiranja postala obeležja vlasti

 

Nova stranka pozvala je nadležne organe da brzo i ozbiljno reaguju i otkriju ko stoji iza pretnji novinarima televizije N1, ali i ocenila da je tako nešto i bilo očekivano u državi u kojoj su targetiranja „odavno postala obeležja aktuelne vlasti“.

 

„Kada su sloboda medija i sloboda govora duboko ugrožene u našoj zemlji, a ljudi zastrašivanjem i ucenama egzistencijom dovedeni u situaciju da više ne smeju ni da pomisle, a kamoli izgovore nešto protiv vlasti, duboko uznemirava vest o monstruoznim pretnjama novinarima televizije N1. Najnovije pretnje koje su dobili aludiraju na to da će nastradati novinari i njihove porodice, a zgrada televizija biti dignuta u vazduh. Zbog aludiranja političara na vlasti da je N1 navodno priznala nezavisnost Kosova kroz komentare na društvenim mrežama, televizija i novinari označeni su kao izdajnici i antisrbi“, navodi se u saopštenju.

 

Ta stranka je dodala da će još snažnije nastaviti da se bori za evropsku Srbiju u kojoj se poštuju evropske vrednosti i u kojoj su novinari, kao i svi građani, slobodni u profesionalnom obavljanju posla.

 

„Upućujemo punu podršku zaposlenima na N1, kako bi vremena epiteta ‘izdajnika i stranih plaćenika’ jednom za svagda ostala iza nas“, dodaje Nova stranka.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .