Medijske inicijative

115 godina „Politike“: Tajna dugovečnosti

MediaSfera

 

 

Piše: Žarko Rakić

 

 

Sto petnaest godina – a sutra i dan više. Upravo toliko, dakle već duže od jednog veka, na ovim prostorima, traje „Politika”. Danas slavi rođendan, obeležavajući datum kada se, pre jedanaest i po decenija, u tadašnjoj Kraljevini Srbiji pojavila kao novi dnevni list koji uspešno traje. Kao najstarije novine na Balkanu i jedne od najdugovečnijih u ovom delu Evrope.

 

„Politiku” je osnovao u Beogradu, početkom 20. veka, Vladislav F. Ribnikar. Prvi broj ostao je trajno uklesan u dugoj istoriji lista ne samo zbog činjenice da je tada počelo njegovo dugo putovanje kroz istoriju već i zbog uvodnika na naslovnoj strani – „Zadatak nezavisne štampe”. Ovaj kratki tekst na prvoj strani postao je neka vrsta svetionika koji je uspešno vodio „Politiku” kroz sve godine njenog trajanja.

 

Podsećanje kaže da se taj prvi broj pojavio u prodaji oko 14 sati, tog 25. januara. Imao je četiri strane i štampan je u 2.450 primeraka, što je respektabilan tiraž i za neke današnje štampane medije.

 

A istorija „Politike” je zapravo istorija Srbije u haotičnom 20. veku. Preživela je, kao i srpski narod, sve golgote – balkanske ratove, Prvi i Drugi svetski rat, hladni rat, raspade država… Slavila je i tugovala, patila, ali i uzdizala se. Bivala je i poražena, ali nikada pobeđena.

 

U svojoj dugoj i burnoj istoriji postojanja kojim može da se podiči, bilo je, naravno, i uspona i padova. U smutnim vremenima „Politika” je umela da pogreši, da na trenutak zaboravi poruke iz prvog uvodnika o zadacima slobodne štampe, da previše stane uz skute državnog gospodara. Cena takvog ponašanja znala je da bude visoka – čitaoci „Politike” žestoko su je kažnjavali za takve greške.

 

Ali, i u najtežim situacijama „Politika” je uvek smogla snage da ponovo stane na noge, da povrati poverenje i čitalaca i srpske javnosti. A da je to tako, najbolji dokaz jeste ovaj slavljenički broj: i ozbiljan i svečarski, skrojen po meri ovog vremena i u duhu najbolje „Politikine” tradicije.

 

„Politiku” možete da volite ili ne volite, da je više ili manje cenite, čitate ili samo prelistate. Možete da je kritikujete, da se na nju ljutite, ali u tom bogatstvu različitih mogućnosti ona se dobro snalazila, a to i danas uspešno čini. Sve u skladu s možda i najvažnijom porukom iz prvog uvodnika, da „s podjednakom revnošću deli udarce i desno i levo od sebe”, samo s jednim ciljem – da se čitaocima otkrije istina.

 

Neko će dobronamerno upozoriti da je današnja „Politika” previše ozbiljna, da ljudi nemaju dovoljno vremena da čitaju duže tekstove, ozbiljne analize, promišljene kritike, uzbudljive reportaže. Da je u trci s tabloidima najviše hendikepirana jer ne poseže za senzacijama, skandalima, ne koristi uličarski rečnik.

 

Upravo to je, međutim, i glavna snaga „Politike”, tajna njene dugovečnosti . Svakog čuda – tri dana dosta, kaže naš narod, a ono što ostaje jesu trajne vrednosti. „Politika” očigledno nije nikakvo čudo.

 

A mi koji danas radimo u novinama s tako dugom i bogatom tradicijom imamo na ovaj slavljenički dan samo jednu poruku – idemo dalje.

 

Izvor: Politika

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .