Medijske inicijative

Vučićev nastup u Davosu epski cinizam

MediaSfera

 

 

 

U izjavi za portal Balkan insajt, komentarišući nastup predsednika Srbije na panelu o medijima u Davosu, direktor programa N1 Jugoslav Ćosić ocenio je da se u njegovom govoru primećuje “…epski cinizam koji ostavlja utisak čoveka koji je na ovom događaju otkrio da nešto nije u redu sa slobodom medijia u Srbiji“.
“Istina je drugačija, i on (Vučić) stoji iza svega što ne valja. Istina je da su poslednjih nekoliko dana predsednik Srbije i ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović, bili verbalno agresivni prema novinarima N1 koji su ih pitali o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina i o medijskim slobodama“, naveo je Ćosić za Balkan insajt, dodajući da su to prilikom posete Beogradu naveli i predstavnici Reportera bez granica.

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na panelu „Sloboda medija u krizi“, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da nije ponosan na stanje u medijima u zemlji ali je izrazio uverenje da će se ono poboljšati za godinu ili dve.

 

Dragović: Ni Njuz.net ne bi smislio šaradu kao što je Vučićev nastup u Davosu

 

Predsednica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Branka Dragović izjavila je da ni satirični portali ne bi mogli da smisle „takvu šaradu“ kao što je nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na debati o slobodi medija u Davosu.

 

„Ni Njuz.net ne bi domislio takvu šaradu kao što je nastup Vučića na debati o slobodi medija u Davosu. Ako je ideja organizatora bila da uživo prikažu jednog autokratskog lidera, protivnika slobode medija, onda su u tome i uspeli“, kazala je Branka Dragović agenciji Beta.

 

Prema njenim rečima, neko ko je ključni protagonista i proizvođač lažnih vesti u svojoj zemlji nije propustio ni u Davosu priliku da se pohvali „imaginarnim ekonomskim uspesima, niti da pecne“ opoziciju u Srbiji, prebacujući na nju ovaj put odgovornost za gušenje medijskih sloboda u Srbiji jer je, „eto, nesklona provladinim novinarima“.

 

„Zbog vremenskog ograničenja debate nije uspeo da pomene Đilasa i Šolaka, ali sve ostalo iz njegovog redovnog repertoara je pomenuto. Moguće da nije razumeo temu debate, ili se prosto nije snašao nenaviknut na medijsko okruženje u kojem ne dominiraju njegovi držači mikrofona. Ono što je ipak razumeo izneo je u opasci da je prodaja emocija u medijima više na ceni nego činjenice, jer je to zapravo recept koji i sam primenjuje na medijskoj sceni Srbije“, navela je Branka Dragović.

 

Skroza: Skandalozno što je Vučić učestvovao na panelu

 

Novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skroza ocenila je da je skandalozno to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio u Davosu na panelu „Sloboda medija u krizi“, kao i da je skandalozno i to što je za stanje medija u Srbiji indirektno optužio opozicione snage i nezavisne medije.

 

Skroza je za agenciju Beta kazala da Vučić nije trebalo da govori na tom panelu na Svetskom ekonomskom forumu jer, kako je rekla, u svim relevantim evropskim istraživanjima dobija negativne ocene o stanju sloboda medija. „Nema nikakvog opravdanja da se na takav panel pozove čovek koga i evropske institucije označavaju kao predsednika države u kojima su ugrožena prava medija. To nije samo naša ocena, nego i svih relevantnih istraživanja medijskih sloboda“, rekla je Skroza.

 

Ona je kazala i da Vučić na predavanju nije rekao da je za stanje u medijima zaslužna njegova vlast, Vlada i on sam. „To je bila glumljena samokritika, jer sve što je loše rekao, rekao je zapravo o opoziciji. Rekao je neistinu da je jedini političar koji odgovara na sva pitanja novinara, to nije tačno. Znamo da postoje mediji koji nemaju prolaz ka njemu, koji od njega ne mogu da dobiju ni izjavu ni intervju“, rekla je Skroza.

 

Ona je dodala da je Vučić izrekao neistinu da odgovara na sva pitanja novinara i dodala da on retko kada uopšte odgovara na pitanja. „On je glumljenu samokritiku iskoristio da potkači svoje političke neprijatelje. Nesuvislo je pričao o tome kako ko naziva novinarke, vrlo prostačkim jezikom za takav skup“, ocenila je Skroza.

 

Skroza je dodala da je Vučić na panelu ponizio narod rečima da i pored svih uspeha, narod kaže da nije zadovoljan i da živi siromašno, za šta je optužio medije koji, prema njegovim rečima, ne nude činjenice, već emocije. „On će se nama prvom prilikom pohvaliti kako ga je čak i Rojters u Davosu zvao da priča o slobodi medija i šta se mi onda žalimo“, rekla je Skroza.

 

Prema njenoj oceni, iza poziva da Vučić učestvuje na tom panelu su finansijski i politički interesi, a kako je dodala, od tog nastupa profitirao je jedino Vučić.

 

Žarković Obradović: Vučić da ispita napad na novinare u Zaječaru

 

Direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Dragana Žarković Obradović ocenila je da je licemerno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na panelu „Sloboda medija u krizi“ u Davosu govorio o napadu na novinara Žig info Milana Jovanovića i uputila ga da ispita slučaj napada na novinare portala Glas Zaječara i Zaječar online.

 

Žarković Obradović je u izjavi za agenciju Beta rekla da je licemerno što je Vučić zloupotrebio slučaj Jovanovića da se pohvali uspehom i dodala da ne zna da li je rekao i da je odgovorna osoba za paljenje kuće Jovanovića puštena na slobodu. „Evo neka počnu iz svog dvorišta i neka kažu da su imali u Zaječaru situaciju da lokalni poverenik Srpske napredne stranke i (gradonačelnik Zaječara) Boško Ničić organizuju na internetu kampanju protiv dvojice lokalnih novinara“, rekla je Žarković Obradović.

 

Ona je ocenila da je cinično što je Vučić pozvan da govori na tom panelu na Svetskom ekonomskom forumu, ako njegovo učešće nije imalo kritičku intonaciju. „Ako bih bila cinična do kraja mogla bih da kažem, pa ko bolje zna o slobodi medija u krizi od njega (Vučića)? On je više puta pokazao da je mastermajnd za takve stvari“, rekla je Žarković Obradović.

 

Žarković Obradović je kazala da ne veruje u najavu Vučića da će stanje slobode medija u Srbiji biti popravljeno u narednih godinu-dve. „Stanje u slobodi medija u Srbiji je toliko loše da ne može biti popravljeno za godinu ili dve. Drugo, on je imao mnogo prilike da to stanje popravi, što nije uradjeno“, rekla je Žarković Obradović.

 

Žarković Obradović je kazala da Vučić nezavisne medije i opoziciju pokušava da stavi u isti koš i dodala da veliki pritisak i napadi na medije dolaze iz vladajućih političkih struktura, pogotovo na lokalu. „Tek kad budemo videli da se zaista rešavaju ti slučajevi i da se ne stavra atmosfera u kojoj poverenici Srpske napredne stranke mogu da prete novinarima, da ih javno prozivaju, da prave od njih mete na društvenim mrežama, onda ću da poverujem da situacija može da se popravi“, rekla je ona.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .