Kultura

Bogojavljenska akademija posvećena Vladeti Jerotiću

MediaSfera

 

Svečana Akademija posvećena akademiku Vladeti Jerotiću održana je sinoć u prepunoj Kombank dvorani koja je bila premala da primi poštovaoce profesora, književnika, psihoterapeuta, narodnog prosvetitelja i akademika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji je preminuo 4. septembra prošle godine.
Akademik Dušan Kovačević ispričao je da je Jerotića upoznao pre više od 30 godina u pozorištu. „Jednom rečju bio je u svetu umetnosti kao u svojoj kući, sve stvari su mu bile poznate, jer je sve već postojalo u pričama svetih knjiga koje je poznavao kao sopstveni rodoslov“, rekao je Kovačević.

 

 

Kako se prisetio, njihovi razgovori su vođeni uz šalu, saglasni da je smeh lek, jedan od najdragocenijih lekova za neuhvatljivu dušu čoveka. „Nasmejan čovek je lep čovek, bez obzira kako izgledao“, dodao je. „A kad je govorio o narodnim nedoumicama, bio je blago osmehnut, govoreći o našoj nacionalnoj ishitrenosti, kad nam emocije trče malo pre pameti“, naveo je Kovačević. Uvek sam iz razgovora s njim pokušao da nešto saznam, potvrdim ili poreknem već naučeno, dodao je on.

 

 

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da je Jerotić postao kultna ličnost, voljeni predavač i duhovni vođa. „Umeo je da odabere teme kao smisao života, ljubav, mržnja… ali imao je sluha za aktuelne probleme savremenog, pometenog, zbunjenog pojedinca – usamljenosti, depresije, duhovne praznine i slično“, ukazao je on. „Jerotić je podejdanako kritikovao pesimistički pogled na ljudsku prirodu, kad je čovek destruktivan, egoista, ali i preterani neopravdani optimizam viđenja čoveka kao anđeoskog bića“, naveo je Trebješanin.

 

 

„Čovek je, govorio je Jerotić, večito raspet između dobra i zla“, naveo je Trebješanin, „posebno su bili privlačni njegovi, za zdrav razum neočekivani, provokativni i nekad smeli odgovori.Tako je ukazivao na zabludu da su bolest i patnja uvek štetni i da ih treba uklonit“. „On na jednom mestu upozorava da bol može biti signal, opomena i putokaz našeg sazrevanja i to preko preobličavanja životnog stava koji nas je i doveo u stanje disharmonije“, citirao je on Jerotića. Prema njegovoj oceni, publika je volela da ga čuje jer on nije skrivao svoj stav, uz nijansiranu kritiku.

 

 

Profesorka kulturologije Zorica Tomić podsetila je da je Jerotić u medijima otvorio problem vere i potrage za smislom. „Iako posvećen pravoslavlju, pokazivao je neviđeno razumevanje intelektualvca za veru uopšte, za sve ostale vere i religiozne prakse“, ocenila je ona. Prema njenom mišljenu, on je tako revitalizovao koncept zajedništva, duhovnosti, otvorene i slobodne komunikacije. Ali, zaključila je Tomić, najviše od svega je pokazao da je na televiziji mogućan pametan, produbljeni razgovor, koji je istovremenio ozbilajn i zanimljiv.

 

 

„Profesor Jerotić je bio živi dokaz spremnosti da bude nepokolebljiv u svemu što zna i veruje, a s druge strane da bude budan i pobuđujući za sva pitanja koja neprestano traju u nama i koja nas do kraja neće napuštati“, rekao je glumac Nebojša Dugalić.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .