Vruće teme

Oliver Ivanović: Godinu dana od ubistva… ubica nepoznat

MediaSfera

 

 

Oliver Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Koliko je istraga temeljna i koliko javnost o njoj zna pokazuje činjenica da je jedini podatak koji nije osporen, to da je Oliver Ivanović ubijen hicima iz vatrenog oružja.
Ne zna se ko ga je ubio, ne zna se ni način na koji je ubijen, nepoznato je ko je naručilac ako ga ima, a o motivima ubistva nadležni uopšte ne govore. Ovakvom zaključku doprinose gotovo svakodnevne izjave zvaničnika iz Beogarada i Prištine koji kao da se utrkuju u tome ko će o slučaju više da priča, a manje da kaže.

Nakon godinu dana i Priština i Beograd vode istrage, a javnosti nisu poznate gotovo nikakve informacije u vezi sa ubistvom, tačnije poznato je vrlo malo a nagađanja je mnogo.

Pouzdano se zna…

Nešto posle osam sati 16. januara 2018. ispred sedišta stranke ubijen je lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović.

U stranačke prostorije krenuo je iz svog stana, peške. Ubica je ispalio najmanje šest metaka u leđa Olivera Ivanovića. Komšinica, koja je prolazila tom ulicom, videla je Ivanovića da leži na ulici. U kancelariji je u tom trenutku bila samo sekretarica i jedna od najbližih saradnika Olivera Ivanovića Silvana Arsović koja je čula viku žene sa ulice, izašla iz prostorija i videla Ivanović kako leži. Niko nije, ili do sada to nije poznato, video trenutak kada je Ivanović ubijen. Do danas je nepoznato da li mu je ubica prišao sa leđa ili je bio u automobilu u pokretu. Očekivalo se da snimci kamera za video nadzor otkriju ako ne ubicu, onda bar način na koji je Ivanović ubijen. Kamere na prostorijama stranke, međutim, navodno, nisu radile.

Božović za Insajder: Oliver bi primetio da kamere danima ne rade

Zamenica predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović ponavlja za Insajder da su joj u tužilaštvu rekli da kamere za nadzor u sedištu stranke nisu snimale od 4. januara do nekoliko minuta nakon ubistva kada su proradile.

“Kada su Olivera odvezli u bolnicu njegova sekretarica Silvana i ja smo zaključale kancelariju i otišle do bolnice. Posle sat vremena iz policije su počeli da insistiraju da dođemo da im predamo risiver na kome su snimci sa kamera. Kada smo stigle, tamo je već bila uviđajna ekipa, doveli su tehničara. Sa nama su bila i dva advokata Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić.  Ja sam tražila da pogledamo zajedno šta je snimljeno ali nisu mi dozvolili. Odmah su iskopčali risiver i objasnili mi da nemam pravo da pogledam”, kaže Ksenija Božović.

Ona navodi i da joj nisu logični navodi da kamere nisu radile, jer je sam Oliver Ivanović svakog dana gledao snimke i primetio bi kamere ne rade.

“On bi došao ujutro i odmah na svom kompjuteru uključio da pogleda video zapise. S obzirom na celokupnu atmosferu i sve što mu se događalo nije logično da ne bi primetio da kamere ne rade”, kaže Božović.

Do danas risiver nije vraćen, iako je, kako kaže, nekoliko puta tražila.

 

Snimci postoje, bez jasne informacije šta se sve vidi

U okolini mesta ubistva Olivera Ivanovića ima još najmanje 16 kamera na okolnim radnjama, poslovnim prostorijama i javnim mestima. U to su se uverili i novinari Insajdera. Zbog te činjenice nije jasno kako je moguće da su do danas i najosnovniji podaci o tome na koji način je Ivanović ubijen nepoznati, barem javnosti.

Zvanični Beograd tvrdi da snimke nije dobio. Zanimljivo je da su se fotografije sa snimaka pojavile na dan godišnjeg pomena Oliveru Ivanoviću 12. januara ove godine u jednom tabloidu, koji često objavljuje saznanja iz istraga.

Srpski Telegraf objavio je fotografije urađene sa snimaka sa lica mesta u vreme kada Oliver Ivanović još mrtav leži pored ograde kuće u kojoj je sedište stranke. Na slikama se vidi komšinica koja je Ivanovića našla i sekretarica koja izlazi iz kancelarije na ulicu. Na drugoj se vidi policija pored tela Ivanovića.

Predsednik Srbije je u intervjuu televiziji Pink 14. januara rekao da Srbiji video snimci nisu dostavljeni, baš kao ni čaure koje su tražene od Prištine. Ipak, potvrdio je da fotografije ima srpska služba. Kosovski tužilac Sile Hodža potvrdio je za N1 da su fotografije autentične, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

„Što se tiče kamera iz njihove kancelarije, one nisu radile, proradile su minut ili dva posle ubistva. Fotografije nisu potekle iz kosovskog tužilaštva“, rekao je specijalni tužilac Hodža koji vodi istragu ubistva Ivanovića.

Zapaljen automobil posle ubistva: Trag ili zametanje tragova

Na dan ubistva saopšteno je da je nedaleko od mesta zločina pronađen zapaljen automobil. Odmah se posumnjalo da je reč o automobilu koji je povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića. Već dva dana kasnije znalo se da je vlasnik automobila bio Srbin iz Austrije koji je davno preminuo, te da je vozilo na autopijaci prodala njegova supruga.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić tada je rekao srpske institucije imaju određena saznanja koja ukazuju na moguće izvršioce ubistva Olivera Ivanovića. O ovom vozilu je međutim, brzo prestalo da se govori, a mediji su spekulisali da je reč o podmetnutom tragu.  

Hapšenja u Mitrovici

Do jedinog pomaka u istrazi, za punih godinu dana, došlo je krajem novembra i to nakon zaoštravanja političke situacije između Beograda i Prištine. Beograd je sprečio prijem Kosova u Interpol, a Priština kao odgovor uvela takse od sto odsto na srpske proizvode. U tom političkom trenutku 23. novembra rano ujutro specijalne snage kosovske policije u severenoj Mitrovici uhapsile su četiri osobe, dok je jedna izbegla hapšenje. Ponovo je uhapšen policajac Dragiša Marković, a u pritvor je odveden i njegov kolega Nedeljko Spasojević. U vezi sa ubistvom Ivanovića uhapšen je i mitrovčanin Marko Rošić. Policija je privela i Aleksandra Ćurčića.

Hapšenje je izbegao Milan Radoičić potpredsedanik Srpske liste. Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije koju su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao ne navodeći gde. Potom su predsednik Srbije i direktor kancelarije za KiM javno tvrdili da je Radojičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

“Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd. Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Krajem decembra kosovski tužilac Sile Hodža za Insajder je rekao da zbog istrage još ne može da objavi dokaze o umešanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative SDP, kao i da još utvrđuju ulogu njegovu ulogu u tom zločinu.

Dok su kosovski mediji objavljivali nezvanična saznanja o sumnjama tužilaštva kada je reč o ulozi uhapšenih u istrazi za ubistvo Ivanovića, o ulozi Milana Radojičića nema ni nezvaničnih informacija.

Upad u stan, sumnje za ratni zločin, paljenje automobila, politička hajka…

Oliver Ivanović je sve što mu se događalo poslednjih šest godina života povezivao sa političkim delovanjem.

Tokom kampanje za izbore 2013. godine i danas nepoznati muškarac upao mu je u stan i napao njegovu suprugu. Na izborima te godine Ivanović je ušao u drugi krug za gradonačlenika Kosovske Mitrovice, ali nije pobedio. Najviše glasova dobio je Krstimir Pantić iz Građanske incijative “Srpska” koga je podržao zvanični Beograd, ali on nije postao gradonačelnik. 16. januara 2014. godine na pragu svoje kuće ubijen je Dimitrije Janićijević opozicioni odbornik i saradnik Olivera Ivanovića. Nekoliko dana kasnije, 24. januara, Oliver Ivanović je uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin i nije mogao da učestvuje u ponovljenim izborima u Mitrovici.

Oliver Ivanović je od januara 2014. do februara 2017. bio u pritvoru. Sud u Prištini prvo ga je osudio na devet godina zatvora, a onda ukinuo presudu za ratni zločin. Ivanović je u aprilu pušten na slobodu, da se u ponovljenom postupku brani sa slobode. Tada se i vraća u politički život.

„Nemam nikakav lični sukob ni sa kim. Nemam nikakav nelegalni biznis, nemam ništa što bi me dovelo u sukob sa ljudima, jedino što može da se desi jeste to da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za ovako nešto,“ rekao je Ivanović 28. Jula za KoSSev.

Samo dva dana pre toga zapeljen je automobil i njegovom najbližem saradniku Dragiši Miloviću u Zvečanu.  Kako je Milović rekao, zabrinjava da pored svih kamera za nadzor bezbednosti za koja je Kancelarija za KiM izdvojila „ogromna“ sredstva, one nemaju zapis kada je njegov auto zapaljen. Do danas počinioci nisu nađeni.

Politički pritisci na Olivera Ivanovića pojačali su se nakon što je njegova Građanska inicijativa podnela zvanične liste za lokalne izbore koji su na Kosovu održani 22. oktobra 2018. Tokom kampanje nekoliko kandidata na listama Građanske inicijative “Sloboda demokratija pravda” povuklo je svoje kandidature i to tako što su svi potpisivali istovetni tekst. Ivanović je tada za Insajder rekao da je jasno da su samo potpisali ono što im je neko drugi napisao. O piscu teksta Ivanović je rekao da je „to neko ko je u vreme dok je on bio u pritvoru prešao u Srpsku listu”.

Ivanović je podneo krivične prijave zbog pretnji kandidatima i pozvao sve, od Beograda preko Prištine do EULEX-a i KFOR-a, da reaguju. Ni srpsko ni kosovsko tužilaštvo nikada nisu saopštili šta su uradili povodom ovih krivičnih prijava.

Tokom kamanje za lokalne izbore zakazane za oktobar 2017. godine Oliver Ivanović proglašavan je izdajnikom, saradnikom Prištine koji podriva jedinstvo srpskog naroda. Srpska lista koju je podržao zvanični Beograd objavila je i spotove u kojima Ivanovića optužuje da ima podršku Prištine, da ga više interesuje njegov zapaljeni automobil nego ubistvo jednog čoveka u Mitrovici, da je nepošten.

Spotovi su emitovani na TV Mostu iz Zvečana i televiziji sa nacionalnom pokrivenošću TV Pink. O tome da razbija jedinstvo srpskog naroda govorili su o Oliveru i čelnici Srpske liste kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tužilac na Kosovu želi da sasluša suprugu Olivera Ivanovića, ona ga pozivala da to učini, ali u Beogradu

Tužilac Sile Hodža dan uoči godišnjice ubistva Olivera Ivanovića za N1 kaže da žena Olivera Ivanovića Milena Popović nije dala izjavu u kosovskom tužilaštvu, uprkos njegovom zahtevu da to učini.

„Tražio sam razgovor s njom preko međunarodnih institucija i srpskih organa. Dala je neke izjave pred Tužilaštvom u Beogradu, ali nije rekla ništa konkretno što bih mogao da koristim u istrazi“, rekao je tužilac.

Milena Popović pozvala je 10. januara 2019. godine specijalnog tužioca Kosova da dođe u Beograd da je ispita. Ona je dala izjavu sprskom tužilaštvu.

„Sve ono što znam ja sam rekla. Ja zaista ne znam da li on pokušava da izvrši neki pritisak na mene ili očekuje od mene neko ime. Ne znam zaista, ako on misli da treba ponovo da me ispita evo ja ga pozivam da se dogovori sa našim istražnim organima pa da me svi zajedno ispitaju. Mogu i javno i kako god hoće, ja nemam nikakvih tajni,“ rekla je Popović za TV Prva.

Milena Popović od pre nekoliko dana u intervjuima navodi da se njen suprug Oliver Ivanović nije plašio za svoju bezbednost, kao i da im je predsednik Aleksandar Vučić pomagao. Nakon atentata Milena Popović je dobila posao u Vladi Srbije i kako je navela, zauvek napustila Kosova i preselila se u Beograd. Bila je prisutna na skupu u kosovskoj Mitrovici kada je dolazio predsednik Srbije.

Na najavljen građanski protest na dan ubistva Olivera Ivanovića rekla je da neće ići i da ona smatra da je to politizacija tragedije, ali da ne bi išla na skup ko god da organizuje.

Strahovao je i za svoju bezbednost

U intervjuima koje je davao uoči i nakon lokalnih izbora na Kosovu, Oliver Ivanović govorio je o pritiscima i atmosferi, pre svega na Severu Kosova. Tada je otvoreno rekao da se plaši i za svoju bezbednost.

„Plašim se da u ovoj nestabilnoj situaciji može stradati neko nevin, a moram priznati da se i sam plašim za svoju bezbednost“, rekao je Ivanović agenciji Srna u petak 12. januara 2018. godine, četriri dana pre ubistva. Ivanović je tada ocenio da će to što planira da formira političku partiju, verovatno, smetati pojedincima, i da je na to upozoravao domaće i međunarodne zvaničnike.

„Nadam se da će odgovorni shvatiti naša upozorenja“, rekao je tada Ivanović.

U poslednjem intervjuu za nedeljnik „Vreme“ pre izbora, u septembru 2017, naveo je da se situacija na Kosovu od njegovog hapšenja 2014. pogoršala i da postoji neverovatan osećaj ugroženosti i straha kod naroda.

„Ljudi se ne boje Albanaca nego Srba, lokalnih kabadahija i kriminalaca koji se voze u džipovima bez tablica. Droga se prodaje na svakom ćošku, svaki roditelj strepi zbog toga”, govorio je Ivanović.

 

Izvor: Insajder

 

 

 

 

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .