Vruće teme

Vojtehovski: Ne očekujem Vučićevu reakciju, ja nisam Barbara

MediaSfera

 

 

Foto: Aleksandar Krstovic

 

 

Tatjana Vojtehovski, novinarka TV Prva, ne oseća se ni malo bezbedno nakon nekoliko pretnji koje je dobila putem Tvitera, a u kojima se njoj i njenoj ćerki preti silovanjem i ubistvom.
Zbog sumnje da je putem društvene mreže Tviter sa dva naloga pretio Vojtehovski, policija je sinoć saopštila da je uhapsila B.T. i on se tereti za krivično delo ugrožаvаnje sigurnosti. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova, posle čega će biti priveden Višem jаvnom tužilаštvu u Beogrаdu.

 

Po nаlogu nаdležnog tužilаštvа zbog pretnji Tatjani Vojtehovski putem Tvitera, podnetа je krivičnа prijаvа i protiv četrdesetpetogodišnjeg muškаrcа, držаvljаninа Bosne i Hercegovine. On se takođe tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i za njim je rаspisаnа potrаgа.

 

Podsetimo, Tatjana Vojtehovski juče je na Tviteru dobila niz pretnji, između ostalog da će biti silovana ukoliko ne prestane da govori o protestima koji se održavaju u Beogradu, ali i poruke u kojima se preti njenoj ćerki.

 

„Juče smo u roku od osam sati Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal moja ćerka i ja podnele tri krivične prijave. Pozvali su me i sada idem da dam izjavu. Ovo je, kao što sam posle i napisala na Tviteru, direktna posledica retorike Aleksandra Vučića“, rekla je Vojtehovski.

 

Vojtehovski navodi da je problem što su ove, poslednje u nizu pretnji koje je dobila, očigledno posledica botovske retorike koja je sve ozbiljnija i strašnija.

– Zaprećeno mi je smrću, mojoj ćerki i meni silovanjem. To su tako gnusne poruke da ih ne mogu ni citirati. U njima me upozoravaju da se više ne oglašavam u vezi politike i da ne spominjem Vučića, inače ćemo moja ćerka i ja biti mučene, silovane i ubijene – kaže Vojtehovski.

 

Anonimne pretnje, prema njenim rečima, nisu uputili klasični botovi, već oni koji su poverovali u njihovu retoriku.

 

– Ovo je sada ozbiljnija faza. Zbog toga sam se javno na Tviteru obratila Aleksandru Vučiću, poručivši mu da je sve ono što mi se događa direktna posledica narativa u javnosti i etiketiranja neistomišljenika. Od njega ne očekujem ništa. Bukvalno ništa. Ipak ja nisam Barbara – naglašava Vojtehovski. Potvrdu da se državni vrh neće oglasiti niti stati u njenu zaštitu, dobila je preksinoć, putem saopštenja MUP-a.

 

– Biljana Popović Ivković je napisala saopštenje koje počinje političkom konotacijom i spominjanjem stranaka. To nije normalno. Da nakon ovakvih pretnji, pominjete „zlonamerne tvrdnje pojedinaca“. Nemam više ni reči ni živaca kako bih opisala ovo stanje – ističe Vojtehovski. Dodaje da SBPOK svoj posao radi profesionalno, bez obzira na istupe političara iz vrha MUP-a, ali da se u ovakvoj atmosferi ne oseća ni malo bezbedno.

 

Najstrašnije pretnje Tatjana Vojtehovski je dobila sa Tviter naloga „VlasiTimočkaKrajina“. Isti „tvorac“ uputio je pretnje i liderima Saveza za Srbiju, kao i glumcu Sergeju Trifunoviću, navodeći da će na protestnom skupu u subotu u masu baciti bombu.

 

Trifunović kaže za Danas da pretnje dobija godinama, da ga nisu ni malo uplašile, kao i da policija, ako želi, u veoma kratkom roku može da otkrije nalogodavca.

 

– Koliko je teško locirati telefon ili kompjuter i utvrditi ko stoji iza lažnog naloga? Veoma jednostavan posao koji bi mogao da se uradi za nekoliko minuta. Policija ima načina da otkrije sve koji prete i da zaštiti one kojima su pretnje upućene, a da li će to učiniti, pitanje je za njih – zaključuje Trifunović. Na pitanje da li će u subotu biti u protestnoj koloni odgovara sa „a gde bih drugo bio“.

 

Izvor: Danas
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .