Medijske inicijative

Istinomer: Šta je „Laž godine“ i kakve su izjave političara

MediaSfera

 

Čitaoci portala Istinomer kao „Laž godine“ izabrali su izjavu poslanika SNS Aleksandra Markovića da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri“, dok je trećinu negativno ocenjenih izjava na tom portalu dao sam Vučić.
Pored Markovićeve izjave, u izboru za „Laž godine“ bile su i izjave Vučića „da je izabran uz najveću podršku u savremenoj istoriji“, njegove medijske savetnice Suzane Vasiljević „da mediji nisu podržavali Vučića u predsedničkoj kampanji“, premijerke Ane Brnabić „da je dijalog s Prištinom potpuno transparentan“ i Siniše Malog „da niko ne gradi metro u gusto naseljenim delovima grada“.

 

Milena Popović i Siniša Dedeić iz Istinomera, rekli su u Danu uživo na N1, da je predsednik Srbije dominira u medijskom prostoru, a da su ostali akteri na političkoj i medijskoj sceni daleko iza njega.

 

Portal Istinomer ocenio je oko 130 izjava različitih političkih aktera u ovoj godini u kategorijama istinitost, obećanje i doslednost. Od tog broja 36 izjava, dakle gotovo trećina, su one koje je dao predsednik države i od njih samo tri su dobile pozitivnu ocenu, a dve „nešto između“.

 

Dedeić kaže da se, kad se pogledaju izjave, broj političara smanjio što može navesti na zaključak da oni sada vode više računa o tome šta će da kažu. Međutim, kako navodi, ipak se čini da je, bar što se tiče funkcionera SNS, situacija takva da oni govore samo ono što je Vučić već kazao. Time je, dodaje, smanjena mogućnost da Istinomer ocenjuje  više funkcionera.

 

Za „Laž godine“ glasali su čitaoci portala Istinomer. Popovićeva kaže da se u velikoj meri analize Istinomera podudaraju sa mišljenjem njihovih čitalaca. Dedeić navodi da ih je, ipak, ovaj izbor malo iznenadio – „da pobedi Mirković u odnosu na Vučića“.

 

Govoreći o negativno i pozitivno ocenjenim izjavama, Popovićeva navodi da je ogromna disproporcija. Od 130 izjava, svega 8 tvrdnji su ocenjene kao pozitivne, ističe. Ona dodaje da je u javnom prostoru ove godine bilo prisutno pregršt neispunjenih obećanja, neistinih tvrdnji, proizvoljnih informacija, poluinformacija, spinova… „Dosta je raznolik mehanizam netačnih tvrdnji političara“.

 

Jedna od netačnih tvrdnji koje su izgovarali i predsednik i drugi političari je, kako prenosi gošća N1, ta da je javni dug kada je SNS došla na vlast bio 79 odsto BDP-a, što se, kako ističe, pokazalo kao netačno. Popovićeva dodaje da je Istinomer puno puta to i dokazao, ali da se ta izjava uvek ponavlja.

 

Dedeić podseća i na slučaj novogodišnja jelka od prošle godine koja je plaćena 83.000 evra, i navodi da je i sam Vučić prvo bio zgrožen, a onda rekao da to i nije baš toliko, i u jednoj emisiji mahao papirom na kom su bila tri ponuđača za rasvetu, navodeći da je to ipak bila najpovoljnija ponuda. Zatim je, nakon nekoliko meseci, utvrđeno da je bio jedan ponuđač, i to zahvaljujući Povereniku, što znači da je predsednik mahao papirom na kom su bila dva izmišljena ponuđača, podvlači Dedeić.

 

Bivši gradonačelnik Beograda, aktuelni ministar finansija Siniša Mali, dobio je u glasanju na istinomeru 13 ocena, od toga 11 negativnih i dve pozitivne.

 

Ovaj portal je u metodologiju merenja tačnosti izjava uvrstio i ocene „neproverljivo“ i „zloupotreba činjenica“, jer su se akteri na političkoj sceni služili i podacima koje nije moguće proveriti, kao i činjenicama izvrnutim iz konteksta.

Izvor: N1
NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .