Kafa za poneti: novi automati u Beču za vraćanje ambalaže

Kafa za poneti: novi automati u Beču za vraćanje ambalaže

MediaSfera

 

 

Iako kafa za poneti razbuđuje, poboljšava raspoloženje i greje u hladnim jutarnjim satima, izuzetno je štetna za prirodnu sredinu. Samo u Beču se godišnje baci oko 84 miliona papirnih čaša. U saradnji sa firmom „Cup Solutions“ Grad je predstavio nove automate za povraćaj ambalaže. Ovaj ekološki pilot projekat počinje sredinom januara 2019. godine, a automati će biti postavljeni u centru Beča i u blizini metroa.
Kako bi se ubuduće smanjila velika količina otpada, od sredine januara 2019. godine građani će u ukupno 30 objekata od kojih su većina pekare moći da uz kauciju od jednog evra u čaši za višekratnu upotrebu kupe kafu za poneti. Svaka čaša može da se iskoristi više od 500 puta.

 

 

Firma „Cup Solutions“ koja preuzima čaše iz automata, prečišćava ih i vraća partnerskim objektima na dalju prodaju, uložila je 350 hiljada evra u novi sistem reciklaže. Kada se ambalaža vrati na automatu, odštampa se račun odnosno dobije povraćaj u visini od jednog evra. Takođe, postoji mogućnost vraćanja kaucije pomoću aplikacije na telefonu. Pomoću ovog sistema već u prvoj godini se očekuje ušteda u vrednosti od milion čaša.

 

 

Slični projekti su već započeti u Gracu, Berlinu, Hamburgu i u drugim evropskim gradovima. U Minhenu je ovaj sistem reciklaže doživeo veliki uspeh i proširio se na više od 200 objekata.

 

Za sada su automati u Beču postavljeni u blizini metro stanica Švedenplac (Schwedenplatz), Landštrase (Landstraße) i Nojbaugase (Neubaugasse) kao i u Muzejskoj četvrti i u blizini Univerziteta.