Vruće teme

Milan Jovanović: Novinar koji je postao beskućnik

Mesto: Beograd Datum: 13.12.2018 Doga?aj: KIOSK - konferencija za novinare Pokreta slobodnih gra?ana (PSG), povodom napada na novinara Žig info portala Milana Jovanoviaa iz Grocke Licnosti: Milan Jovanovia

MediaSfera

 

 

Malo ko je čuo za lokalni portal Žig info iz Grocke dok novinaru tog portala Milanu Jovanoviću pre četiri dana nije izgorela kuća do temelja, a na ulazna vrata pucano od strane nepoznatih napadača.
Da je požar namerno izazvan potvrdio je i ministar policije Nebojša Stefanović, ističući da je kamera sa susedne kuće snimila dvojicu napadača kako bacaju Molotovljeve koktele. Napad na novinara osudila su strukovna udruženja, ambasade, brojne domaće i međunarodne organizacije. Osudi se pridružio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozivajući policiju i tužilaštvo da što pre istraže slučaj, piše Danas.

 

Nije se dublje bavio problemima samog novinara, koji je u svojoj sedmoj deceniji ostao bez ičega, kao što je zdušno branio Barbaru Životić sa Studija B. Milan Jovanović je pisao isključivo o lokalnim temama, kriminalu, korupciji i finansijskim malverzacijama u opštini Grocka, na čijem čelu je funkcioner SNS Dragoljub Simonović. Neka od saznanja koje je objavio tiču se propale gasifikacije u opštini Grocka, za koju je Simonović dobio 29,4 miliona dinara ali je nije uradio, iako je sve trebalo da bude završeno još pre četiri godine. Pisao je Jovanović i o privatnoj firmi predsednika opštine koja dobija sve poslove na lokalu. Za čišćenje lokalne deponije na konkursu je dobio 10 miliona dinara, a deponije su na kraju očistili volonteri SNS. O tome kakav je Milan Jovanović novinar, najbolje svedoči urednik Žig info portala Željko Matorčević. „Kada je pronašao takozvano Gročansko Dedinje, naselje u kojem funkcioneri SNS iz Grocke imaju vile i sopstvenu marinu, vodio me sa sobom kroz žbunje i šipražje kako bi mi pokazao. Hteo sam da odustanem na pola puta, ali on je bio uporan. Boljeg novinara istraživača, koji pritom sva svoja saznanja dokumentuje, nisam upoznao u životu“, rekao nam je njegov urednik Matorčević.

 

Uporedo sa istraživačkim radom, Jovanoviću su stizale pretnje i pritisci od strane lokalnih moćnika. Napad na njega i njegovu kuću samo je posledica tih višegodišnjih pretnji, a pukom srećom i pribranošću supruge izvukao je živu glavu. Ovoga puta. Jer sve pretnje prijavljivao je policiji i tužilaštvu, uključujući i saznanja da će biti ubijen. Materijalne dokaze o krađama u opštini prijavljivao je Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odeljenju za organizovani kriminal, Agenciji za borbu protiv korupcije. Pisao je više puta Aleksandru Vučiću, i kao premijeru i sada kao predsedniku, ali su sva njegova obraćanja ostala bez odgovora. Zbog toga je on sada ostao bez krova nad glavom, pa struka i dobri ljudi širom zemlje skupljaju novac kako bi se ovom hrabrom novinaru pomoglo.

 

Milan Jovanović je rođen 1950. godine. Ima ćerku, sina i unuke. Čitav život proveo je policiji, gde je penzionisan krajem devedesetih, nakon 30 godina rada. Radio je kao operativac i šef smene u Komunalno operativnom centru. Novinarstvom je počeo da se bavi 2012. i pisao je isključivo o lokalnim temama iz opštine Grocka. Sebe naziva beskućnikom, ali ne namerava da odustane.

 

Milion dinara za novinara Milana Jovanovića

 

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ saopštila je da je za tri dana akcije prikupljeno više od milion dinara pomoći novinaru portala „Žig Info“ Milanu Jovanoviću kome je u utorak spaljena kuća.

Fondacija zahvaljuje svima koji su uplatili novac ili pomogli da se akcija proširi i obaveštava da se ona i dalje nastavlja.

Novac će biti upotrebljen za lekove, garderobu, nova dokumenta, kućne potrepštine i radove na kući.

Sredstva se troše u dogovoru sa porodicom, prema onome što Jovanovići odrede kao najneophodnije potrebe.

Donacije se mogu uplatiti na sajtu donacije.rs, dodaje se u saopštenju.

 

Apel NUNS-a

 

Nezavisno urduženje novinara Srbije pozvalo je svoje članove da se priključe akciji prikupljanja pomoći za  Milana Jovanovića, novinara portala Žig Info, kome je prošle nedelje zapaljena kuća.

 

“Milanu i njegovoj supruzi je potrebno sve – hrana, garderoba, krov nad glavom… Ukoliko želite da se priključite ovoj akciji, donacije možete uplatiti preko platforme donacije.rs, na linku https://www.donacije.rs/projekat/milanjovanovic/,

ili na žiro račun:

Primalac: Slavko Ćuruvija fondacija, Kursulina 7, Beograd

Svrha plaćanja: Podrška Milanu Jovanoviću

Šifra plaćanja: 287

Broj računa: 160-491244-65

Poziv na broj: MJ2018

 

Budimo solidarni, pomozimo kolegi u nevolji.

 

Srdačno,

Serkretarijat NUNS – a”

 

Izvor: NUNS, Danas
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .