Valentina Vujačić: Prvo jak brend, a zatim i biznis

Valentina Vujačić: Prvo jak brend, a zatim i biznis

MediaSfera

 

 

Piše: Ivana Veljović Bokun

Foto: Milica Ristić/Cloopko

 

 

Nekada sve počne tako jednostavno – na primer, tako što se zainteresujete za svoj hobi, a onda od toga napravite i mnogo više. Takva je, načelno, i priča naše koleginice Valentine Vujačić – jednostavna i životna. Autorka bloga Cloopko, priča kako su prvi ispleteni predmeti postali nešto više od zanimljivog hobija i kako joj je u tome pomoglo iskustvo koje godinama stiče u Halo oglasima.
Kada se pletenje „nametnulo“?

 

Svoje prve petlje i redove isplela sam oko desete godine, kada me je mama naučila ovoj veštini. Tokom različitih perioda u životu, u zavisnosti od obaveza i zauzetosti, nekada sam se manje a nekada više posvećivala pletenju različitih predmeta. Ranije sam najčešće plela odevne predmete – džempere i prsluke, ali i kape, šalove i rukavice.

 

 

Kada je zanimacija postala preokupacija?

 

Pletenju sam se intenzivno vratila kada sam pre oko tri godine došla na ideju da započnem rad na blogu Cloopko. Spojilo se tu više stvari – znanje i interesovanje za različite kanale online medija zbog osnovnog posla kojim se bavim, sa jedne strane i ljubav prema pletenju i prema fotografiji sa druge strane. Zaposlena sam kao prodavac oglasnog prostora i zahvaljujući dostupnosti informacija koje rad na ovoj poziciji donosi, kao i rastu portala Halooglasi.com, u toku sam sa inovacijama i trendovima u online medjima. Tako sam došla do znanja koja su potrebna da se pokrene blog, a neka od tih znanja su osnove web dizajna i rad u WordPress-u.

 

Šta je zapravo Cloopko?

 

Blog Cloopko je svojevrsni putopis mog putovanja kroz svet pletenja, za koji pletem meni zanimljive predmete namenjene članovima porodice, prijateljima i ulepšavanju enterijera. Do sada sam isplela i predstavila različite predmete. Primera radi, to su predmeti za dekoraciju – jastučnice, bundevice, krpe i podmetači za kuhinju, zatim, to su i tašnice sovice i različite rukavice namenjene mojim ćerkama, koje su mi neiscrpan izvor inspiracije i koje uvek pitam za mišljenje i sugestije. Posebno mesto zauzimaju džemperići za kuce porodičnih prijatelja, koji su izazvali i najveće interesovanje. Ovog leta isplela sam tašnu od recikliranih pamučnih traka. To je bio poseban izazov jer su pamučne trake malo lakše za rad tehnikom heklanja, ali zadovoljna sam rezultatom.

 

Da li kroz takav hobi može i da se zaradi?

 

Rad u Halo oglasima me je na mnogo načina inspirisao da pokrenem nešto svoje. Opšte je poznata činjenica da su Halo oglasi već 23 godine sinonim za oglasnik i mesto gde preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća oglašavaju svoje proizvode i usluge. Moja primarna ideja bila je da pokrenem blog na kome ću postavljati uputstva za predmete koje ispletem, jer sam oduvek verovala da se znanje uvećava kada se deli. Na ovaj način pravim sadržaj i gradim brend, a jednog dana će doći na red i prodaja, za koju sam tek nedavno počela da istražujem plasman preko kanala kao što su Beogradski Market i Festival Katapult.

Verujem da će Cloopko izrasti u biznis jednog dana. To bi bio logičan put.

 

 

 

Kakve su reakcije ljudi koji prate blog? Šta ih najviše zanima?

 

Reakcije čitateljki na blogu i na društvenim mrežama su pozitivne, a poseta zavisi od mnogo elemenata, perioda godine i aktuelnosti same teme. Odavno sam shvatila da to što je nešto meni dobra ideja ne znači da će svima da se dopadne, i nemam iluzija u vezi s tim. Najviše interesovanja bilo je za tašnice sovice i za džemperiće za kuce. A najviše komplimenata na društvenim mrežama dobila sam za tašnu od pamučnih traka koju i sama rado nosim.

 

Da li poseta na sajtu raste?

 

Kao na svim portalima, pored kvaliteta, poseta na sajtu Cloopko zavisi i od kontinuiteta kojim se objavljuju postovi. Iako sam u početku želela da dinamika objava bude najmanje jedan post nedeljno, došla sam do toga da sada u najboljem slučaju objavim jedan novi post mesečno. Za svaki post najpre razradim model u nekoliko primeraka (dok ne budem zadovoljna rezultatom), zatim fotografišem korake za uputstvo, i na kraju posebno vreme odvojim za fotografisanje naslovne fotografije posta – trudim se da fotografija bude što životnija, po mogućnosti u eksterijeru. Za sve aktivnosti u vezi bloga koristim ograničeno vreme, van porodičnih i poslovnih obaveza. Međutim, obzirom da već postoji određeni broj postova na blogu, poseta je sve stabilnija i ne pada ispod 20 posetilaca na dnevnom nivou (po Google Analytics-u). Zanimljivo je da se Cloopko nalazi na prvoj strani kada se na pretraživaču ukuca „kako isplesti džemper za psa“.

 

Uskoro i YouTube kanal o pletenju

 

Uvek sam u planovima kako unaprediti postojeće i šta dalje, u životu, na poslu pa tako i u vezi bloga Cloopko. Od trenutka kada je blog postavljen „live“, pre nešto više od dve godine, bilo je u planu da bude dvojezičan, da uputstva budu dostupna i na engleskom jeziku, kao i da paralelno funkcioniše YouTube kanal sa snimljenim uputstvima za pletenje. Nadam se da ću uskoro pokrenuti YouTube kanal koji nosi dodatne izazove u vezi istraživanja u oblasti snimanja, montaže i postavke video materijala, čemu se radujem. Takođe u cilju pokretanja prodaje, pored povremenog pojavljivanja na Katapult festivalima i Beogradskom marketu, planiram da uskoro predstavim svoje predmete na Etsy platformi.

 

Izvor: Halo oglasi