Vruće teme

Goran Kozić podneo ostavku zbog naslovne strane „Ilustrovane Politike“

MediaSfera

 

 

Savetnik glavnog i odgovornog urednika „Ilustrovane Politike“ Goran Kozić, podneo je danas ostavku zbog naslovne strane najnovijeg izdanja ovog nedeljnika na kojoj su neprikladno prikazani Veran Matić i Ljiljana Smajlović, „u društvu“ američkog ambasadora Kajla Skota.
U obrazloženju ovog poteza Kozić je naveo:

 

„Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu“, naveo je Kozić u izjavi za javnost dotavljenoj Tanjugu.

 

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je ranije danas žaljenjem što naslovna strana tog porodičnog nedeljnika nije u skladu sa merilima dobrog ukusa.

 

 

Osuda nove naslovne strane „Ilustrovane Politike“

 

Ministarstvo kulture i informisanja izražava žaljenje što ni nova naslovna stranica Ilustrovane politike nije po merilima dobrog ukusa, a to se dešava po drugi put u poslednje vreme, odudarajući od duha višedecenijskog koncepta ove revije, navodi se u saopštenju koje su dostavili medijima.

 

„Apelujemo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije, kao što se protivimo vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B, Barbare Životić. Ministarstvo kulture i informisanja će istrajati u osudama pojava netolerancije i isključivosti u našem javnom prostoru“.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je tada da ta naslovna strana i prateći tekst predstavljaju klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija.

 

Naslovna strana „Ilustrovane Politike“ našla se i na zasedanju Evropskog parlamenta, kad su poslanici Evropskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija.

 

Lov na „izdajnike naroda“ poprima novu dimenziju u Srbiji, piše Danas, gde je ovladala atmosfera koja podseća na ’90-e godine, kada je aktuelni predsednik (Aleksandar) Vučić bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševića, tim povodom je pisao francuski list Figaro.

 

 

Poverenica osudila „skandaloznu i uvredljivu“ naslovnicu Ilustrovane

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila naslovnu stranu “Ilustrovane Politike”, na kojoj se, kako ističe, na skandalozan i uvredljiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Ðampjetrina, vređaju se verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

 

„Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije“, navela je Poverenica.

 

Sve navedeno, istakla je Janković, naslovna strana ovog magazina nedvosmisleno prikazuje.

 

 

Matić: „Ilustrovana Politika“ vodi kampanju da optuženi za ubistvo Ćuruvije budu oslobođeni

 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić pozvao je sve institucije koje su se “bez argumenata oglašavale” na istupe članova Кomisije u kojima se upozorava na izostavljanje dokaza u postupku protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, da se oglase posle mesec dana kampanje “Ilustrovane Politike” za oslobađanje oputženih.

 

Matić u pisanoj izjavi podseća da već mesec dana traje kampanja „Ilustrovane Politike“, savetnika glavnog urednika Gorana Кozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza, što bi, primećuje on, valjda značilo da bi sud trebalo da oslobodi optužene.

 

Кada predsednik Кomisije upozorava na izostavljanje dokaza u ovom postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, procenjuju da se time vrši pritisak na sud, krši prezumpcija nevinosti, iako je ocene Кomisije i njenog predsednika potvrdio sam Apelacioni sud, i to u tri navrata, ističe Matić.

 

“U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije. Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije”, dodao je on.

 

Кozić i Martić su se, u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja “Psi su pušteni”, i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora, upozorio je predsednik Komisije.

 

„I dalje imamo kontroverznu poziciju oko jednog od najvažnijih suđenja, bar kada je reč o poziciji novinara, nekažnjivosti ubistava novinara, ali i kada je reč o pravnoj državi. Кozić i Martić diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Кomisije i bez dokaza ih optužuju za sva moguća nacionalna nepočinstva“, naveo je Matić.

 

Stoga upozorava da se na ovaj način, kao i reakcijama institucija Višeg suda, Društva sudija, Vrhovnog kasacionog suda, potpuno neutemeljenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava, utvrđivanje istine i pravde u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije redukuje na to koliko će još Ljiljana Smajlović i Veran Matić izdržati svakodnevnu baražnu vatru autora iz državne „Ilustrovane Politike“.

 

„Da li je uslov pravičnog suđenja da Smajlović i Matić budu likvidirani iz ovog procesa, kao oni koji nastoje da se utvrde sve činjenice, izvedu svi dokazi, na potpuno otvoren i javnosti jasan način“, upitao je on.

 

Poštujući pretpostavku nevinosti u zahtevima da se sudski postupak vodi na najpošteniji mogući način, Komisija zahteva od svih institucija koje su se i bez argumenata oglašavale na istupe njenih članova, da se sada, posle mesec dana kampanje „Ilustrovane Politike“ za oslobađanje optuženih, oglase.

 

„Nije dovoljno samo da Suzana Vasiljević, kao predstavnica države, napusti Upravni odbor. Кako se sve ono zbog čega je napustila odbor nastavlja već mesec dana, očigledno je neophodno učiniti neki dodatni napor da se spreči dalja bezrezervna zaštita optuženih, a sve kroz crtanje meta na predstavnicima državne Кomisije za istraživanje ubistava novinara“, poručio je Veran Matić.

 

Izvor: Infobrif
NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .