Vruće teme

UNS i STB o „slučaju“ Barbare Životić

MediaSfera

 

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i prave jasnu razliku između činjenica i komentara. Izveštavanje Barbare Životić, reporterke Studija B, sa jučerašnjeg protesta opozicije „Protiv krvavih košulјa“, izazvalo je na društvenim mrežama žestoke kritike.
Međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Barbari Životić.

 

UNS ukazuje da mediji imaju pravo na različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.

 

Nepoštovanje Kodeksa dovodi do urušavanja ugleda novinarske profesije, a novinari i urednici koji krše Kodeks ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega, ukazuje UNS.

 

Oglasio se i Studio B:

 

Radio-televizija Studio B saopštila je da najoštrije osuđuje napade na Barbaru Životić i zatražila je od novinarskih udruženja odgovor na pitanje „da li u Srbiji novinari imaju pravo da rade svoj posao“ ili treba „da se boje za svoju i bezbednost svojih porodica“.

 

Studio B navodi da je Barbara Životić postala meta „najprimitivnijih napada opozicionih predstavnika i simpatizera“ na društvenim mrežama, i da u joj upućivane uvrede i pretnje nasiljem i smrću njoj i članovima njene porodice.

 

Ta radio-televizija je ocenila je da javnost Srbije i novinarska udruženja „kao po običaju ćute kada su mete uvreda novinari koji nisu po meri opozicije“ i dodaje da je UNS osudio napade na Životić, uz komentar da „kršenje profesionalnih standarda nije izgovor za pretnje fizičkim nasiljem“.

 

„UNS na ovom mestu pitamo, kada se već pozivaju na novinarski kodeks i profesionalno izveštavanje, zašto nijednom nisu reagovali na javno ponašanje recimo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića, ili Draže Petrovića koji u svojim emisijama i tekstovima na najprizemniji način skandalozno vređaju one koji im se lično ne dopadaju? Objašnjenje da je u pitanju satira kao legitiman način komunikacije ne prihvatamo, kao što nikada nećemo prihvatiti da neko vređa i preti našim novinarima“, navodi se u saopštenju.

 

Studio B je takođe ocenio da je jučerašnji protest „Stop krvavim košuljama“ „licemeran“ zato što su u njemu učestvovali opozicioni političari koju su, prema oceni Studija B, „direktno učestvovali u političkom i porodičnom nasilju“.

 

Šta kaže Dojče vele (DW)

 

Dojče vele (DW) na srpskom se bavio „smešnom stranom“ protesta i Barbarom Životić citirajući njeno izveštavanje:

 

„Daleko malo ljudi je prisustvalo protestu.“ Ova nepismena rečenica spada u furiozan dvominutni nastup jedne simpatične koleginice sa nekadašnje gradske televizije. Nastup osobe u bijeloj bundici koja se lažno predstavljala kao reporterka vjerovatno će ući u anale stupidne propagande.

 

Gospođica je o demonstracijama govorila kao da je direktno poslata iz centrale vladajuće stranke. Ali je instrukcije izgovarala teško, nepovezano i sa izrazitom dozom antitalenta i za najprostije propagandno novinarstvo te će joj nastup poslije protesta donijeti besmrtnu slavu među beogradskim fanovima željnim smijeha.

 

U sjećanju ostaje i redar koji je na sebi imao žuti prsluk i išao ispred automobila sa zvučnicima. Kada je ugledao Skupštinu, počeo je glasno da psuje predsjednika Vučića. „Lomio sam Miloševića, slomiću i tebe!“

 

A bujica psovki koja je potom uslijedila ne može se ovdje ponoviti. Mašta čitalaca vičnih srpskom jeziku dovoljno je razvijena te će taj crvenbanski koloplet s lakoćom zamisliti.

 

… a šta mediji u regionu i Vučić

 

I mediji u regionu pišu o izveštavanju ove mlade novinarke, a Večernji list je objavio tekst pod naslovom „Reporterka izveštavala sa protesta kao da je Vučićev advokat, danas je svi ismevaju“.

 

Danas se povodom „slučaja“ Barbare Životić oglasio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. On se osvrnuo na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić o sinoćnjem protestu i objavama na društvenim mrežama i rekao joj da se ne plaši i da nastavi da radi svoj posao onako kako misli da treba.

 

A oglasila se i “novinaraka” Barabara Životić

 

Barbara Životić je, nakon, optužbi da neprofesionalno radi svoj posao poručila:

 

-Iako sam znala na šta je sve opozicija u Srbiji spremna, ni sanjala nisam da jedno televizijsko uključenje može da izazove toliko mržnje, kao što je bio moj izveštaj sa protesta. Sve je počelo i pre samog uključenja, kada su me ometali u pripremi, nastavljeno i tokom samog izveštaja, što mozete videti i na snimku, da bi se završilo najmonstuoznijim pretnjama meni i mojoj porodici. Znate ja imam i roditelje, brata i malu sestru i najviše me boli to što zbog mene moraju da trpe najniže uvrede tih…ne mogu da ih nazovem ljudima. Iako sam 100 puta pre ovoga mislila da se ne bavim novinastvom, posle ovoga sigurno neću odustati. Moj, naš zadatak je da se radimo slobodno i bez straha. Đilasu, Obradoviću, Jeremiću i drugima koji nisu osudili ovakve uvrede, ali i pretnje mojoj porodici i meni, želim da o njihovim ćerkama i deci nikada niko ništa takvo ne izgovori, kao što govore o meni na društvenim mrežama. A o njihovom političkom delovanju izvestavaću sa jos većim entuzijazmom nego ranije…

 

Barbara

Geplaatst door Tandrčak Vreteno op Zaterdag 8 december 2018

 

Izvor: UNS, DW, mediji
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .