Duhovnost

Manastir Visoki Dečani proslavio ktitorsku slavu

MediaSfera

 

Fotografije: Đorđe Bojović, preuzeto sa FB Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska

 

 

U manastiru Visoki Dečani i ove godine je u prisustvu više stotina vernika svečano proslavljena ktitorska slava – Sveti Kralj Stefan Dečanski.

 

 

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Visokopreosvećeni Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje Episkopa raško-prizrenskog Teodosija i velikog broja sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije raško-prizrenske i Mitropolije crnogorsko-primorske, a prazničnu Liturgiju su svojim pojanjem ulepšali učenici Bogoslovije u Prizrenu.

 

 

I ove godine je proslavi ktitorske slave Manastira Visoki Dečani prisustvovao veliki broj vernika, a Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i veliki broj predstavnika Međunarodnih kancelarija na Kosovu i Metohiji kao i predstavnici KFOR-a.

 

 

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije zablagodario je Bogu što se i na ovaj praznik Svetog Kralja okupilo ovoliko vernog naroda i ljudi dobre volje:

 

 

„Blagodarnost svima koji nesebično pomažu naše svetinje, naš narod i sve one kojima je potrebna pomoć, kako Narodnu kuhinju, tako i Bogosloviju u Prizrenu i sve one koji danas opstaju na ovim prostorima i time čine da Kosovo i Metohija i dalje je Srpsko i da se ovde proslavlja ime Božije. Neka bi nas Sveti Kralj podržao na našem putu i ovom podvigu koji ni malo nije lak a isto tako blagodarnost i svima onima koji pružaju svoju ruku podrške i zaštite ovoj svetinji, kako predstavnicima KFORA, tako i predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadama koji su sada ovde prisutni. Svi oni čine svoj doprinos da ova svetinja bude ovo što jeste i da se može dolaziti u ovu svetinju, što današnji praznik i pokazuje“ – rekao je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

 

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da su Kosovo i Metohija u dušama svakog Srbina „kao biće našeg bića, život našeg života, srce našeg srca i da ga zato niko i ne može oteti od nas“.

 

„Kosovo i Metohiju nam niko ne može oduzeti. Ono je u nama i mi ga nosimo svuda, bilo gde da živimo. Ono je tu u srcu našem. Mi smo braćo i sestre ponosni da možemo dolaziti i biti na Kosovu i Metohiji. Barem za jedan trenutak, na jedan ili dva dana, ko koliko može, ali nikad Kosovo ne zaboravljajmo, nikad ga ne ostavljajmo. Uvek pamtimo i čuvajmo Kosovo i Metohiju kao našu najveću vrednost jer je ono naš duhovni identitet“ – poručio je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

 

Iguman Manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je sa bratijom za sve goste priredio i svečanu trpezu ljubavi i zahvalio se svima što su danas došli da zajedno proslavimo Manastirsku slavu:

 

„Neka Gospod da molitvama Svetoga Kralja i svih Svetih da i sledeće godine u miru i radosti proslavimo ovaj praznik i da naš narod, naši Manastiri, naše Svetinje ostanu i opstanu, da budu mesta koja će nas upućivati ka večnom životu, da očuvamo naš identitet i sačuvamo ono što su nam naši preci ostavili“ – poručio je otac Sava.

 

 

Inače, proslava praznika Svetog Kralja Stefana počela je prethodne večeri, 23. novembra služenjem prazničnog bdenja u kome su Mitropolit Hrizostom, Episkop Teodosije i Dečanski Iguman Sava sa brojnim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom.

 

U sinoćnjoj i današnjoj svečanosti u manastiru Visoki Dečani učestovalo je oko 2500 vernika iz centralne Srbije, Kosova i Metohije, Crne Gore, Republike Srpske i drugih krajeva. Ovogodišnja slava u manastiru Dečani protekla je mirno i bez incidenata a Manastir su obezbeđivali pripadnici KFOR-a.

 

 

Izvor: TV Hram

 

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .