U Beču otvorena kancelarija u Betovenovu čast

U Beču otvorena kancelarija u Betovenovu čast

MediaSfera

 

Fotografije: Wien Museum, Foto: Klaus Pichler

 

Glavni grad Austrije se priprema za slavlje povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena (1770-1827). Iako 250-godišnjica njegovog rođenja pada tek 2020. godine, u Betovenovu čast već je otvorena kancelarija „WienBeethoven2020“.
„Beč je kao glavni grad muzike nezamisliv bez Betovena“ izjavila je na otvaranju kancelarije članica gradskog veća zadužena za kulturu, Veronika Kaup-Hazler (Veronica Kaup-Hasler). Betovenova kancelarija će sarađivati sa institucijama i metropolama u celom svetu i organizovati svečanosti, naučne skupove i izložbe o slavnom kompozitoru.

 

Ludvig van Beethoven je rođen 16. decembra 1770. godine u Bonu, a u Beč dolazi 1792. godine da studira kod Mocarta. U glavnom gradu Austrije umro je 1827. godine. Kao jedan od najvažnijih predstavnika evropskog idealizma, Betoven je svojim kompozicijama značajno uticao na intelektualni duh tog vremena.

 

Iako postoje tri stana koja se dovode u vezu sa kompozitorom i sastavni su deo Bečkog muzeja, do sada nije postojao muzej u Beču posvećen njemu.

 

Podsetmo Betovenov stan u bečkoj četvrti Hajligenštat proširen i pretvoren u muzej posvećen životu i delu ovog kompozitora otvoren je 25. novembra 2017. godine.