Karikature Petričića i Koraksa uklonjene iz biblioteke u Lazarevcu

Karikature Petričića i Koraksa uklonjene iz biblioteke u Lazarevcu

MediaSfera

 

 

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“, saopštio je pokret Novi optimizam.
„Funkcionerima vladajuće stranke očigledno je zasmetalo to što se veliki broj Lazarevčana već u petak okupio u biblioteci, kako bi prisustvovali prvom danu izložbe i tribini, na kojoj su, osim dvojice naših najpoznatijih karikaturista, govorili i pisac Filip David i reditelj Goran Marković. Nažalost, izložba nije dočekala ni prvi sledeći radni dan“, navodi se u saopštenju pokreta Novi optimizam.

 

Kako dodaju, na ovaj način se zapravo pokazalo da je tačno sve ono na šta su učesnici tribine i ukazivali a to je, kako ističu iz Novog optimizma, sve veća fašizacija društva, zloupotreba vlasti i potiranje elementarnih ljudskih prava.

 

U saopštenju se podseća da su izložbu i tribinu pod nazivom „Koja je tvoja crvena linija?“ organizovali biblioteka i udruženje „Novi Optimizam“ u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

 

Navode da će „Novi Optimizam“ sa svojim saradnicima nastaviti da organizuje događaje širom Srbije i na taj način probudi i podstakne ljude na aktivizam, postavljajući upravo to pitanje koje postavlja i sada: „Koja je tvoja crvena linija?“

 

Podsetimo, u petak, 9. novembra, karikatura Predraga Koraksića Koraksa izazvala je reakcije kako predsednika države Aleksandra Vučića, tako i Ministarstva kulture i informisanja koje je osudilo naslovnicu lista Danas kao neprimerenu, dok je Udruženje novinara Srbije podsetilo Ministarstvo i političare da je karikatura satirični novinski žanr, a novinska udruženja NUNS i NDNV pozvali ministra Vukosavljevića da podnese ostavku.

 

Izvor: NUNS