FEJSBUK I GRAD

Fejsbuk i grad: Razlika između ljubavi i seksa

MediaSfera

 

Piše: Milica Cincar-Popović

Foto: Marija Ćalić

 

 

Danas sam sa kolegama na književnoj radionici razgovarala o tzv. tizerima, mamcima, koje na samom početku dela treba baciti čitaocu da bi nastavio da čita. Treba ga zainteresovati u startu, da bi se otvorio da primi ono što želimo da mu isporučimo.
Kao, npr, ovaj naslov. Ma hajde ljudi, iskreno, ne mislite valjda stvarno da ja mogu jasno da razlučim razliku imeđu seksa i ljubavi? A opet, možda i mogu…

 

Ljubav i seks su dve magične reči koje privlače pažnju čitaoca. Uz njih može da stoji vrlo bledunjav tekst, ali čitalac će mu od prve posvetiti daleko veću pažnju, nego npr. tekstu čiji je naslov: „Svadistana i anahata – uloge i područja delatnosti“.

 

E pa, to isto važi i za naš prvi nastup. Drugi deo naslova ovog teksta je:

 

ili:  Kako se predstaviti?

 

Treba baciti tizer, naravno. Ali ne bilo kakav. Da vidimo šta dobar tizer treba da sadrži:

 

1.Da počnemo od onoga što ne treba da sadrži. Sigurno su vam bar više puta u životu rekli: „Pokaži se u najboljem svetlu„. Možda ste i vi to rekli nekom drugom i pri tom verovali u to, jer se radilo o osobi koju volite. Kada se neko koga volite pokaže u svom najboljem svetlu, onda on/ona zablista u vašim očima i vama je toplo oko srca. Ali to nece biti reakcija svih ostalih. „Najbolje izdanje“ jedne osobe ne mora da ima ama baš nikakve veze sa razlogom zbog koga se nekome ili negde predstavlja.

 

Na primer, hoćete da zaradite za studentski džeparac čuvajući decu. A sjajan ste student i IQ vam je preko 150. I vi sve to lepo stavite do znanja roditeljima koji traže toplu, brižnu i odgovornu osobu koja ume da se igra i voli decu, da im čuva čedo. Šta se njih tiču vaše ocene i IQ? U stvari, ako želite da ne dobijete posao, najbolje je da tim roditeljima odmah stavite do znanja kako vi noći provodite učeći, jer vam je vaš fakultet najvažnija stvar na svetu.

 

Dobar tizer bi, u ovom slučaju bilo nešto, što bi odmah napravilo vezu zmeđu vas i deteta. Došli ste da odgovarate na roditeljska pitanja, oni će doneti odluku, ali ako prethodno, nekim malim postupkom, uspostavite kontakt s detetom, njihova pažnja će biti mnogo veća, a sistem ocenjivanja neupordivo blaži.

 

Dakle, dobar tizer nije bilo šta što će skrenuti pažnju na vas. Već samo ono, što će skrenuti pažnju na vašu adekvatnost za zadatak zbog koga se predstavljate.

 

Ako ste se u nekoga zaljubili i želite da vam ta osoba uzvrati osećanja, nagoveštaj vaših fizičkih kvaliteta vam sigurno neće škoditi. Ljubavna veza podrazumeva i seks, itekako. Ali, ako u tome preterate, skrenuli ste pažnju sa sebe na svoje atribute, i omanuli ste skroz i to, verovatno, nepopravlivo. Preusmerili ste pažnju ne pogrešnu stranu. Ukoliko, međutim, sa tom osobom želite isključivo seksualni odnos – onda, samo napred: istaknite svoju robu kao na pijaci, što više, to bolje. Sem, ako to ne činite pogrešno… Jer tizer mora da zadovolji bar još jedan uslov:

 

  1. Da biste privukli nečju pažnju, morate znati šta ta osoba traži. Džaba vi otkopčavate gornje dugme od košulje svojih šestica, ako čovek ne voli velike grudi. Jeste, ima i takvih, postoje muškarci koima se sviđaju male grudi. Što vi više mašete svojim simbolima plodnosti, uz pomoć vonderbra ili bez nega, to čoveka spopada sve veća muka i samo gleda kako da se spase.

 

Ako konkurišete za posao, ne izigravajte zavodnicu. Seksualni atributi če vam se računati kao kvalitet za dobar posao taman koliko bi vam se i visok IQ računao na audiciji za javnu kuću.

 

I još nešto:

 

  1. Tizer NE SME biti laž. Zamislite reakciju čoveka koji je, nakon vaših svojskih napora, pomahnitao za tim vašim šesticama, kad otkrije kako su to u stvari dvojke s dva brda sunđera! Siromah čovek, zbrisaće glavom bez obzira.

Ne mamite ljude lažnim mamcima, ako hoćete dugotrajan odnos. Jer će nakon toga, vaša mana igledati još manjkavija nego što jeste.

 

  1. I na kraju, ako se ne radi o seksu, već o ljubavi, ima i 4. Nije lako, ali ako vaš tizer može da pokaže vašu zainteresovanost, vašu motivisanost za to zbog čega se predstavljate, na konju ste. Vaš unutrašnji žar nosi bar dva puta više poena od svega gore iznetog. Zato, ako ste se u nekoga ili nešto zaljubili, ne krijte to. Najgore što može da vam se desi je – ništa, a to će biti ishod i ako svoju naklonost skrivate. A najbolje što može da vam se desi – pa, granice ne postoje…

 

 

Tekst je prvobitno objaveljen na portalu MikroSvet.net

 


 

Milica Cincar-Popović

 

Milica Cincar-Popović je majstor stila, što nije neobično jer dolazi iz porodice više generacija tvoraca pisane reči. Odrasla u ogromnoj porodičnoj biblioteci, svoje kniževno znanje počela je da stiče već u ranom detinjstvu. Danas ga prenosi dalje, zajedno sa Tamarom Lujak, polaznicima književne radionice „Reč i glas“.Uz brojne predgovore i eseje o književnosti, hermetizmu i radu na sebi (Self-development), objavila zbirku priča „Mač savršenog viteza“ i romane „Mala knjiga o početku“ i „Kako ugristi vampira“.

 

Dodaj komentar

Click here to post a comment

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .