Kultura Preporučujemo

Premijera dokumentarnog filma „Teslin narod“

MediaSfera

 

 

U subotu 27. oktobra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održaće se premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Teslin narod”, reditelјa Želјka Mirkovića, koji nam otkriva do sada neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije SAD.
Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao bit će mi ta da je to djelo jednog Srbina. – Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892.

 

Film predstavlјa nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

 

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Nјujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimlјivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravlјena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

 

 

Piter Bogdanović

 

Svi ovi lјudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

 

Zašto Teslin narod”?

 

Teslin narod” je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih cilјeva. “Teslin narod” je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. “Teslin narod” se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavlјanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju.“- istakao je reditelј i producent Želјko Mirković.

 

Željko Mirković, reditelј i producent filma

 

Podršku autoru i promociji filma “Teslin narod”, pružio je i kabinet Predsednice Vlade Ane Brnabić i njen Savet za kreativne industrije. Jedan od njegovih članova Vukašin Stojkov, suosnivač StartIT centra, takođe je učestvovao u filmu i kaže: „Promovisanjem istaknutih pojedinaca poreklom iz naše zemlјe, gde god da se oni nalaze, utičemo na kreiranje zajednice lјudi našeg porekla koji zajedno mogu da postignu mnogo više i na taj način kreiramo veći ugled i više prilika za sve nas.“

 

Iz kabineta Predsednice Vlade Ane Brnabić još dodaju da je važno da naše istaknute građane koji žive u svetu ponovo povežemo sa maticom i da im damo razloge da se vrate i ovde nastave da se bave svojim poslom i neguju svoje stvaralaštvo. Sa druge strane, važno je da naše građane u Srbiji informišemo o snazi i veličini lјudi o čijim uspesima se u našoj zemlјi nedovolјno zna.

 

Urednica RTS-a Ivana Maričić, ispred ove kuće istakla je: „Sigurnim Teslinim korakom, film povezuje zivotne priče i sećanja naših vrhunskih intelektualaca, profesora, lekara, umetnika i poslovnih lјudi kojima je sada SAD domovina. Emotivno i nostalgično gradi prekookeanski, misionarski most koji povezuje rasuto Srpstvo, tamo i ovde. Zbraja nas i spaja, čuvajuci prošlost i najavlјujuci mogućnosti. Zaslužuje, zato, podršku svega što je naše nacionalno.“

 

Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovolјstvo što je u filmu igrao lik Tesle: “Teslin narod reditelјa Želјka Mirkovića, je priča o lјudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Nјihova lјubav prema zemlјi koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu lјubav uzvrati onima koji je jos uvek vole…  Tamo daleko…“

 

Džek Dimič kao Nikola Tesla

 

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistik filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić.

 

Reditelј i producent filma je Želјko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.U filmu se pojavlјuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i distignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

 

Film traje 83 minuta.

 

Nakon premijere na Kolarcu, film će imati svoju bisokopsku distribuciju širom Srbije, a naredne godine i u Americi.

 

Gordana Vunjak Novaković

 

O autoru

 

Želјko Mirković, reditelј, producent i profesor filma i digitalnih medija u SAD. Vlasnik je produkcijske kuće Optimistik Film od 2007. Završio Akademiju Umetnosti u Beogradu i Master studije u medijima u Velikoj Britaniji na Bournemouth University, Media School. Trenutno završava doktorske studije na FMK Beograd.

 

Za svoje filmove osvojio je 53 internacionalne nagrade, a dokumentarni film Drugi susret, bio je zvanični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014.

 

Autor je i dokumentarnih filmova „Obećanje“, „Svetislav Pešić, Više od trenera“, „Lajko Feliks- U potrazi za sobom“ , „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest“, „Oženiću celo selo“, „21. Sekund“, „Muharem, Muzika oči života“…

 

Radio kao profesor filma i digitalnih medija u SAD.

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .