Vruće teme

Sloga: Skandalozan protest zbog Tatjane Vojtehovski

MediaSfera

 

 

Sindikat industrijskih radnika „Sloga“ (SIRS) ocenio je protest radnika u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana zbog emisije „Život priča“ autorke Tatjane Vojtehovski kao „jedan od najsramnijih dana u istoriji sindikalizma u Srbiji“
Prema saopštenju SIRS izražena je ozbiljna sumnja da je prostest Lučanima u utorak „režirana predstava direktora i sindikata“ fabrike „Milan Blagojević“. Sindikat SIRS ujedno i najoštrije osuđuju „sramne napade na novinarku Tatjanu Vojtehovski u vidu poziva za njeno hapšenje“ i „javno pita sindikaliste iz Namenske da li je moguće da nisu svesni posledica kojima nanose nesagledivu štetu sebi, fabrici i žrtvama, ali i celokupnom radništvu Srbije“.

 

Ovaj događaj, prema proceni SIRS, organizovan je po nekadašnjoj matrici talasa štrajkova osamdesetih i devedestih godina kada su pojedini sindikati organizovali proteste podrške nesposobnim direktorima preduzeća, takozvanih „gubitaša“, a sve u cilju dobijanja novca za plate.

 

Sindikat SIRS upozorava da će „doći vreme za polaganje svih računa“. „Srbija i radništvo neće zaboraviti,zajedno sa svojim direktorima odgovaraćete za sve loše učinjene stvari, a naročito za posledice koje se tiču zdravlja i života radnika“, navodi se u saopštenju SIRS. Zaposleni u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana u utorak su organizovali protest zbog Tatjane Vojtehovski i njene autorske emisije „Život priča“ koja se bavila nesrećama u fabrici namenske industrije u Lučanima u kojoj su u julu prošle godine poginuli radnici Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević.
U ovoj sezoni emitovana je još jedna emisija „Život priča“ o nesrećama u namesnskoj, a nakon toga su članovi sindikata te fabrike zatražili hapšenje novinarke Tanje Vojtehovski. Udruženje novinara Srbije ocenilo je da organizovanje protesta sindikalaca u Lučanima predstavlja „neprimereni pritisak“ na uređivačku politiku i nezavisnost novinara.

 

Ona je u utorak, za B92.net, osvrćući se na protest radnika u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana zbog emisije Život priča, rekla da je „narativ stilski promenjen“, ali da je protest ipak usmeren protiv nje i emisije koju radi.

 

„Prvo saopštenje koje su poslali medijima je da će preduzeće obustaviti rad protiv moje malenkosti, imenom i prezimenom, i protiv emisije Život priča. Vidim sada da je taj narativ samo unekoliko stilski promenjen u smislu da nije protiv moje malenkosti i emisije nego protiv laži koje su izrečene u emisiji. Sad ne znam, to je, koliko razumem, opet protiv mene i emisije, jer nisu naveli da imaju problem sa sagovornicima koji su bili u emisiji“, navela je Tatjana Vojtehovski.

Ona je istakla da su u emisiji pokazana sva veštačenja i dokumenti.

 

Nešovanović: Izvinjavam se Vojtehovskoj, bio sam revoltiran

 

Slobodan Nešovanović, vođa smene u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ a.d. koji je prošle nedelјe na društvenim mrežama tražio „hapšenje“ novinarke Tajtane Vojtehovske, zbog stavova iznetih u njenoj emisiji na TV Prva, izjavio je danas da je to napisao u afektu i izvinio se zbog toga.

 

„Izvinjavam se Vojtehovskoj ako se uplašila, ali komentar sam napisao revoltiran njenim lažima i ostrašćenim napadima na naše preduzeće“, kazao je Nešovanović, iz Radne jedinice „Energetika“, za „Glas zapadne Srbije“.

 

On je kazao da je o „hapšenju Vojtehovske“ pisao „kao čovek iz svog ugla, na svom privatnom fesjbuk profilu“.

 

Nešovanović je o tome govorio i okuplјenima na mirnom protestu zaposlenih ispred upravne zgrade fabrike u Lučanima, rekavši da je „emotivno reagovao“ i da je to napisao „u afektu“. Članovi sindikalne organizacije „Namenske“ okupili su zbog, kako su naveli, stavova iznetih u emisiji Tatjane Vojtehovske, ali ne i protiv TV Prve.

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .