Medijske inicijative

Na današnji dan, pre 65 godina, rođene su „Večernje Novosti“.

MediaSfera

 

Piše: Nebojša Vučinić

Fotografije: privatna arhiva Nebojša Vučinić, arhiva Borba

 

Kao „mlađi brat“ tad partijskog glasila, a sad već odavno preminule „Borbe“, u jeku Tršćanske krize. Kao genijalna ideja i uspešna formula Slobodana Glumca. Kao večernjak, nestaško, s dosta kratkih vesti, udarnih naslova i fotografija.
„Novosti“ su bile totalno drugačije od svega šta je dotad izlazilo u „drugoj Jugoslaviji“. Zamišlјene da u popodnevnim satima donesu vesti, prevashodno sa kriznog severa nekad zajedničke otadžbine, posle nekoliko godina muke i posrtaja na ivici gašenja – „Novosti“ su postale najtiražniji dnevni list nekadašnje SFRJ, pa i Balkana – tiraži su se redovno kretali oko 410.000, sa čestim pikovima do pola miliona primeraka, a u vreme Brozove smrti dostignut je apsolutni rekord: 812.854 primerka!

 

Usred Titove Jugoslavije, „Novosti“ su bile bundžija, sazivani su sastanci CK zbog njih, jedan glavni urednik je direktivom smenjen zbog skraćenja Brozovog govora i „iskakanja“ od kursa KP…

 

 

Glava „Večernjih novosti“

 

U međuvremenu, od izdanja nekadašnje NIGRO „Borba“, postale su okosnica NID Kompanija „Novosti“ AD, izdavača još dva dnevna lista i petnaestak revija, i osnivača radija.

 

Iz škole „Novosti“ izašao je veliki broj novinara, fotoreportera i urednika, koji su bez preterivanja uveli moderno novinarstvo kod nas. Formula „Brzo, kratko, jasno“, naslovi čija dužina nije smela da pređe četiri, a idealna je bila dve ili tri reči, principi „lida“ i „obrnute piramide“ u pisanju, pravilo obe strane i nezavisnog izvora, obrazovani i informisani novinari – sve je to krasilo „Novosti“, koliko god sa ove tačke gledišta, to izgledalo neverovatno.

 

Mnogi od tih lјudi danas – ako dosad nisu napustili urušeno i obezvređeno novinarstvo – čine okosnice drugih medija, a mi i dalјe možemo da se pohvalimo novinarskim podmlatkom, koga niko nema.

 

Kolporter s „Novostima“

 

Prošle su „Novosti“ za ovih 65 godina mnogo toga, i dobrog i lošeg. Više dobrog, nego lošeg, ali su se naše brlјotine, a bilo ih je, uvek više videle od bilo čega dobrog i bilo čijih drugih. Bili smo na čelu, drugi lјubomorno trčali u našoj prašini – jasno je i zašto je naše pogrešno napisano slovo dizano na nivo državnog problema, a nekmoli realne gluposti koje smo pravili, ređe omaškom, ili – češće – pod uticajem politike.

 

Ali, mi znamo za naše gluposti, stidimo se, ali ne odričemo ih se. Pa i danas, kad muku mučimo kao i sva štampa u Srbiji i svetu, imamo ono što niko nema u neravnopravnoj borbi sa nelojalnom konkurencijom i subvencioniranim pamfletima.

 

Da li i danas grešimo? O, da! Grešimo, a možda smo najveću grešku učinili kada smo odustali od osnovnih formula „Novosti“ – svega onoga što su drugi kopirali od nas i nikad nisu uspeli da dovolјno dobro iskopiraju. Grešimo i što godinama, čak decenijama, zanemarujemo uticaj novih platformi na novinarstvo i medije. Grešimo, zato što ne ulažemo dovolјno u lјude i novinare. Grešimo, jer prečesto – zbog neznanja, na žalost, ali i zbog jeftinih političkih sklonosti – ulazimo u primitivnu propagandu. Grešimo i zato što smo pritisnuti čudnim dugovima, konstantnom nemaštinom, bezobzirnom pretnjom gašenjem, pa tako ucenjeni pristajemo na stvari na koje Glumčeve „Novosti“ nikad ne bi…

 

 

Naslovna strana prvog broja „Večernjih novosti“

 

Odavno sam čuo izreku da su „Novosti“ dobar konj, koji, i kad deluje da će da lipše, može da počne da trči i stigne prvi. I tu se krije prava formula i za danas. Povratak osnovnim postulatima na kojima su „Novosti“ nastale i na kojima su postale i rekordno dugo ostale najtiražnije. Povratak malom čoveku, čije smo svetlo na kraju tunela bili. I što je najvažnije – ništa od toga nije u suprotnosti sa novim platformama: naprotiv, stil „Novosti“ i jeste stil novih platformi.

 

 

Svečani broj za 55. rođendan (2008.)

 

„Novosti“ moraju, ponovo, da budu medij kome će običan čovek verovati. U kojima će naći nadu. U kojima će pročitati kratku, jasnu i brzu, informaciju. Da ne pišem – tačnu, jer „tačno“ je deo onog „informacija“. „Novosti“ moraju, ponovo, da budu medij od koga će se političaru, poslodavcu i činovniku tresti gaće. „Novosti“ moraju, ponovo, da budu medij za kojim će svi osali trčati, neuspešno nastojeći da ga stignu.

 

Ima li snage? Ima. Ima li lјudi? Ima. Da li je to formula za opstanak? Da. Mora li tako? Da.
Sa mnom, ili bez mene u njima. Za ovih 30-ak godina koliko sam u njima, suviše sam ih zavoleo da bih nam sebično vezivao sudbinu.

 

Izvor: FB profil Nebojše Vučiniča

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .