Vruće teme

Godina 2018, opozicija ista: 18 godina od 5. oktobra

MediaSfera

 

Foto: Foto arhiva

 

Danas se navršava 18 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića. Iz godine u godinu 5. oktobar protiče u tišini – svi ga se sećaju, ali slabo i retko govore o njemu.
Toga dana, pre 18 godina, dim se nadvijao nad Narodnom skupštinom, suzavac je gušio demonstrante, povici su bili glasni, govori obećavajući, a nada u bolje demokratsko sutra širila se iz centra prestonice Srbijom.Demonstracije 5. oktobra 2000. izbile su pošto je Slobodan Milošević odbio da prizna rezultate predsedničkih izbora održanih 24. septembra te godine.  Milošević je na izborima izgubio od Vojislava Koštunice, koji je osvojio 50,24 odsto glasova, dok je Milošević imao 37,15 odsto.

 

Višednevni protesti i štrajkovi doveli su do kulminacije ispred Savezne skupštine, a kolone demonstranata iz cele Srbije, u automobilima, autobusima, kamionima bili su dugački desetine kilometara.

 

Suzavci koje je upotrebila policija nisu bili od koristi za rasterivanje mase, pa se ubrzo i prestalo sa pružanjem otpora. Oko 15 časova demonstranti na platou ispred Savezne skupštine, predvođeni liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem (u trenerci), ušli su u zgradu saveznog parlamenta.

 

Zgrada je ubrzo demolirana i zapaljena, kao i obližnja zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Iz zgrade državne televizije, koja je devedesetih zvana i „TV bastilja“, izlazili su novinari koji su tada uređivali njen program, dok je direktor televizije Dragoljub Milanović prebijen u obližnjem Tašmajdanskom parku.

 

Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka.

 

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i pridružila se demonstrantima. U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

 

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

 

Nekad bilo, sad se (ne) pripoveda

 

Posle 18 godina, tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u to vreme bio je ministar informisanja, potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković sada je predsednica Skupštine Srbije, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin ministar je odbrane, dok je portparol SPS Ivica Dačić ministar spoljnih poslova.

 

Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije. Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković nalazi se u Rusiji, gde je dobila azil.

 

 

Uoči „punoletnog“ 5. oktobra oglasili su se samo ministar Rasim Ljajić, koji je u vlasti od 2000. godine do danas i profesor i narodni poslanik Žarko Korać.

 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i jedan od učesnika demokratskih promena iz 2000. godine Rasim Ljajić ocenjuje sada da je 5. oktobar apsolutno pozitivan istorijski događaj, koji je predstavljao prekretnicu u demokratskom razvoju zemlje.

 

„Na 5. oktobar i danas gledam kao što sam gledao i 6. oktobra. Zahvaljujući tom danu smenjen je nedemokratski režim koji je zemlju doveo u izolaciju i konflikt sa celim svetom. Zemlja je vraćena u sve međunarodne organizacije, a pre toga nismo bili čak ni članica Ujedinjenih nacija. Bili smo zemlja koja je proskribovana kao neko ko krši ljudska prava a postali smo zemlja koja postavlja visoke standarde u zaštiti ljudskih i manjinskih prava“, rekao je Ljajić agenciji Beta.

 

On je dodao da su tada postavljeni i temelji reforme, koja nažalost još nije dovršena.

 

 

Jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a i profesor u penziji beogradskog Filozofskog fakulteta Žarko Korać ocenio je da se ništa se nije promenilo u tome šta je bio 5. oktobar.

 

„To je bila pobuna građana Srbije protiv Slobodana Miloševića. Svi oni koji govore da je to bio puč namerno falsifikuju činjenice i to rade po pravilu zato što su bili na gubitničkoj strani. On je izgubio izbore ali nije hteo da preda vlast, ali sam gubitak izbora pokazao je da je građanima bilo dosta njegove politike, rata, izolacije i sukoba sa čitavim svetom“, kazao je Korać.

 

On je istakao da je 5. oktobar jedna opomena da će se svaka politika izolacije i sukoba sa svetom i pokušaja prekrajanja izborne volje završti na takav način.

 

Izvor: N1

Priredila redakcija portala MediaSfera
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .