Lifestyle

“Filsmke zvezde ne umiru u Liverpulu”: Film o neverovatnoj ljubavi Glorije Grejem i Pitera Tarnera

FS-802.dng

MediaSfera

 

 

Ostvarenje „Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu“ od 6. septembra je na redovnim repertoarima domaćih bioskopa. Biografska drama „Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu“prati poslednje godine života holivudske glumice Glorije Grejem koja 70-ih godina 20. veka u Liverpulu započinje ljubavnu vezu sa mnogo mlađim glumcem, Piterom Tarnerom.
Setni naslov filma potiče od istoimenih srceparajućih memoara Pitera Tarnera o teškim poslednjim godinama života holivudske zvezde Glorije Grejem i pokazuje često zaboravljanu ljudsku stranu žene koja je bila jedna od prvih pravih „filmskih zvezda“. U filmskoj adaptaciju Gloriju igra Anet Bening, a Tarnera Džejmi Bel.

 

Dramu “Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu” režirao je Pol Mekigan, a po scenariju Meta Grinhalga, zasnovanom na memoarima Pitera Tarnera iz 1986. godine. Pored Beningove i Bela, glumačku postavu čine i Venesa Redgrejv, Džuli Voters, Kenet Kranam, Stiven Grejem, Fransis Barber i Lien Best.

 

Put do zvezde

 

 

Rođena je kao Glorija Holvord  1923. godine u Los Anđelesu. Nјen otac, Redžinald Majkl Bloksam Holvord, bio je poznati arhitekt, a majka, Džin Grejam, britanska pozorišna glumica i učitelјica glume. Roditelјi su joj olakšali proboj do Brodveja, gde ju je primetio Lui B. Majer iz studija MGM i ponudio joj ugovor. Promenila je prezime u Grejam i debitovala na velikom ekranu 1944. godine, ulogom u filmu “Blonde Fever”.

 

 

Od kraja 40-ih do kraja 50-ih godina prošlog veka, Glorija Grejem je obasjavala ekrane u Holivudu kao jedna od najpoznatijih glumica, osvojivši čak i Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Grad iluzija”. Nakon mjuzikla “Oklahoma!” iz 1955. godine, nije ostvarila značajniju filmsku ulogu. Do kraja života nastupala je uglavnom u pozorištu, uz povremene filmske i televizijske uloge. Tome je doprinela njena reputacija problematične glumice na snimanjima, kao i njen buran privatni život.

 

 

Pored neprikosnovene i jedinstvene pojave, Glorija Grejam ostaće upamćena i po brojnim skandalima. Za 15 godina „protrčala“ je kroz četiri braka i podvrgla se brojnim hirurškim procedurama u pokušaju da zadrži svoj mladalački izgled.

 

Burni brakovi

 

Nakon manje od godinu dana braka sa Stenlijem Klementsom podnela je zahtev za razvod, a kad mu se vratila pretukao ju je. Konačno je uspela da pobegne, a na dan kad je dobila rešenje o razvodu braka udala se za reditelja Nikolasa Reja u Las Vegasu. Bila je četiri meseca trudna s njihovim sinom Timotijem, ali brak je bio osuđen na propast od početka. Tu istu noć kad su se venčali Nikolas je u Vegasu prokockao 30.000 dolara – samo zato da ih ona ne bi potrošila.

 

 

Tri godine kasnije, Rej je našao Gloriju u krevetu s njegovim sinom iz prvog braka, Tonijem, koji je tad imao tek 13 godina. Zgrožen, odmah je podneo zahtev za razvod, ali razlog je ceo Holivud saznao tek deset godina kasnije.

 

Sledeći brak bio je s producentom Sajem Hauardom. Trajao je tri godine, a Glorija je rodila ćerku Marijanu. Ali, brak je bio turbulentan. Nakon jedne svađe pocepala je svu Sajevu odeću, a u drugoj mu je pretila pištoljem. Sve se smirilo do 1962. godine, kad je izašlo na videlo da je Grejam već dve godine u braku s Tonijem Rejem, posinkom svog bivšeg muža kojeg je zavela kad je imao 13 godina. Venčali su se u tajnosti u Meksiku.

 

 

Taj brak je bio najduži, trajao je 14 godina i glumica je rodila dvoje dece. Pa, iako je u medijima ostavljala utisak ledene kraljice, privatno nije bila dobro. Lečila se od depresije, a Saj ju je tužio za starateljstvo nad ćerkom Marijanom jer je smatrao da nije podobna za majčinstvo.

Poslednja ljubav

 

Glorija se 1978. preselila u London, gde je dobijala uloge u pozorištima na Vest Endu. Tamo je upoznala i zaljubila se u mladog glumca Pitera Tarnera. Bio je 30 godina mlađi od nje – ona je imala 55, a on 26 kad su se upoznali i zaljubili.

 

 

Ali, Glorija je odjednom počela da nestaje bez traga, ponekad i po nekoliko dana. Frustriran, nakon nekog vremena Piter se vratio u Englesku. Godinu dana kasnije saznao je da je razlog bio taj što je Glorija obolela od raka dojke i to je sve vreme skrivala. U međuvremenu, vratila se u Englesku i radila u pozorištu, a kad se jedan dan srušila na probi, Pitera je pozvao prijatelj glumac i on ju je posetio u bolnici. Zamolila ga je da je odvede u Liverpul, u kuću njegovih roditelja, kako bi se nekoliko dana odmorila od svega. Odbijala je lekarsku pomoć.

 

Šest dana je Glorija umirala u mojoj kući dok sam ja ispunjavao sve njene želje. Kontaktirao sam njenu decu i rekao im da moraju da dođu što pre„, ispričao je Tarner. Porodica ju je odvela nazada u Njujork, gde je preminula samo nekoliko sati nakon što su je primili u bolnicu. Imala je 57 godina.

 

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .