Medijske inicijative

Vladimir Čeh: Od lutrije do reklame za kaladont

MediaSfera

 

 

Piše: Dimitrije Bukvić, “Politika”

Foto: Nebojša Babić

 

 

Dajte mi bilo koji oglasni blok pred udarnu večernju TV emisiju i posle tri dana reći ću vam mnogo toga o stanju u državi. Tom devizom Vladimir Čeh objašnjava značaj izučavanja oglasnih poruka za kulturu življenja jednog društva. S namerom da se i u Srbiji obaveznim arhiviranjem tih poruka obezbedi građa za proučavanje letaka, plakata, novinskih i magazinskih oglasa, kao i oglasnih poruka s radija, televizije, javnih prostora i novih medija, Čeh je osnovao Institut za istoriju oglašavanja.
Poslednjih godina, taj institut je organizovao i nekoliko zapaženih izložba. Prva je bila „Od lovljenog do lovca – Tito na plakatu”, premijerno realizovana na „Vikend medija festivalu” u Rovinju, a potom reprizirana u Domu omladine u Beogradu. Zatim je usledila trilogija posvećena Prvom svetskom ratu, koju su činile postavke „Rat i plakat”, „Žena, rat i plakat” i „Srbija, rat i plakat” u Muzeju primenjene umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

„Profesija oglašavanja je osamdesetih godina postala priznata, devedesetih poznata, a dvehiljaditih popularna. Budućnost joj je, dakle, izvesna, ali je neizvesna budućnost njene prošlosti”, obrazlaže Čeh razloge zbog kojih je osnovao institut.

 

Ta prošlost u slučaju Srbije seže od prvih srpskih listova kao što su „Novine serbske iz carstvujuščeg grada Vijene” (1813–1822). Ovaj list je izlazio u Beču, a donosio je književne oglase koje su sastavljali najčešće pisci. Bile su to opširne poruke, koje se ničim nisu odvajale od ostalih tekstova, osim nešto krupnijim naslovom. Pravi razvoj počinje osnivanjem „Novina srbskih” (1834), zvaničnog glasila Knjažestva srbskog, u kojima su, osim knjiga, oglašavane službene i sudske odluke, ali i oglasi o lutriji, koji će ubrzo biti zabranjeni naredbom kneza Miloša. U to doba je objavljena i jedna od prvih pravih reklama u Srbiji – „objavljenie” Jozefa Pilera, fabrikanta crvenog voska, koji obznanjuje da uz dozvolu „milostivog kneza” može da pravi i prodaje svoj proizvod. Vremenom se usložnjava izgled oglasa, uz dodatak ilustracija i fotografija.

 

„Institucionalni razvoj oglašavanja počinje 1890, kada su Milan Biljčević i Robert Najman osnovali ’Prvu srpsku agenciju za oglase’ u Beogradu”, navodi Čeh, pozivajući se na knjigu Zagorke JancOglasi u staroj srpskoj štampi”.

 

Nedugo potom počinju da izlaze i novine specijalizovane za oglase, poput „Dnevnog lista” 1900. godine, a u štampi širom zemlje se reklamiralo sve i svašta. Čitalac onog doba mogao je, između ostalog, da nabavi električni sobni telegraf „bez kojeg nema udobnosti”, „fine engleske četke za timarenje konja”, „tursku tinkturu za bojadisanje kose, brade i brkova”, da „neguje zube Kušakovića kaladontom” ili iznajmi „gostionicu prve klase na Smrdan-banji”.

 

„Posle Prvog svetskog rata, dvadesetih godina, počinju da se održavaju i međunarodni stručni skupovi, a knjige o oglašavanju iz međuratnog doba i danas vrede kao priručnici. A 1927. je u bioskopima emitovan i prvi ’video-spot’ u Srbiji”, govori Čeh.

 

To je bila reklama za kalodont, koja je trajala čak sedam minuta. Za razliku od tog videa, dostupnog na „Jutjubu”, ogroman broj novijih reklamnih poruka, nastalih i posle Drugog svetskog rata, ne može se nigde naći.

 

„Da bi se novim generacijama omogućio uvid u oglasna rešenja, Institut se zalaže za uvođenje obaveznog arhiviranja, pogotovo zato što postoje zakoni koji nas obavezuju da arhiviramo svoje radove, poput Zakona o obaveznom primerku”, zaključuje Čeh.

 

 

Fotografija Miloja Igrutinovića: Srpski vojnik na ostrvu Vido (Iz kolekcije Arhiva Srbije)

Izložba inspirisana „Politikom”

 

Postavka propagandnih plakata iz Prvog svetskog rata, premijerno upriličena 2014, izazvala je nezapamćeno interesovanje, gostovala je širom zemlje, a nedavno je bila otvorena i u Domu Narodne skupštine. Bitan uticaj na postavku je imao tekst prote Velimira Petakovića iz SAD, objavljen 2007. u „Politici”, uz koji je prvi put prikazan čuveni američki plakat „Srbiji je potrebna vaša pomoć”. Petaković je naveo da ga je naslikala američka slikarka i skulptorka Malvina Hofman (1885–1966), a da joj je za lik poslužila „fotografija srpskog vojnika snimljenog u samrtnom času na grčkom ostrvu Vido”. On je napisao i da je plakat posle rata imao „čudno putešestvije od biblioteke jednog lokalnog političara u Feniksu, Arizona, do rezervata Navaho Indijanaca, gde ga je pronašao sveštenik Janko Trbović”, da bi potom bio restauriran i reprintovan kako bi došao u domove američkih Srba i tamošnje srpske pravoslavne hramove.

 

Sve je to motivisalo Čeha da dođe do plakata koji će kasnije postati jedan od glavnih eksponata izložbe „Srbija, rat i plakat”.

 

„Posle teksta u ’Politici’ i mnogo pretraga, došao sam do prote Petakovića. On mi je u telefonskom razgovoru rekao da je dao Vladi Divcu nekoliko plakata, koje je naš košarkaški as doneo u Beograd. Čuo sam se s Vladom i dobio plakat. Jedino za njega u katalogu prve izložbe stoji da je u privatnoj kolekciji jer tada još nisam znao ko su pravni naslednici čuvene vajarke i gde se nalazi ’original’. Za treću izložbu smo uspeli da pronađemo i fotografiju umirućeg vojnika, koju je na čamcu kod ostrva Vido snimio ratni reporter Miloje Igrutinović. Ona je poslužila Malvini za plakat, razglednicu i naslovnu stranu publikacije štampane u SAD 1918. godine, a potom i za lik Svetog Franje na skulpturi koja se danas nalazi ispred bolnice Mejo u Ročesteru u SAD”, kaže Čeh.

Izvor: Politika
NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .