Putovanja

PATROLA KROZ KRAJINU: PLITVIČKA JEZERA

 

Tekst i fotografije: Radio Krajišnik

 

 

Odlučili smo da ovog leta posetimo predele našeg detinjstva, naših predaka i da se bolje upoznamo sa prirodom i ljudima koji ovom kraju poklanjaju dušu. Planirali smo da posetimo Kordun, Liku i Dalmaciju. Između ostalih selo Medak, varoš Gospić, rodno mesto oca Nikole Tesle – Raduč, zatim Karin, reku Zrmanju, Obrovac, Manastir Krupu i nezaobilazna Plitvička jezera.
Plitvička jezera prostiru se na 29.685 hektara kroz Ličko-senjsku i Karlovačku županiju, između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješivice. Reka Korana je formirala 20 jezera sa mnogo predivnih vodopada i slapova.

Plitvička jezera su jedinstveni fenomen hidrografije. Voda u jezerima uglavnom dolazi iz Crne rijeke, Bijele rijke i potoka Ljeskovac koji se ulivaju u Prošćansko jezero na 636 metara nadmorske visine. Karakteristične boje jezera koje se kreću od smaragdne zelene do tirkizne, čine lepotu jezera potpunom.

Od raspada Jugoslavije do avgusta 1995. godine Plitvička jezera su se nalazila u Republici Srpska Krajina. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Plitvička Jezera su imala 381 stanovnika, da bi taj broj prema popisu stanovništva iz 2011. godine opao na 315 stanovnika. Uglavnom su to staračka domaćinstva.

Kako stići do Plitivičkih jezera

Plitvička jezera udaljena su od Beograda oko 500km. Ekipa radio Krajišnika je svoj put započela iz Beograda i uputila se na prostore Republike Hrvatske autoputem Beograd – Zagreb. Put koji vodi kroz Hrvatsku je u odličnom stanju, a nakon pristizanja u Zagreb pratili smo putokaz za Split i tu prešli na novi auto put koji vodi ka moru.

Isključili smo se kod putokaza za Karlovac i dalje nastavili prelepom magistralom preko Vojnića i Slunja ka Plitvičkim jezerima. Ceo put od Beograda pa sve do Plitvica je fenomenalno obeležen i šanse da se izgubite su minimalne.

Pored NP Plitvička jezera nalaze se tri velika parkinga tako da brigu za automobil nećete imati. Parking se plaća, a cena sata je 7 Kn (oko 110din).

Legenda o Crnoj kraljici

Prema legendi Plitvička jezera nastala au nakon velike suše. Ljudi, životinje i biljke čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavila Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok nivo vode nije narastao dovoljno da oformi jezera.

Priča kaže da je Kraljica plakala. Suze koje je lila iz desnog oka bile su crne i stvorile su Crnu rijeku, a bele suze stvorile su Bijelu rijeku. Ove dvije reke danas postoje i nalaze se iznad Gornjih jezera i ulivaju se u reku Maticu iz koje nastaje prvo jezero Prošćansko (dobilo ime po prošnji naroda).

Kada se pojavila bojazan od poplave narod je ponovo pozvao Crnu kraljicu upomoć. I pojavi se Crna kraljica, smirila se kiša, voda je prestala bujati, a  Kraljica se obrati narodu rečima: „Vi ste vredni i dobri ljudi. Čuvajte svoje hladne šume, plodne doline i ova lepa jezera s umilnim i srebrenim potocima što teku unaokolo…”

Nacionalni park

Najviša tačka Nacionalnog parka Plitvička jezera je na Seliškom vrhu (1.279 metara), a najniža tačka je na 367 metara i smeštena je na Koranskom mostu. Jezera se dele na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na severu od krečnjaka.

Plitvička jezera su 1949. godine proglašena za nacionalni park, a od 1979. nalaze se na UNESCO listi svetske prirodne baštine. 2011. godine zabeleženo je više od milion posetilaca. Među raznolikom faunom najzanimljiviji su stalni stanovnici medved i vuk. Registrovano  je više od 120 vrsta ptica, od kojih se oko 70 ovde stalno gnezdi. U Parku ima srna, divljih svinja, divljih mačaka, a u vodama pastrmki. Lov, ribolov i kupanje u jezerima nisu dozvoljeni

Obilazak Plitvičkih jezera

 U parku se hoda, vozi vozićem, busom, brodom. Mi smo naš boravak isplanirali tako da vidimo što više. Cena dnevne ulaznice za studente je 160, a za odrasle 250 Kn. Kartu obavezno sačuvajte, sa njom ulazite u sve brodiće i voziće.

Vožnja brodićem je prelepa, plovi se bešumno preko tirkiznih jezera. Posle obilaska Gornjih jezera i nekoliko sati šetnje prijala nam je vožnja vozićem koji nas je vratio na početak trase. Obilazak smo završili ručkom u čuvenoj “Ličkoj kući”. Obavezno treba probati specificnu pastrmku na žaru, kao i  janjetinu ispod peke.

Kolektivna venčanja

Po podacima koji se čuvaju u NP Plitvička jezera, prvo plitvičko venčanje organizirano je 1968. godine pod Velikim slapom. Iidejni tvorci su bili slikar Bude Modri i njegova supruga, a zainteresovani parovi iz cele Jugoslavije prijavljivali su se preko “Ilustrovane Poltike”. Do 1990. na Plitvicama su se venčala 193 para iz 19 zemalja sveta, dok je najviše parova, 16, bilo upravo na zadnjem venčanju 1990. godine.

 

Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .