Magazin Putovanja

Skijatos: Biser Egejskog mora sa 66 peščanih plaža

MediaSfera

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Fotografije: privatna arhiva

 

 

Ni manjeg ostrva, ni više plaža. Uprkos činjenici da se grčko ostrvo Skijatos prositre na svega 50km2 u beskrajnom plavetnilu Egejskog mora, priroda ga je darivala sa čak 66 prelepih peščanih plaža.
Zbog plaža, ali i bujnih šuma Skijatos je postao izuzetno popularno mesto za odmor među Britancima, Nemcima, Skandinavcima, ali i među turistima iz Srbije, koji ga opsedaju u julu i avgustu. Gužve se ovde drastično smanjuju početkom septembra, kada padaju i cene. Od poznatih koji vole ovde da ga posećuju svakako treba izdvojiti prisustvo Silvestera Stalonea, Ðordi Armania, Kurt Rasela, Bred Pit, Madone, Bitlsa, Tom Henksa kao i Dejvida i Viktorie Bekam. Među njegove najpoznatije goste upisali su se Vladimir Putin i Roman Abramovič.

 

Mesto se razvilo, gotovo do savršenstva, a tome j doprinela i lokalna zabrana podizanja građevina viših od četiri sprata, što je ostrvo delimično zaštićeno od besomučne gradnje i narušavanje tradicionalne ostrvske arhitekture. Dominiraju autentične kuće sa domonantnom belom bojom krečenih zidova, kao i zelenim, plavim ili crvenim žalozinama. Glavna ulica, aerodom nose naziv po nacionalnom piscu, filozofu i novinaru Aleksandrosu Papadiamantisu (1851-1911). Rodna kuća autora knjige “Priče sa ostrva” pretvorena je u muzej.

 

Prva grčka zastava

 

Jedno od najlepših mesta u gradu je ostrvo Burci, veštačkim nasipom povezano sa gradom, razdvaja novu i staru luku Skiatosa. Tu je smeštena letnja pozornica u obliku teatra, muzejski topovi na bedemima male lokalne tvrđave, ali i neizbežni moderni klubovi. Nekada je ovo bilo utvrđenje izgrađeno od strane braće Gizi, venecijanskih trgovaca koji su vladali ostrvom daleke 1207 godine. Celo poluostrvo je opasano zidinama a levo i desno od ulaza se nalaze dve kule. Tvrđava je uništena 1660. godine za vreme ponovne okupacije ostrva od strane Venecije.

 

 

 

Iznad grada je manastir Evangelistrije, koji je imao značajnu ulogu u grčkom ratu za nezavisnost, kao skrovište za pobunjenike. Prva zastava Grčke napravljena je i istaknuta u ovom manastiru 1807. godine. Danas je to mesto za celodnevni izlet i odatle se pruža fantastičan pogled na severni deo ostrva. Stari zamak u oblasti Kastro, koji predstavlja najveći srednjovekovni grad u severnom delu Skiatosa. Sve do 1821 godine su je držali Turci, gde je pored velikog broja crkvi u gradu, bila podignuta i jedna džamija iz tog perioda

 

Mirisne borove šume

 

Skijatos je jedno od četiri ostrva iz grupe Sporadi i nalazi se nadomak obale kopnene Grčke. Sa ostrva se vide ostrva Skopelos i Euboea, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena divnim i mirisnim borovim šumama. Glavni grad je Skiatos koji se nalazi u istočnom delu ostrva. Pored njega među turistima su popularna još i naselja Ksanemos, Kalivia, Troulos i Koukounaries. U daljoj istoriji Skijatos je poznat po tome što se jednom prilikom Kserksova mornarica nasukala na njegove obale zbog jake oluje nešto pre čuvene bitke sa 300 Spartanaca na Termopilu.

 

 

 

U XIX veku Skijatos je postao važan centar brodogradnje zahvaljujući velikim zalihama sirovina u bujnim borovim šumama. Međutim, radi prevencije potpunog nestanka šuma, brodogradnja je obustavljena, tako da danas na Skijatosu postoji jedino mala fabrika tradicionalnih grčkih kajaka. Unutrašnjost ostrva je brdovita, prekrivena šumom i nenaseljena.

 

Od izleta popularno je krstarenje severnom obalom Skiatosa, poseta plaži „Lalaria iz Nacionalne geografije“, kao i kilometar udaljenom nenaseljenom satelit-ostrvu Tsoungriju. Ovde možete provesti dan na fenomenalnoj plaži, koja ima jednu tavernu na ostvu.

 

Grad Skijatos

 

Jedino naseljeno mesto na Skijatosu je istoimeni glavni grad. Uličice su uske sa tradicionalnim, belim kućama i plavim prozorima ovenčane bugenvilijama. Glavna trgovačka ulica, koja je pešačka zona, vodi ka unutrašnjosti ostrva, prepuna je prodavnica i turista. Tu su smeštene brojne traedicionalne taverne. Glavni ostrvski specijaliteti su salata horiotiki, muzgavci na žaru, dagnje, ali i pečena jagnjetina i sveža riba. Noćni život skoncentrisan je u gradu Skijatosu koji ima užurbanu, kosmopolitsku atmosferu. Glavna ulica je pešačka zona i prepuna je prodavnica i kupaca.

 

 

Najbolji barovi u Skiatosu su u ulicama Politehniou i Papadiamantos. Klubovi se nalaze na obali u delu koji se proteže od autobuske stanice na drugom kraju grada. Jedan od najpopularnijih klubova sa buzuki muzikom i autentičnom grčkom atmosferom je Apothiki, u kojem provod, pesma i igra traju čitavu noć. Ljubitelji filma imaju na raspolaganju otvoreni bioskop Cinema Paradiso koji daje projekcije od pola 9 u od 11 sati uveče. Pored Papadiamantisovog muzeja se nalazi Kentavros. Ovo je divan bar sa toplom i domaćinskom atmosferom. Zidove krase muzičke uspomene iz 60-ih i 70-ih, sa odličnom džez, bluz i rok muzikom.

 

 

Na Skijatosu se može posetiti nekoliko pravoslavnih crkava, ali obavezno treba posetiti u crkvu Tri episkopa, u kojoj se čuvaju vredne ikone i crkvu Sveti Nikola iznad grada kojaima specifičan zvonik.

 

Najpoznatije plaže

 

Na severnoj obali ostrva ima nekoliko odličnih peščanih plaža koje su manje poznate i popularne od onih na južnoj obali, pa je na njima i manja gužva. Na glavnim plažama jure skuteri, uvek je dobro zezanje, a u barovima se pušta glasna muzika. Najveći broj peščanih plaža skoncentrisan je na južnoj obali.

 

 

Plaže južne obale su vrlo posećene u letnjoj sezoni. U njih spada i plaža Koukounaries ili “borova šišarka”, sa žutim peskom koja je dugačka kilometar u obliku polumeseca. Do nje brodići prevoze kupače iz grada na svakih pola sata. Važi za jednu od najlepših plaža u Grčkoj, a proglašena i za jednu od najlepših pet plaža na svetu. Ova peščana plaža sa bujnom borovom šumom jedinstvena je po svojoj lepoti. Nezaboravan doživljaj je i plivanje u društvu jata labudova.

 

 

Međun najposećenijim plažama su i Banana, Vromolimnos, Platanias, Ahlides i Megali Amos. Ljubiteljima mira, tišine i opuštenijeg odmora namenjene su plaže Kserkses, Elias i Agistri na poluostrvu Mandraki, koje se nalaze u severozapadnom delu Skijatosa. U severnom delu Skijatosa nalazi se plaža Aselinos nije uređena, ali je prelepa. Na samo 3 km vrlo lepog puta od manastira Kounistra nalazi se mala i prijatna plaža Mikro Aselinos, koja je idealna za ljubitelje mira i prirode.

 

 

Plaža u gradu Kastro je prekrivena je lepim šljunkom i nudi pogled na zidine starog zamka. Odiše duhom istorije pre nezavisnosti Skijatosa od Turaka. Plaža Vromolomnos je izuzetno popularna. Ima lepu taverni i bič bar koji je najbolji na ostrvu. Posebno se preporučuje ljubiteljima skijanja na vodi. Plaža Mala banana je izuzetno interesantno mesto za nudiste. Kajakom se može otići do divnog ostrvca Cougria koje ima tri izuztno lepe i mirne plaže sa kristalnom vodom. Vožnja kajakom je posebno interesantna na putu do ostrvca Lalaria koje je čuveno po lepim okruglim stenama.

 

Kako stići

 

 
Na Skijatos se može doći avionom iz Atine ili čarter letom iz Beograda. Iz Beograda do Skijatosa možete doći avionom i kopnenim putem. Iz Beograda vas očekuje 12 sati efektivne vožnje do Volosa i zatim dvoipočasovni put trajektom. Ako idete sopstvenim prevozom možete se  iz Volosa do Skiatosa prevesti feribotom ili gliserom. Vožnja feribotom od Volosa do Skiatosa traje dva i po sata, dok gliseri voze za sat i po.

 

 

 

Najuža pista u Evropi

 

Sletanje na aerodrom u Skijatosu avantura je za putnike i odličan test za veštine pilota. Pista je jedna od najužih i najkraćih u Evropi, zbog čega avio kompanije obično upućuju osoblje na dodatne obuke. Ako je kapetan iz nekog razloga sprečen da sleti, avion se upućuje u obližnji Volos gde je pista normalna.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .