Magazin

Jedan recept, jedna priča: Ratna čorba sa Krfa od višanja

MediaSfera

 

 

Vojislav Voki Kostić, bio je kompozitor, muzičar, pisac i kulinar. Svoju ljubav prema kulinarstvu pretočio je u kultni kuvar “Kako sam pojeo sebe”. Nakon velikog uspeha „gastronomske trilogije uz 555 recepata“ sledio je “Gastronomski dnevnik od 700 recepata”, pa i prošireno izdanje od 1000, kao i istoimeni tv serijal.




„Kako sam pojeo sebe“ nije zbirka recepata: to je čitav jedan život za trpezom, precizan opis svega što je radio u krugu prijatelja, isto tako i ono što je bilo posle. „Najbolja umetnička partitura je dobar recept za dobro jelo„, napisao je ozbiljni Voki Kostić prisećajući se vremena kad je bio veseli Vojislav.

 

U kuvaru “Kako sam pojeo sebe” uz recept za sjajnu Čorbu od višanja podelio je i dragoceno sećanje svoga oca dr Aleksandra Kostića, jednog od 1300 kaplara, o boravku srpske vojske na Krfu. U priči “Mi njima pesmu, oni nama hranu” saznajemo o  različitom shvatanju i doživljaju muzike i hrane Srba i njihovih saveznika.

 

Mi njima pesmu, oni nama hranu

 

“Posle iscrpljujućih borbi na Kajmakčalanu u I svetskom ratu, veliki deo naše vojske je prebačen na Krf radi odmora i reorganizacije.

 

Naši, nenaviknuti na odmoh i udobnost u ratu, bili su iznenađeni izgledom i načinom života oficira i vojnika prijateljskih trupa iz Engleske i Francuske, koje su ih tamo dočekale.

 

Odmah su sklopljena poznanstva  i prijateljstva. Neznanje jezika nije bila nikakva prepreka.

 

Sportska nadmetanja. Demonstriranje:  mi – gusle, oni – gajde, mi – dvojnice, oni – harmoniku!

 

 

 

Naši se odluče da pripreme koncert  sa horom i – da ga izvedu stranim prijateljima. Moj otac horovođa. Uvežbali su Mokranjčevo “Opelo” i “Oče naš”. Danima su učili i spremali se da bi što bolje pevali pred strancima.

 

A oni? Oni će za naše da prirede – bogatu večeru!

 

Mi njima pesmu, oni nama – hranu.

 

Naši prezadovoljni. Em će, posle dužeg vremena da se najedu, em će probati strane specijalitete o kojima su samo slušali.

 

 

 

Na koncetu se skupila cela vojska. Mrtva tišina. Otac mi je pričao da nikada tako dobro nisu pevali kao to veče!

 

Čak i suzdržanim Englezima i raspevanim Francuzima krenuše suze na oči, kada poče pevanije “Oče naš”.

 

Uzbuđenje. Aplauz. Svi uplakani. Čestitke. Otac posebno počastvovan i ponosan, jer mu posle koncerta prišao istaknuti francuski kompozitor  Vensan Dendi (Vincetn d’Indy), koji se zatekao kao oficir Francuske armije i iskreno mu čestitao  na ovakvom muziciranju.

 

Dakle, mi smo dobro muzicirali, a sad oni da se pokažu!

 

Englezi i Francuzi sada treba da serviraju večeru.

 

Naši se oblizuju, jer se danima pričalo da će biti dobre čorbe i paprikaša.

 

Kao po našoj meri. Srbi pre svega vole da jedu kašikom!

 

 

Bili su se u jednom trenutku uplašili da im Francuzi ne pripreme puževe ili tako štogod.

 

Dugački stolovi spremni. Svi još pod utiskom pesme “Oče naš” sedaju u tišini i sa uzbuđenjem čekaju dobar zalogaj.

 

Eto ih! Stižu! Vojnici sa belim pregačama i velikim loncima, iz kojih se dimila i zanosno mirisala čoba. Svi pružaju aluminijumske tanjire. Čorba izgleda sjajno, ima i nekakvo testo.

 

Merci, Francuzi! Thank you, Englezi!

 

Ma šta je ovo? Nešto mnogo kisi?

 

 

 

Pa ljudi ovo u čorbi su višnje?! Zar čorba od višanja. Svašta!

 

Mi pravimo višnjevaču – rakiju, a oni – čorbu!

 

A tek posle kada stiže paprikaš. Bio je sa mesom iz konzervi i kriškama banana?!

 

Jooj, gde je sad naš krompir paprikaš sa suvim rebrima?!

 

Ipak su svi pokusali ovu neobičnu večeru, pa čak i recepte zapisali.

 

Stranci su imali suze u očima od naše pesme , a naši od – ovakve večere!

 

Međutim, Čorb od višanja je više nego sjajna.

 

U našoj kući smo je zvali Ratna čorba sa Krfa od višanja.

 

Često sam je jeo i nikada mi nisu pošle suze na oči!”

 

 

Ratna čorba sa Krfa od višanja

 

Potrebno je:

 

1 kg svežih višanja očišćenih od koštica, 50 gr šećera, 200 gr kisele pavlake, 5 jaja, 2 žumanceta, 2 kifle, 1 kašika brašna, 50 gr maslaca, so i biber po ukusu

 

Priprema:

 

Operite sveže višnje, očistite od koštica (mmogu i cepane iz tegle), nalijte vodom i prokuvajte. Dodajte šećer.

 

U posebnoj činiji pripremite 200 gr pavlake sa 2 žumanceta.

 

Posebno umutite 1 kašiku maslaca, 1 kašiku pavlake, 2 cela jajeta, 2 kašike tucane suve kifle (može i prezle), bibera, posebno prethodno zgotovljenu kajganu od 3 jajeta, 1 kašiku brašna, soli i bibera. Sve to zajeno zamesite, napravite deblju kobasicu, stavite u salvet i kuvajte u vrijućoj vodi 20 minuta. Kada je testo kuvano, iseckajte ga na kocke.

 

Vrući čorbu sa višnjama nalijte na pavlaku i žumanca stalno mešajući. Služite čorbu uz kocke od testa.

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .