MediaSfera
Vojislav Voki Kostić, bio je kompozitor, muzičar, pisac i kulinar. Svoju ljubav prema kulinarstvu pretočio je u kultni kuvar “Kako sam pojeo sebe”. Nakon velikog uspeha „gastronomske trilogije uz 555 recepata“ sledio je “Gastronomski dnevnik od 700 recepata”, pa i prošireno izdanje od 1000, kao i istoimeni tv serijal.
„Kako sam pojeo sebe“ nije zbirka recepata: to je čitav jedan život za trpezom, precizan opis svega što je radio u krugu prijatelja, isto tako i ono što je bilo posle. „Najbolja umetnička partitura je dobar recept za dobro jelo„, napisao je ozbiljni Voki Kostić prisećajući se vremena kad je bio veseli Vojislav.
U kuvaru “Kako sam pojeo sebe” uz recept za sjajnu Čorbu od višanja podelio je i dragoceno sećanje svoga oca dr Aleksandra Kostića, jednog od 1300 kaplara, o boravku srpske vojske na Krfu. U priči “Mi njima pesmu, oni nama hranu” saznajemo o različitom shvatanju i doživljaju muzike i hrane Srba i njihovih saveznika.
Mi njima pesmu, oni nama hranu
“Posle iscrpljujućih borbi na Kajmakčalanu u I svetskom ratu, veliki deo naše vojske je prebačen na Krf radi odmora i reorganizacije.
Naši, nenaviknuti na odmoh i udobnost u ratu, bili su iznenađeni izgledom i načinom života oficira i vojnika prijateljskih trupa iz Engleske i Francuske, koje su ih tamo dočekale.
Odmah su sklopljena poznanstva i prijateljstva. Neznanje jezika nije bila nikakva prepreka.
Sportska nadmetanja. Demonstriranje: mi – gusle, oni – gajde, mi – dvojnice, oni – harmoniku!
Naši se odluče da pripreme koncert sa horom i – da ga izvedu stranim prijateljima. Moj otac horovođa. Uvežbali su Mokranjčevo “Opelo” i “Oče naš”. Danima su učili i spremali se da bi što bolje pevali pred strancima.
A oni? Oni će za naše da prirede – bogatu večeru!
Mi njima pesmu, oni nama – hranu.
Naši prezadovoljni. Em će, posle dužeg vremena da se najedu, em će probati strane specijalitete o kojima su samo slušali.
Na koncetu se skupila cela vojska. Mrtva tišina. Otac mi je pričao da nikada tako dobro nisu pevali kao to veče!
Čak i suzdržanim Englezima i raspevanim Francuzima krenuše suze na oči, kada poče pevanije “Oče naš”.
Uzbuđenje. Aplauz. Svi uplakani. Čestitke. Otac posebno počastvovan i ponosan, jer mu posle koncerta prišao istaknuti francuski kompozitor Vensan Dendi (Vincetn d’Indy), koji se zatekao kao oficir Francuske armije i iskreno mu čestitao na ovakvom muziciranju.
Dakle, mi smo dobro muzicirali, a sad oni da se pokažu!
Englezi i Francuzi sada treba da serviraju večeru.
Naši se oblizuju, jer se danima pričalo da će biti dobre čorbe i paprikaša.
Kao po našoj meri. Srbi pre svega vole da jedu kašikom!
Bili su se u jednom trenutku uplašili da im Francuzi ne pripreme puževe ili tako štogod.
Dugački stolovi spremni. Svi još pod utiskom pesme “Oče naš” sedaju u tišini i sa uzbuđenjem čekaju dobar zalogaj.
Eto ih! Stižu! Vojnici sa belim pregačama i velikim loncima, iz kojih se dimila i zanosno mirisala čoba. Svi pružaju aluminijumske tanjire. Čorba izgleda sjajno, ima i nekakvo testo.
Merci, Francuzi! Thank you, Englezi!
Ma šta je ovo? Nešto mnogo kisi?
Pa ljudi ovo u čorbi su višnje?! Zar čorba od višanja. Svašta!
Mi pravimo višnjevaču – rakiju, a oni – čorbu!
A tek posle kada stiže paprikaš. Bio je sa mesom iz konzervi i kriškama banana?!
Jooj, gde je sad naš krompir paprikaš sa suvim rebrima?!
Ipak su svi pokusali ovu neobičnu večeru, pa čak i recepte zapisali.
Stranci su imali suze u očima od naše pesme , a naši od – ovakve večere!
Međutim, Čorb od višanja je više nego sjajna.
U našoj kući smo je zvali Ratna čorba sa Krfa od višanja.
Često sam je jeo i nikada mi nisu pošle suze na oči!”
Ratna čorba sa Krfa od višanja
Potrebno je:
1 kg svežih višanja očišćenih od koštica, 50 gr šećera, 200 gr kisele pavlake, 5 jaja, 2 žumanceta, 2 kifle, 1 kašika brašna, 50 gr maslaca, so i biber po ukusu
Priprema:
Operite sveže višnje, očistite od koštica (mmogu i cepane iz tegle), nalijte vodom i prokuvajte. Dodajte šećer.
U posebnoj činiji pripremite 200 gr pavlake sa 2 žumanceta.
Posebno umutite 1 kašiku maslaca, 1 kašiku pavlake, 2 cela jajeta, 2 kašike tucane suve kifle (može i prezle), bibera, posebno prethodno zgotovljenu kajganu od 3 jajeta, 1 kašiku brašna, soli i bibera. Sve to zajeno zamesite, napravite deblju kobasicu, stavite u salvet i kuvajte u vrijućoj vodi 20 minuta. Kada je testo kuvano, iseckajte ga na kocke.
Vrući čorbu sa višnjama nalijte na pavlaku i žumanca stalno mešajući. Služite čorbu uz kocke od testa.
Dodaj komentar