Vruće teme

Arhimandrit Sava Janjić: Medijsko blaćenje dogovoreno na Savetu za nacionalnu bezbednost

MediaSfera

 

 

Sveti arhijerejski sinod SPC posle letnje pauze trebalo bi da prvi put zaseda 30. avgusta, ali je još neizvesno da li će se baviti napadima državnih zvaničnika na Eparhiju raško-prizrensku – nadležnog episkopa Teodosija (Šibalića) i igumana Visokih Dečana arhimandrita Savu (Janjića), saznaje Danas.
Razlog što su se njih dvojica našli na udaru srpskih vlasti je to što se, u skladu sa stavom Svetog arhijerejskog sabora SPC, javno protive najavama predsednika Srbije o podeli i razgraničenju na Kosovu i Metohiji.   Iako je u nedelju patrijarh srpski Irinej ponovio da se „srpski narod i njegove svetinje ne mogu prepustiti na milost i nemilost onima koji su ih do juče sve rušili i zatirali“ i da je okupacija bolja varijanta od brzopletih i ishitrenih rešenja, „ratu“ državnih zvaničnika protiv svih koji u podeli i razgraničenju ne vide „pravedno kosovsko rešenje“ kraja nema ni u najavi. Napadi su sve ličniji, a na glavnom udaru medijskog linča danima su arhimandrit Sava i Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM.

 

Arhimandrit Sava izjavio je za Danas da se ne oseća lično ugrožen direktnim prozivkama državnih zvaničnika i pojedinih beogradskih medija, iako „danima kidišu na jednog monaha sa svom tabloidsko-obaveštajnom mašinerijom laži i montaža“.

 

– Ovde se normalno živi – imamo svakodnevna bogosluženja i goste u manastiru. Stavljanje tolike političke težine na jednog monaha – sveštenika u režimski kontrolisanim medijima govori samo da to ono što on govori nekog vrlo jako boli i da je to zapravo istina. Ta obaveštajno-medijska kampanja javnog blaćenja i uništavanja nečijih biografija dogovorena je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pripremio teren za referendum i skrenula pažnja javnosti sa suštine onog što govore ljudi koji se javno napadaju – smatra arhimandrit Sava.

 

Prema njegovim rečima, „predaja najvećeg dela KiM državni je projekat najvećim delom zasnovan na ideologiji akademika Dobrice Ćosića, opisanoj u njegovoj knjizi „Kosovo“ iz 2004, dok aktuelni režim, kao sledbenik gubitničke Ćosićeve ideologije, namerava da natera srpski narod da sam sebe i teritorijalno i duhovno amputira preko referenduma“.

 

– Cilj pregovora Beograda i Tirane uz učešće Prištine, koji se aktivnije vode još od 2016, iako je ideja starija, jeste da se Kosovo utopi u Albaniju i da se predajom velikoj Albaniji zaobiđe teško priznanje Kosova, Savet bezbednosti. Naravno, najveći deo KiM nasleđuje već mesto u UN, Unesko status Albanije sa kojom Beograd već ima bilateralne odnose. Preostali Srbi na KiM, manastiri, nasleđe su, prema neokomunističkim ideolozima i njihovim današnjim sledbenicima, samo „kolateralna šteta“. Ostaje im samo kako da veštinom propagande, tabloidima, blaćenjem neistomišljenika i drugim oprobanim metodama, ubede srpski narod da se odrekne i svoga stanovništva, svetinja, istorije, svega što je za njih mitologija. Slede sedmice aktivnog ispiranja mozga narodu – upozorava iguman Visokih Dečana.

 

Janjić: Napori da sprečimo krvavi scenario

 

 

Svi naši napori da sprečimo krvavi scenario po ugledu na prodaju Krajine 1995. godine usmereni su na to da sačuvamo naš verni narod i svetinje na KiM. Naša Eparhija je to radila i 1998, i 1999, i 2000 i nastavlјa do danas. U Apelu sveštenstva i monaštva smo zato jasno rekli da to ne predstavlјa mešanje u politiku, već je pre svega glasan vapaj onih koji, živeći na Kosovu i Metohiji, i pred Bogom i sopstvenom savešću, imaju odgovornost prema vernom narodu, sa kojim činimo živu Crkvu.“

 

Nemamo nikakvu saradnju sa političkim partijama zato što su naši vernici članovi raznih partija i uloga Crkve je da ih povezuje oko duhovnih i moralnih vrednosti, a ne da ih razdelјuje. Narod sam neka odlučuje ko će ga voditi, a naše je da upućujemo na istinu Hristovu. Ali protiv nepravde koja ne samo da razdelјuje ideološki srpski narod, već planira da iscrta nove krvave granice na telu napaćenog Kosova i Metohije, Crkva je govorila i uvek će govoriti, jer u protivnom značilo bi da neko može da kupi naše ćutanje i umrtvi našu savest.

 

Oni koji se igraju sa životima nevinih lјudi, braneći tobožnje uzvišene nacionalne cilјeve, ne shvataju da naš otpor toj nepravdi nije politikantstvo, već suština i biće Crkve, jer bez naroda nema Crkve, napisao je arhimandrit Sava na svom Fejsbuk nalogu.

 

Džomić: Blago režimu kome je najveći protivnik dečanski iguman

 

U iščekivanju stava Sinoda, zbog napada na ERP juče se oglasio protojerej-stavrofor Velibor Džomić u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. On ocenjuje da „u medijskoj hajci kakva se ne pamti na jednog monaha Srpske crkve, svaka reč leti na obraz onoga ko je izgovara“.

 

Džomić javno svedoči da su napadi na vladiku Teodosija i arhimandrita Savu, „po ko zna koji put, potvrdili istinu da je prijateljstvo sa političarima nepostojeća kategorija i da su odnosi sa njima isključivo omeđeni njihovim interesima – sitnim, jeftinim, dnevnim, površnim i kratkotrajnim i da tu nema ni Svetinje, a ni opraštanja!“ Prema Džomićevim rečima, „otac Sava ima samo reč, ali nema medije, partijske poslušnike, opštinske odbore, ministre, poslanike, koalicione partnere, televiziju i ne izlazi iz manastira, a tma i tušta se podigla na njega da brane Srbiju i srpstvo od igumana Visokih Dečana“.

 

„Blago režimu kome je najveći protivnik dečanski iguman, a najmanja briga četiri srpske babe – monahinje u Đakovici!.. Uz dužno poštovanje, ali teško mogu da sebi objasnim gde se nalazimo kad je došlo vreme da je Kancelarija za KiM strateški važnija od Visokih Dečana, a da je za KiM referentniji direktor Kancelarije od dečanskog igumana“, poručuje sveštenik Džomić.

 

Junker, Han, Mogerini, Petrič

 

– Prema mojim saznanjima iz međunarodnih izvora, iza priče o razgraničenju stoje evropski zvaničnici Žan-Klod Junker, Johanes Han i Federika Mogerini, kojima se žuri da Vučić i Tači naprave dogovor tokom septembra. Zauzvrat Tači i Vučić bi dobili međunarodnu nagradu „Karlo Veliki“, za koju bi ih kandidovao njihov zajednički lobista Volfgang Petrič, kao advokat bečke kancelarije „Lanski, Ganzer i partneri“ – kaže Rada Trajković.

 

Izvor: Danas, Sava Janjić Fejsbuk, MediaSfera
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .