Magazin

Jedan recept, jedna priča: Gaspaćo čorba

MediaSfera

 

Gaspaćo čorba (Gazpacho) – odličan obrok za vrele dane. Osvežava i okrepljuje. Gaspaćo je tradicionalna španska čorba čije se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema.




Gaspaćo je hladna supa od paradajza bazirana na sirovom povrću. Široko je rasprostranjen u Španiji i Porugalija konzumira se tokom letnjih meseci zbog svoje hladne osvežavajuće temperature i kiselog ukusa.

 

U Španiji je posebno popularna u Andaluzijia u Portugalu u Alentežou i Algavreu. Pravi se od zelene paprike, zelenog paradajza, krastavca, belog luka, starog hleba koji se prethodno potopi u vodu, sirćeta i maslinovog ulja. U nekim krajevima se dodaje aleva parprika ili kim. Aleva paprika se dodaje ne toliko zbog ukusa koliko zbog boje.

 

Gaspaćo čorba se može piti sama ili joj se mogu dodati razni drugi sastojci, sitno iseckani na kockice, kao što su kuvano jaje, španski pršut, krastavac, paprika ili masline.

 

Pre 1492. godine, ova čorba nije sadržala paradajz koji je donet sa američkog kontintenta. Originalan recept sadrži stari hleb, beli luk, maslinovo ulje, so i sirće. Od 1492. počeo se dodavati paradajz, mada u Andaluziji postoji više vrsta gaspača koje ne sadrže paradajz. Jedna vrlo popularna varijanta, tipična za Granadu i Malagu, je beli gaspačo ili ahoblanko koji sadrži bademe, hleb, beli luk, sirće i ulje.

 

Jedna od veoma poznatih varijanti je kordopski samoreho, koji se pravi samo od paradajza, hleba i maslinovog ulja. Salmoreho je mnogo gušći od gaspača. Takođe se može jesti kašikom i dodaju mu se mrvice pršuta i kuvanog jajeta.

 

Sasvim druga stvar je mančanski gaspačo. Potiče iz Manče, ali je takođe popularan u drugim delovima centralne i jugozapadne Španije. Umesto hladne supe, to je toplo kuvano jelo. Glavni sastojci su meso (uglavnom zečetina), hleb i pečurke.

 

Gaspaćo čorba

 

Potrebno je:

 

2 supene kašike ulja, 2 kašike brašna, 4 kašike paradjz pirea, 6 dl jogurta, 2 glavice crnog luka, 3 jajeta, 3 veća paradjza, 3 babure, 150 g praške šunke, 1 sveži krastavac, 2 ljute papričice, 2 kriške hleba, 1 l vode.

 

Priprema:

 

Od ulja i brašna napravite blagu zapršku. Ohladite je. Dodajte hladnu vodu, lagano mutite i ostavite da provri. Dodajte paradjz pire, posolite po ukusu. Dodajte jogurt i čorbu dodatno ohladite u hrižideru.

 

Zatim u posebne činije sitno iseckano pirpemite:  crni luk, tvrdo kuvana jaja, parajaz (bez sredine), babure, prašku šunku, krastavac, ljute paprike i prženi hleb.

 

Gaspaćo čorbu služite hladnu a svaki gost po ukusu i nahođenju po Gaspaćo čorbi posipa šta želi.

 

Recept: „Kako sam pojeo sebe“, Vojislav Voki Kostić




Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .