Medijske inicijative

Vukosavljević: „Kolegijum nije uočio zloupotrebe na medijskom konkursu“

MediaSfera

 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da kolegijum nije zapazio zloupotrebu pri dodeli sredstava za sufinasiranje medijskih sadržaja.
Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, formirana da proveri navode iz pisma medijskih udruženja o potencijalnim nedostacima i propustima pri dodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, sutra će saopštiti zaključak.

 

„Ne bih da prejudiciram odgovor. Već smo na kolegijumima Ministarstva i Sektora za informisanje i pre formiranja radne grupe, razgovarali o rezulatima konkursa i nismo zapazili nikakva ogrešenja o zakon ni bilo kakve manipulacije, kako su malo nekoretno naveli u medijima“, rekao je Vukosavljević za agenciju Beta.

 

Ministar je dodao da odgovorno tvrdi da na konkursu nije bilo zloutrebe i naglašene subijektivnosti kao i da će u suprotnom – ako se ispostavi da je bilo zloupotreba i da se zakon nije primenjivao, primeniti mere u nadležnosti Ministarstva.

 

Sve je u skladu sa pravilima konkursa i u skladu sa logikom okolnosti“, ocenio je ministar i dodao da u prilog toj tvrdnji „nešto“ govori i činjenica da se na rezultate konkursa nije žalio niko od učesnika

 

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal pres (LP) uputili su protestno pismo Ministarstvu tražeći da se ispitaju sumnje da su, služeći se malverzacijama, kompanije Essentis“ i G.F.C. d.o.o. dobile ukupno 8,6 miliona dinara državnog novca na medijskom konkursu. Ministar je ocenio da su neki navodi iz pisma udruženja faktički tačni ali su dati bez dodatnog objašnjenja da se u prijavi navodi i broj ljudi koji će raditi na projektu što nužno ne znači da su oni stalno zaposleni.

 

Vukosavljević je naveo da je, imajući u vidu jako osetljivu situaciju u medijskom prostoru, kao i veliku potrebu svih medijskih subjekata za sredstvima, uočena potreba da se pribegne dodatnim normama konkursnih procedura.

 

„U tom cilju pozvaćemo predstavnike najvećih medijskih udruženja da daju predloge koji će dovesti do detaljnih administrativnih, strukturalnih i finansijskih provera„, rekao je ministar.

 

Prema njegovim rečima, velika osetljivost učesnika konkursa prisutna je kada se odlučuje o novcu, a pogotovo kada je budžet skorman.

 

„Ako se odlučuje o nečemu, od Nobelove nagrade do konkursa u Babušnici postojaće oni koji će reći da je došlo do propusta u primeni logike, da je metodologija pogrešna, da ima subjektivnosti, da ima uticaja koji nisu vezani za predmet odlučivanja“, rekao je Vukosavljević i dodao da tim navodima ne relativizuje stvari.

 

Bitno nam je da su primenjene procedure, pravila i pravilnik konkursa i da tu nije došlo do ogrešenja o zakon, rekao je Vukosavljević.  Komentarišući navode iz pisma medijskih udruženja da je G.F.C prijavila tuđe reference međunarodnih nagrade kao svoje, Vukosavljević je naveo da je tu reč o sporu dve strane koji nema veze sa komisijom ministarstva.

 

„To je sad suptilna stvar autorskih prava, jedna osoba koja se pojavljuje u projektu X navedena je kao sukorisnik nagrada koje je dobio neki film, i sad postoji zona tumačenja – reč je o snimatelju koji je učestvao u stvaranju nagrađenog filma. Sada se postavlja pitanje da li se kao dobitnici nagrade mogu smatrati svi učesnici koji su radili na filmu ili ne“, rekao je.

 

Ako reditelj smatra, kako je dodao, da to nije u redu, ne može da poziva Ministarstvo kulture i komisiju da se izjašnjavaju o tome, već pravdu treba da potraži pred pravosudnim organom.

 

Ne možemo da budemo i sud i da se bavimo autorskim pravima, reč je o graničnim situacijama i zato ćemo pozvati sve subjekte da predlože svoja rešenje za buduće konkurse. Videćemo gde će nas to dovesti. Dovešće nas do većeg broja normi i detalja, ali verujem da će i tada biti još nezadovoljnih“, rekao je ministar.

 

Izvor: NUNS
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .