Magazin Putovanja

Odmor po meri modernih Robinsona: Poluostvo Pilion

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Fotografije: privatna arhiva

 

 

Pilion je prelepo poluostrvo koje se  nalazi se u centru Grčke, iymeđu Atine i Soluna. Od Beograda je udaljeno 800 km, a od  grada Volosa, administrativnog centra oblasti Pilion, svega 20 km. Prekriven gustom borovom šumom koja se spušta do obala dubokog zeleno-plavog Egejskog mora, sa tradicionalnim kamenim kućama i seoskim palatama, već pri prvom susretu uveriće vas da se nalazite na pravom mestu. Mitologija i istorija ovde se prepliću na svakom koraku.
Veruje se da se najlepše plaže Grčke nalaze upravo na Pilionu, a da su upravo boje mora koje zapljuskuje njegove plaže prenete na Grčku zastavu. Neke od plaža na poluostrvu Pilion koje valja posetiti su: Agios Ioannis, Milopotamos, Papa Nero, Horefto, Fakistra, Damouchari, Mourtia, Potistika.

 

Jason i Argonauti

 

Počnimo priču o Pilionu mitologijom, u skaldu s grčkom tradicijom. Legenda kaže da su starogrčki bogovi, a njima se mora verovati, izabrali upravo Pilion za svoju letnju rezidencija bogova. Ovo je i mitska zemlja čuvenih Kentaura i Argonauta. Naime, zaliv Pagasa, bio je polazna luka Jasonu iz Jolka, kada je sa Argonautima krenuo po „Zlatno runo”. Drevni Jolk danas je moderan grad Volos sa oko 85 000 stanovnika, čije ulice nose nazive mitskih junaka.

 

 

Najviši vrh poluostrva je Puarianos Stavros (1651 m), a najpoznatiji je Ossa, iz mitologije poznat kao neosvojiv i za Titane. Tokom srednjeg veka poluostrvo je postalo središte raznih Cistercitskih manastira (katolički monaški red), oko kojih su se razvila današnja naselja. Danas se Pilion smatra pravim etno muzejem „pod otvorenim nebom”.

 

Dobra voda

 

Najpoznatije turističko mesto na Pilionu je selo Kala Nera. U prevodu njegovo ime znači „dobra voda”. Ovo ime ne nosi slučajno. Naime, poseduje pijaću vodu, što je prava retkost u drugim delovima Grčke, gde se voda za piće uglavnom kupuje. A da je voda ovde zaista dobra i za kupanje uveriće vas pogled na more koje blista i neverovatno mekani pesak na plaži. Znak priznanja za čistu vodu i prelepu plažu u Kala Neri jeste i Plava zastava Evropske unije.

 

 

 

 

Smeštena je između primorskih gradova Kato Gatze i Afisos. Ako idete svojim prevozom, put je jasno obeležen, pa se do ovog sela lako stiže. Takođe, u oblasti Anhialos, postoji aerodrom, koji je otvoren samo za vreme letnje sezone za sve čarter letove iz Evrope. A što se tiče glavnog međunarodnog aerodroma Grčke, on se nalazi u Atini, Solunu i Skijatosu i sa svih ovih aerodroma, možete doći do Kala Nere, bilo kolima, bilo autobusom.

 

Letnji festivali

 

Festivali su ovde česta pojava u periodu od početka maja, pa sve do polovine septembra. Tako da, osim u predivnom moru, prelepim plažama i impresivnoj okolini, možete uživati i u grčkim tradicionalnim igrama, kao i u lokalnoj hrani i piću. Kala Nera predstavlja kompromis između netaknute prirode divljih plaža i urbanog letovališta sa tavernama, barovima i sadržajnim noćnim životom. Kompromis koji nije nijedno od „suprostavljenih strana” oduzeo od njenog šarma. Naportiv.

 

 

 

Taverne i kafići nalaze se duž puta i tu možete probati ukusne lokalne specijalitete i uživati u neverovatnom pogledu na more sedeći ispod visokih eukaliptusa i platana. Ušće reke Belegrinoe predstavlja prirodnu granicu Kala Nera i sela Koropi, na čijoj teritoriji se nalazi najveća plaža zaliva Pagasitik, Boufa, poznatog i po uzgoju kruške, posebno čuvenih Kristalia.

 

 

Jedna od najstarijih taverni u regionu nalazi se upravo u Kala Neri, to je taverna Pagasitikos, koja je počela sa radom još 1934. godine. Za vreme letnjih meseci, na raspolaganju vam je i terasa sa koje možete uživati u pogledu na prekrasan zaliv Pagasitik. Uz tradicionalnu hranu, ali i morske plodove (filete ribe, rakove) obavezno probajte i neko lokalno vino. Taverna Paris smeštena je na plaži Kala Nere, raspolaže sa dve terase, a samim tim i predivnim pogledom na zaliv. Sva jela u ovoj taverni pripremaju se na tipično grčki način, a služe se u velikim porcijama.

 

Antika i revolucija

 

U Volosu možete posetiti Arheološki muzej koji je sagrađen 1909. godine, gde možete videti neolitsko nasleđe zemlje, tj. neolitska naselja Dimini i Sesklo. Takođe, svoje mesto u ovom muzeju pronašli su i brojni antikviteti: paleolitski nalazi iz Tesalije, rekonstrukcije grobnica, zlatni nakit, bronzane gline, kovani novac iz drevnog grčkog sveta.

 

 

 

Što se tiče okoline Kala Nere, nećete se pokajati ako jedan dan posetite mesto Ano Lehonia. Za vreme hrišćanskog perioda, bilo je poznato pod imenom Metoni, a i danas se mogu videti ruševine starog grada, koje je bilo smešteno na brdu Nevestiki. Takođe, ovde se nalazi i vila Kontos, čuvena po tome što je „bije glas“ da je ukleta, a treba obići i neoklasične zgrade Katsropoulos i Hatzikijasi. Tradicionalno planinsko selo Milies još jedno je mesto koje možete posetiti, jer njegova priroda predstavlja dobro rešenje za odmor.

 

Kamena kaldrma vodiće vas duž starih kuća, ali i lepih vila, kao i brojnih fontana. Ovde se nalazi i crkva Panmegiston Taxiarhon, koja je sagrađena 1741. godine i to na seoskom trgu. Na ovom mestu osvrnimo se na istoriju, jer upravo odavde je 1821. počela revolucija proti
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .